İlk domuz gribi aşısı yapıldı

İlk domuz gribi aşısı yapıldı

Halk arasında ''domuz gribi'' olarak bilinen Pandemik A(H1N1) aşısının ilk uygulaması başladı.

Sağlık Bakanlığı, halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsüne karşı sağlık çalışanlarını aşılmaya başladı. İlk domuz gribi aşısı, Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy'a yapıldı.

Çalışmalar kapsamında 350 bin sağlık çalışanının aşılanacağı bildirildi
Halk arasında ''domuz gribi'' olarak bilinen ''Pandemik A(H1N1) aşısının'' İstanbul'daki sağlık personeline yönelik ilk uygulaması Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirildi.

Aşı uygulamasından önce düzenlenen basın toplantısında konuşan İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, H1N1 virüsünün neden olduğu domuz gribine karşı yayılımı engelleyecek aşının uygulanmasına bugün başlandığını anımsatarak, hastalığa karşı günlük hayatta ve hijyenle ilgili alınması gereken tedbirler konusunda halkı aydınlattıklarını söyledi.

Tedbirlerin hiçbirinin aşı kadar koruyucu olmadığını dile getiren Dokucu, ''H1N1 virüsüne karşı koruyuculuğu olan bu aşı, ilk etapta tüm sağlık personeline yapılacak'' dedi.

Dokucu, bugün ilk etapta 7 eğitim ve araştırma, 3 de üniversite hastanesinde aşı uygulamasının sağlık personeline yönelik başladığını anımsatarak, kente gelen 60 bin doz aşının 44 bininin kamuda çalışan, diğerlerinin de özelde çalışan sağlık personeline uygulanacağını bildirdi.

Ali İhsan Dokucu, aşının sağlık personeli açısından da zorunlu olmadığını, ancak sağlık personelinin kendisi hastalanmasa bile virüsü ailesine ya da çevresine bulaştırma riskinin bulunduğuna işaret etti.

Dokucu, ''domuz gribi'' vakalarına ilişkin ise ''Kentte, 7 hasta farklı hastanelerde yatmakta, 2 tanesi yoğun bakım servisinde. Kritik seviyeleri ise orta düzeyde'' dedi.

Yoğun bakımdaki 2 hasta ile diğer 5 hastanın 2'sinin çocuk olduğunu dile getiren Dokucu, hastaların çocuklarda ağır seyrettiğini, bu nedenle öncelikle 18 yaş altının korunması gerektiğini vurguladı.

Dokucu, aşı olanları, olmayanları da kayıt altına alacaklarını ifade ederek, kendisinin de bir tıp çalışanı olarak aşı yapılması gerektiği kanaatinde olduğunu söyledi. Dokucu, bu aşının diğer aşılardan teknik olarak farklı olmadığını dile getirerek, sadece içerisinde H1N1 antijeni bulunduğunu belirtti.

Konuşmasının ardından H1N1 virüsüne karşı ilk aşı, İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu'ya yapıldı.



İstanbul Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, hacı adaylarının yarından itibaren halk arasında ''domuz gribi'' olarak bilinen Pandemik A(H1N1) aşısını, diğer aşılarını oldukları aşılama merkezlerinde yaptırabileceklerini bildirdi.

Dokucu, İstanbul'daki sağlık personeline yönelik, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başlayan ilk aşı uygulaması sırasında basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Sağlık personelinin bugünden itibaren aşılanmaya başlandığını ve sağlık alanında çalışan temizlik görevlilerinin de aşılanacağını kaydeden Dokucu, kendisinin de bir sağlık çalışanı olarak aşı olunması gerektiğini değerlendirdiğini ve aşısını olduğunu anımsattı.

Dokucu, hacı adaylarının ne zaman aşılanacağına ilişkin bir soru üzerine de, aşıların bugün itibariyle aşı merkezlerine dağıtımının yapıldığını belirterek, ''Hacı adayları, diğer aşılarını oldukları aşılama merkezlerinden yarından itibaren domuz gribi aşısını da olabilecekler'' diye konuştu. Dokucu, İstanbul'da çocuklara yönelik aşılamaya ilişkin soruya ise ''İstanbul'da çocuklara yönelik aşılama ise ay sonuna doğru gelecek aşılarla yapılacak'' dedi.

