İki Arnavut tarihçinin gözünden Osmanlı

Pazartesi günkü yazımda Arap yurtlarının Osmanlı hâkimiyetinden kârlı çıktığını savunan Lübnanlı tarihçi Ziyn'e atıfta bulunmuş ve Arnavutların Osmanlı Devleti'ndeki ağırlığından bahsetmiştim ya"

Allah, gönlüme göre veriyor.

Çarşamba günü Prizren'de Osmanlı üzerine sohbet ettiğimiz Arnavut tarihçi Parim Kosova, aynen şöyle dedi:

"Osmanlı Türk olduğu kadar Arap ve Arnavut'tu."

Ertesi gün Priştine'de başka bir tarihçiyle sohbet ettim; 1960 yılından itibaren Arnavutların özgürlüğü için mücadele veren, 1980 yılında "Sultan 1. Murat'ı bir Sırp'ın öldürdüğü yalandır" iddiasında bulunduğu için doktora tezi reddedilen, 1981 yılında rejim aleyhtarı faaliyetlerinden ötürü tutuklanıp iki sene hapis yatan ve dünyanın işkencesini gören, 1992'deki bağımsızlık gösterileri sırasında Sırp polisinin ağır saldırısına uğrayan ve canını zor kurtaran 'direnişçi tarihçi' Muhammed Pirraku ile...

"Osmanlı bu topraklarda işgalci miydi?" diye sordum, aynen şöyle dedi:

"Osmanlı'ya nasıl işgalci deriz? Sadece Türklere ait olan bir devletten bahsetmiyoruz ki. Osmanlı, Arnavutların da devletiydi. Dahası, Arnavutlar Osmanlı sayesinde varlıklarını sürdürebilmişlerdir. Zaten Osmanlı'yı buraya çağıran da bizdik. Sırp, Bulgar ve Yunan zulmüyle baş edemediğimiz için Osmanlı'dan yardım istedik. Kosova Fatihi Sultan 1. Murat'ın ordusunda Arnavutlar da vardı""


* * *
Kosova'da başka güzel şeyler de gördüm, işittim"

Bir ara onları da anlatırım inşaallah.

Yeni Şafak

Bu yazı toplam 3955 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar