İHL"li şampiyonlar yine mağdur

İHL"li şampiyonlar yine mağdur

ÖSS’de büyük bir başarı göstererek dereceye giren İmam Hatip Liseli öğrenciler, katsayı adaletsizliği sebebiyle dün açıklanan yerleştirme sonuçlarında istedikleri üniversitelere giremediler.

Türkiye 2.'si Zahide Keskin, 9.'su Ümmühan Horasan ve 22.'si Süheyla Kıvrak, çözdükleri netlerin çok altında başarı elde eden öğrencilerle aynı sınıfta eğitim görme mecburiyetinde kaldılar.

TIP FAKÜLTELERİ BU YIL ÖĞRENCİLERİN GÖZDESİ
Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçları, dün saat 09.30'da açıklandı. Tercih gönderen 958 bin 628 adaydan 290 bin 97'si lisans, 238 bin 631'i önlisans programlarına yerleşti. Üniversitelerin lisans programlarında 26 bin 639, ön lisans programlarında ise 61 bin 932 kontenjan boş kaldı. Tercih yapan ancak herhangi bir bölüme yerleştirilemeyenler önümüzdeki günlerde açıklanacak tarihlerde ek kontenjanlar için başvuru yapabilecek.

TIP FAKÜLTELERİ GÖZDE
ÖSS'de dereceye girenlerin tercihi tıp fakültesinden yana oldu. Dereceye giren 17 adaydan 7'si tıp fakültelerineyerleşti. Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçlarına göre, SÖZ-1 ve EA-1 puan türlerinin birincisi, SAY-1 puan türü ikincisi Mustafa Öztürk Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İngilizce Tıp'a girmeye hak kazandı.
SÖZ-1 ve EA-1 puan türlerinde ikinciliği paylaşan Ali Can Göksel Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği'ne, Semih Ucarı kapsamlı burslu olarak Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği'ne yerleşti. SÖZ-1 ve EA-1 puan türlerinde ikinciliği paylaşan, İngilizce puan türünde birinci olan Berkay Dertsiz ise İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ne girdi.

SÖZ-2 puan türünde birinci olan Serhat Güzel Fatih Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünü burslu kazandı. Aynı puan türünde ikinci olan İlyas Avcı Bilkent üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kapsamlı burslu olarak yerleşti.

SAY-1 puan türü birincisi Gülşen Yücel Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne, SAY-2 birincisi Çağatay Ermiş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne, ikinciliği paylaşan Ömer Yakar burslu olarak Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne, Anıl Akyel ise ODTÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümüne girdi. EA-2 puan türünde birinci olan Mücahid Erdoğan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Tıp bölümüne, ikinci Mustafa Lütfi Eker Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne burslu olarak, üçüncü Cemre Polat ise Koç Üniversitesi İngilizce Hukuk Fakültesi'ne başarı burslu olarak yerleşti. Dil puanlarında Fransızca'da birinci olan Muazzez Çiğdem Oba İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Tıp bölümünü, Almanca birincisi Mertcan İpek Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandı. Boğaziçi Üniversitesi'nde eğitimini sürdüren SÖZ-2 üçüncüsü Cihat İmamoğlu ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi SAY-1 üçüncüsü Ali Gökçe ise yeniden tercih yapmadı.

Hayallerine kavuşanlar
ÖSS Sayısal-1 puan türünde Türkiye birincisi olan Aydın Fen Lisesi mezunu Gülşen Yücel, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yerleşti. Yücel, "Doktor olmak istiyordum. İnsanları tedavi ederek mutlu etmek istiyorum. Bu nedenle buraya yerleştiğim için çok mutluyum" diye konuştu.

"DOKTORLUK AİLE MESLEĞİ"
ÖSS Sayısal 2 Puan türünde Türkiye birincisi Çağatay Ermiş, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yerleşti. Ermiş, anne ve babasının da doktor olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: "Doktorluk birazcık aile mesleği gibi oldu. Akrabalarımdan da çok sayıda doktor var. Okul seçimi sırasında İstanbul, Ankara ve İzmir'in artı ve eksilerini düşündüm."

Dün açıklanan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) yerleştirme sonuçlarıyla birlikte yüz binlerce öğrenci üniversiteye yerleşerek sevince boğulurken, katsayı engelinin son mağdurları ise istedikleri bölüme yerleşememenin hüznünü yaşadılar.

Sonuçlar, katsayı zulmünün son mağdurlarının istedikleri bölüme giremeyince kendi yaşadıkları şehirlerdeki okulları tercih ettiğini gösteriyor. ÖSS Türkiye 2.'si Rize İmam Hatip lisesi öğrencisi Zahide Keskin'in, katsayı kısıtlaması olmaması durumunda Türkiye'de kazanamayacağı üniversite ve bölüm yoktu, ancak Keskin Rize Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne yerleşti.

Türkiye 9.'su Ümmühan Horasan ise yaşadığı şehir olan Konya'da Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne yerleşti. Horasan da katsayı kısıtlaması olmasa Türkiye'de arzu ettiği üniversiteye yetecek bir puan elde etmişti. Açıklanan ÖSS sonuçlarına göre derecelik İmam Hatipli öğrencilerden Türkiye 22.'si Süheyla Kıvrak ise Selçuk İlahiyat Fakültesi'ne yerleşti.

İHL'Lİ OLDUKLARI İÇİN HAYALLERİ GASPEDİLENLER BOĞAZİÇİ HAYALLERİMİ SÜSLÜYORDU
Yüksek Öğretim Kurumu tarafından kaldırılan 'katsayı engeli'nin son mağdurlarından ÖSS Türkiye 22.'si Süheyla Kıvrak, Türkiye çapında ÖSS'de ciddi bir başarı yakalamasına rağmen istediği üniversiteyi okuyamadığını söyleyerek, "Boğaziçi Üniversitesi benim hayalimdeki üniversiteydi. Orada okumak istiyordum. Şartlar elverseydi de keşke orada okuyabilseydim. Şimdi buruk bir sevinç var üzerimde. Üniversiteye yerleşebildiğim için sevinçliyim ama keşke istediğim üniversitede istediğim bölümü okuyabilseydim. Sosyoloji okumayı isterdim" dedi.

BİZDEN SONRAKİLERİN CEZALANDIRILMAMASI GÜZEL
Katsayı zulmünün kaldırılmasıyla birlikte sonraki nesillerin böyle bir ayrımcılığa tabi tutulmayacağının altını çizen ÖSS Türkiye 22.'si Kıvrak, "Ama bu konuda umutluyuz... Bizden sonraki İmam Hatip Liseliler böyle bir cezalandırılmaya tabi tutulmayacakları için de ayrıca sevinçliyim" diye konuştu.

İLAHİYAT'A YERLEŞTİĞİM İÇİN SEVİNÇLİYİM
ÖSS'de aldığı 397.977 puanla Türkiye 2.'si olan Zahide Keskin ise "Çok sevinçliyim. Rize'de yaşadığım için Rize Üniversitesi'ni tercih ettim" dedi.
Üniversite sevincini Vakit'le paylaşan Ümmühan Horasan ise "Daha iyi bir üniversitede başka bir bölüm olabilirdi. İlahiyat, istediğim bir bölümdü. O açıdan çok sevinçliyim" diye konuştu.

Vakit