Dokucu bir başka soru üzerine de, sağlık personeli, çocuklar ve risk grupları dışında aşı olmak isteyen vatandaşların aşılanmayacağını anımsatarak, aşıyı devletin kendi imkanlarıyla getirttiğini ve ücretsiz yapıldığını söyledi. Risk grubu dışındakilerin gerekli temizlik şartları ve hijyene önem göstermesi önerisinde de bulunan Dokucu, aşının yan etkileri konusunda ise diğer aşılardan farkının bulunmadığını da dile getirdi.

Bu arada, toplantıda konuşan Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Suat Turgut da, hastane polikliniklerine her gün 300-400 kişinin grip endişesiyle müracaat ettiğini ifade ederek, virüsün yayılmasının önlenmesinde özelikle risk grubu için aşının önemli olduğunu söyledi.

Toplantının ardından Dokucu'nun yanı sıra Başhekim Turgut ve bazı sağlık personeli de aşılandı.


KAYSERİ

Halk arasında ''Domuz gribi'' olarak bilinen ''Pandemik A (H1N1)'' virüsüne karşı koruyucu bir önlem olarak yurt dışından sipariş edilen ve 81 ilin sağlık müdürlüklerine gönderilen aşıların uygulanmasına başlandı. Kayseri'de ilk aşıyı, İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara oldu.

Dr. Çetinkara, İl Sağlık Müdürlüğüne gelen aşıların sağlık kuruluşlarına dağıtımı sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, domuz gribinde koruyucu olarak üretilen aşıların Sağlık Bakanlığının siparişi üzerine yurt dışından geldiğini ve Hıfzısssıhha Enstitüsü'nde yapılan kontrollerinin olumlu çıkması üzerine 81 ilin sağlık müdürlüklerine dağıtıldığını kaydetti.

Sağlık Müdürlüğüne gelen aşılarla, ilk olarak kendisinin ve çalışma arkadaşlarının aşı olduğunu ifade eden Dr. Çetinkara, şöyle devam etti:

''İlk önce risk grubunda bulunanlar aşılanacak. Öncelikle sağlık çalışanları, 65 yaş üstünde olan vatandaşlar, 0-5 yaş arasındaki çocuklarımız ile kronik hastalığı olanlar aşılanacak. Kronik hastalığı olanlar arasında da astım, kanser ve diyabet hastalarına öncelik tanınacak. Arkadaşlarımız titiz bir çalışma sonucu risk gruplarını belirlediler ve tüm Türkiye'de olduğu gibi bugün risk gruplarını H1N1 aşısıyla aşılama çalışmalarına başladık. İlk etapta bize 9 bin 700 doz aşı gönderildi.''

Sağlık Bakanlığının Kayseri'ye gönderdiği 9 bin 700 doz aşı ile ilk olarak sağlık çalışanlarının ve hacı adaylarının aşılanacağını bildiren Dr. Çetinkara, daha sonra gelecek dozlarla da kronik hastalığı olanların, yaşlıların ve çocukların aşılanacağını kaydetti.

Dr. Çetinkara, Kayseri Sağlık Müdürlüğü olarak 1,5 aylık bir süreyle risk gruplarını ve doz belirleme çalışması yaptıklarını ifade ederek, ''Bu çalışma sonucu 250-300 bin doz arasında aşıya ihtiyacımız olduğunu Sağlık Bakanlığına bildirdik. Bakanlık, peyder pey bu aşıları gönderecek'' dedi.

Vatandaşların aşı yaptırıp yaptırmama konusunda bir tereddütleri bulunduğunu bildiren gazeteciye Dr. Çetinkara, ''Biz, bu toplantıyı böyle düşüncelerin yanlış olduğunu göstermek için yaptık ve sizlerin önünde bizler de aşı olduk. Aşının koruyu olduğuna inandığımız için aşı yaptırdık'' cevabını verdi.

