İlk Hac Kafilesi Dualarla Uğurlandı

İlk Hac Kafilesi Dualarla Uğurlandı

2013 yılı hac ibadeti için kutsal topraklara giden 350 kişilik ilk kafile dualarla uğurlandı.

İlk hac kafilesinin hareketi öncesinde, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda düzenlenen tören, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Törende konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, hac yolculuğunun sıradan bir yolculuk olmadığını vurgulayarak, bu yolculuğun, Allah'ın misafiri olarak ve Allah'ın Resulü'ne yapılan bir yolculuk olduğunu söyledi.

Keleş, "Dolayısıyla bu yolculuğa çıkan insanlar, sıradan yolculuklarda olduğu gibi, turistik bir seyahatte olduğu gibi sıradan yolcular değil. Bu yolculuğa çıkan insanlar, Allah Resulü'nün ifadeleri ile gidip gelinceye kadar meleklerin kanatları üzerinde gidip gelmektedirler" dedi.

Ekrem Keleş, "Kutlu yolun yolcuları, Allah Resulü'ne yolculuk yapmaktadırlar, İslam tarihine bir yolculuk yapmaktadırlar. Kalplerinin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak, bu yolculuğu hayatlarının miladına dönüştürmektedirler" ifadesini kullandı.

"DUALARIN GERİ ÇEVRİLMEDİĞİ BİR MAKAMA GİDİYORSUNUZ"

İslam dünyasının muhtelif yerlerinde Müslümanların acılar çektiklerini kaydeden Keleş, şöyle konuştu:

"Yolculuğunuzda kendiniz için, aile efradınız için, çocuklarınız için, komşularınız için, memleketiniz için, Müslümanlar için dua ederken, bu acıları çeken, bu ızdırapları yaşayan Müslüman kardeşlerimizin de bir an önce bu ızdıraplardan kurtulması, müminlerin can güvenliğine, mal güvenliğine, ırz ve namus güvenliğine kavuşmaları için de lütfen dua ediniz. Çünkü sizler duaların asla geri çevrilmediği bir makama gidiyorsunuz."

Diyanet İşleri Başkanlığının, hac ibadetinin eksiksiz bir şekilde yerine getirilebilmesi için gereken bütün hazırlıkları yaptığını dile getiren Keleş, genişletme çalışmaları nedeniyle bütün İslam dünyasından yüzde 20 oranında bir azaltma yapıldığını anlattı.

Bunun sonucunda Türkiye'den giden hacı adaylarının sayısında da yüzde 20 oranında azaltmaya gittiklerini hatırlatan Keleş, "O kardeşlerimizi inşallah önümüzdeki seneye kurasız olarak hacca götüreceğiz. Dolayısıyla o kardeşlerimiz de üzülmesinler" dedi.

Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Adel Siraj Merdad ise Mekke ve Medine'deki dev genişletme projelerinin, hacı adaylarını ve onların Mescid-i Nebevi'yi ziyaretlerini kapsayacak şekilde tasarlandığını belirterek, hac ibadetinin kolaylıkla yerine getirilebilmesi ve hacı adaylarının rahatlarının sağlanması için Suudi Arabistan'ın idari ve lojistik bakımdan bütün hazırlıklarını tamamladığını vurguladı.

Ankara Müftüsü Prof. Dr. Mefail Hızlı da kutsal toprakların, İslam alemi için yüz yıllardır bir cazibe merkezi haline geldiğini belirterek, "Oraya doğru attığınız her adım, inanın ki aslında sizi çok farklı, çok başka bir aleme doğru götürecek" diye konuştu.

Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdür Vekili Ergün Yücel ise Türkiye'den hac için 59 bin 200 kişinin Suudi Arabistan'a gideceğini anımsatarak, ancak bunun öncesinde bu ülkeye gönderilen 700 kişilik bir ekibin hac farizasını yerine getireceklerin her türlü ihtiyacının karşılanması için hazır beklediğini belirtti.

Törenin sonunda Ankara Müftü Yardımcısı Mehmet Emin Çetin tarafından dua okundu.

HACI ADAYLARI DUALARLA UĞURLANDI

Hacı adaylarından Hamiyet Güneş, çok mutlu olduğunu belirterek, "Allah herkese göstersin bugünü" dedi. Güneş, 7 yıldır hacca gitmek için beklediklerini ifade ederek, kendisini uğurlamak için birçok akrabasının havalimanına geldiğini söyledi.

Çok sevinçli olduğunu dile getiren bir başka hacı adayı Saniye Yıldırım da "Allah'ım oralara beni çağırdı. İnşallah gider, güzel görevimi yaparım" ifadesini kullandı.

Eşiyle birlikte kutsal topraklara gittiklerini aktaran Yıldırım, hacı adayı olabilmek için 6 yıldır beklediklerini kaydetti. Küçük torunlarının sarılarak vedalaştığı Yıldırım, torunlarının kendisinden hurma ve zemzem suyu istediğini aktardı.

Eşi Fatma Karapınar ile hac yolculuğuna çıkan İbrahim Karapınar ise mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Hacı adaylarını uğurlamaya gelen yakınlarının da mutlu oldukları, bazılarının ise duygulanarak, gözyaşlarına hakim olamadıkları gözlendi.