Intel, İsrail'e 6 milyar dolarlık yatırım yapıyor

Intel, İsrail'e 6 milyar dolarlık yatırım yapıyor

Amerikan teknoloji firması Intel'in bu yatırımı, yabancı bir şirketin tek bir kerede İsrail'de yaptığı en yüksek yatırım.

Amerikan teknoloji firması Intel'in bu yatırımı, yabancı bir şirketin tek bir kerede İsrail'de yaptığı en yüksek yatırım.

Pazartesi günü İsrail maliye ve ekonomi bakanları Intel’in Kiryat Gat’taki fabrikasını 6 milyar dolar yatırımla modernleştirme planını kabul ettiler. Bu yatırım karşılığı Intel İsrail hükümetinden 5 senede 300 milyon dolar teşvik alacak ve 10 sene %5 şirketler vergisi ödeyecek.

Intel, İsrael'de 2012'de 4.6 milyar, 2013'te ise 3.8 milyar dolar ihracat yapmıştı.

Bu yatırım gerçekleştikten sonra, 2,500 kişinin çalıştığı fabrikaya 1,000 kişi daha alınacak.

 

Maliye bakanı Lapid “Intel'in İsrail'e yatırımlarının stratejik önemi vardır. Bu yatırım İsrail'in teknolojik liderliğini de ispatlıyor” dedi.

Kiryat Gat’taki fabrika dünyanın en modern elektronik çip üretim fabrikası olacak.

Alınan bilgilere göre Intel bu yatırımı 10 nanometrelik transistor teknolojiyle elektronik çipler üretmek için kullanacak. Bilgisayarların boyu ve gücünü doğrudan etkileyen transistor boyu günümüzde 14 nanometre. 

Intel şirketinin sözcüsü bir yorumda bulunmadı. Şirket ocak ayında 10 nanometre fabrikasını nerede kuracaklarına daha karar vermediklerini söylemişti. İsrail yeni fabrikanın kurulacağı aday ülkelerden biriydi.

Intel İsrail'de ilk yatırımını 40 sene önce yaptı. Bugüne kadar toplam 10.8 milyar dolar yatırım yaptı ve Siyonist hükümetten 1.5 milyar dolar teşvik aldı. Intel, İsrail'de 10,000 kişi çalıştırıyor.

 
Kaynak: hasturktv