Aşı olan bir kişinin, aşı olmayan diğer kişiler için risk oluşturup oluşturmadığı şeklindeki soruya da Dr. Çetinkara, şu yanıtı verdi:

''Kesinlikle böyle bir risk yok. Aşının diğer sağlam insanlara karşı hiç bir etkisi yok. Böyle bir kanıtlanmış veya belgelenmiş bir vaka yok. Bizim için öncelikli olan risk gruplarının aşılanması.''

GAZETECİLER DE AŞILANDI

Kayseri Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, meslekleri gereği gazetecilerin sürekli halkla temas halinde olduklarını ve aslında salgın olan domuz gribine karşı öncelikle aşılanmaları gereken risk gruplarına gazetecilerin de alınması gerektiğini bildirdi.

Dr. Çetinkara, kendisi ve Sağlık Müdürlüğü personeli aşı olduktan sonra isteyen gazetecilerin de aşı yaptırabileceklerini kaydetti.

Kayseri'ye gelen aşıların dağıtımını izlemeye gelen gazeteciler de İl Sağlık Müdürlüğü personeli tarafından domuz gribine karşı aşılandı.

İZMİR

İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, ''İzmir'deki aşıların hepsi müdürlüğümüzün elindedir ve kesinlikle ücretsiz olarak vatandaşlarımıza yapılacaktır'' dedi.


Özkan, İl Sağlık Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, aşı uygulamasının tüm Türkiye'de olduğu gibi İzmir'de de başladığını belirterek, ilk etapta İzmir'e 34 bin 300 doz aşının geldiğini söyledi.

Öncelikle sağlık personelinin aşılanacağını kaydeden Özkan, zaman kısıtlı olduğu için hacca gidecek adayların da ilk etapta Adnan Menderes Havalimanı'nda aşılanacağını kaydetti.

Özkan, hacı adaylarının 4 Kasım'dan sonra Konak 1 No'lu Toplum Sağlığı Merkezi'nde aşılarının yapılacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Aşı tamamen ücretsizdir. Bazı ilçelerde 'Siz hacca gidecekmişsiniz, elimizde H1N1 aşısı var. Gelin biz bu paraya mukabil aşınızı yapalım' gibi sözler kulağımıza geliyor. Vatandaşlarımız buna kesinlikle itibar etmesin. Grip aşsı kesinlikte piyasada satılamaz. Tamamını Bakanlığımız ithal etmiştir. İzmir'deki aşıların hepsi müdürlüğümüzün elindedir ve kesinlikle ücretsiz olarak vatandaşlarımıza yapılacaktır.''

''İZMİR İÇİN 1,3-1,4 MİLYON DOZ AŞI PLANLANIYOR''

İzmir için planlanan toplam doz miktarının 1 milyon 300-1 milyon 400 bin doz civarında olduğunu kaydeden Özkan, sağlık personelinin ardından gebelere, 6 ay-24 yaş arasındakilere, bütün kronik hastaları olanlara ve güvenlik güçlerine bu aşının uygulanacağını söyledi.

Özkan, bugüne kadar hastalardan alınan numunelerin İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gönderildiğini, ancak bundan sonra kentteki tetkiklerin Hıfzıssıhha Laboratuvarı'nda yapılacağını kaydetti.

İzmir'de havaların iyi gitmesinden dolayı şu an için salgından bahsetmenin mümkün olmadığını ifade eden Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İzmir'de henüz mevsimsel grip de başlamadı. Belki 15 gün sonra başlayacak. Ancak panik yapmayacağız. İhtiyatla bu süreci geçeceğiz. Pandemi (domuz gribi) gelecek. Bu salgını daha az rahatsızlıkla geçirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Kişisel hijyene dikkat edeceğiz.''

Özkan, sağlık çalışanlarıyla birlikte hastanelerde taşeron olarak çalışan kişilere de aşı yapılacağını sözlerine ekledi.

Konuşmasının ardından H1N1 virüsüne karşı ilk aşı, İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan'a yapıldı. Özkan'ın ardından bazı müdür yardımcıları ve bazı hastanelerin başhekimleri de aşı oldu.



Domuz gribine önlem olarak yurt dışından sipariş edilen aşıların yapılmasına Erzurum, Konya ve Hatay'da da başlandı.

Erzurum'da ilk aşı İl Sağlık Müdürü Dr. Serhat Vançelik'e yapıldı.

Dr. Vançelik, Polis Amca İlköğretim Okulu spor salonunda yapılan ''Domuz Gribi Koruma ve Önlemleri'' konulu bilgilendirici çalışmada, sağlık çalışanları, öğretmenler ve velilere domuz gribiyle ilgili bilgi verdi.

Domuz gribinde temel koruyucu önlemin aşılama olduğunu belirten Vançelik, şöyle konuştu:

''Domuz gribi aşılama çalışmaları kapsamında ilk olarak bugün sağlık çalışanlarımızın aşılanmasına başladık. 15 Kasımda 6 ay-2 yaş arası çocuklarımızı aşılayacağız. Ardından da aralık ayında okullarımızda aşılama çalışması yapacağız. Özellikle okullarımızda domuz gribi aşı yaptırmak istemeyenlerin oranını en az seviyeye düşürmeyi hedefliyoruz. Bu nedenle bu tarz bilgilendirici çalışmalar yapıyoruz.''

Vançelik, domuz gribinin belirtilerinin mevsimsel griple aynı özellikleri gösterdiğine dikkati çekerek, yüksek ateş, baş ve boğaz ağrısı ile halsizlik hisseden vatandaşların önce dinlenmeleri, düzelme olmazsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Ardından, Dr. Vançelik, ilk aşıyı oldu.

Vançelik'in ardından Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Fazlı Erdoğan, Palandöken Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Recep Almacı ile diğer sağlık çalışanlarına aşı yapıldı.

KONYA

Konya'da ilk aşı, Numune Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Osman Yılmaz'a yapıldı.

Prof. Dr. Yılmaz, Numune Hastanesi Eczane Odasında gazetecilere yaptığı açıklamada, domuz gribinde koruyucu olarak üretilen aşıların Sağlık Bakanlığının siparişi üzerine yurt dışından getirildiğini ve 81 ilin sağlık müdürlüklerine dağıtıldığını söyledi.

İl Sağlık Müdürlüğünden aşıların sağlık kuruluşlarına dağıtımının başladığını ifade eden Yılmaz, kendilerine ilk etapta 600 doz aşı gönderildiğini bildirdi.

Hastanede toplam bin 200 sağlık çalışanı olduğunu belirten Yılmaz, sağlık çalışanlarına aşıların yapılmaya başlandığını kaydetti.

Açıklamanın ardından, hemşireler, ilk aşıyı Yılmaz'a yaptı. Daha sonra, sağlık personelinin aşılanmasına başlandı.

İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci de Sağlık Bakanlığının Konya'ya 11 bin doz aşı gönderdiğini, aşıları tüm kamu ve özel sağlık kuruluşlarına göndermeye başladıklarını söyledi.

Aşıların dağıtımında sorunla karşılaşmadıklarını ifade eden Küçükkendirci, isteyen hacı adaylarına aşı yaptıklarını sözlerine ekledi.

HATAY

Hatay Sağlık Müdürü Bayram Kerkez, konferans salonunda aşılama çalışması öncesi yaptığı açıklamada, kente 5 bin 500 aşı gönderildiğini söyledi.

Aşıların öncelikle sağlık personeli ile hacı adaylarına yapılacağını ifade eden Kerkez, virüse karşı tüm tedbirlerin alınmaya çalışıldığını kaydetti.

Gelecek günlerde aşı gelmesi durumunda çocuklara ve hamilelere aşı yapılacağını ifade eden Kerkez, ''Sağlık personelini aşılama çalışmalarımız bu hafta boyunca devam edecek. Daha sonra da risk grubu altındaki diğer kişileri aşılayacağız. Amacımız tüm dünyada etkili olan virüse karşı gerekli tedbirleri almak'' diye konuştu.

Kerkez kentte bugüne kadar 21 numune aldıklarını, 4'ünde H1N1 virüsüne rastlandığını belirterek, ''Bu kişilerin hastanede tedavisi yapıldı ve taburcu edildiler. İlimizde şu an domuz gribi hastası yok'' dedi.

Açıklamasının ardından, Kerkez ve diğer sağlık personeline aşı yapıldı.