HTŞ rejimi Suriye’nin enerji varlıklarını ABD’ye peşkeş çekiyor

HTŞ rejimi Suriye’nin enerji varlıklarını ABD’ye peşkeş çekiyor

HTŞ rejimi, SPC ile ABD merkezli Chevron'u bir araya getirerek Suriye’nin batı kıyılarındaki petrol ve gaz kaynaklarını Washington’ın ekonomik nüfuzuna açacak görüşmeler yürüttü

HTŞ rejimi lideri Colani yönetimi ile Suriye Petrol Şirketi’nin (SPC), ABD merkezli Chevron’la ülkenin batı kıyılarında petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri konusunda masaya oturması, HTŞ rejiminin ülke kaynaklarını Washington’a peşkeş çekme sürecinin yeni bir halkası olarak değerlendiriliyor.

SANA’nın aktardığına göre, Şam’da gerçekleştirilen toplantıda SPC ile Chevron temsilcileri, Suriye’nin deniz sahasındaki hidrokarbon rezervlerinin ortak arama adı altında ABD’nin kontrol ve nüfuz alanına açılmasını öngören teknik, hukuki ve ekonomik düzenlemeleri ele aldı. HTŞ rejiminin, yıllardır Suriye halkının kaynaklarını gasp eden Amerikan işgalinin bölgesel enerji denklemindeki çıkarlarına hizmet edecek şekilde davranması dikkat çekti.

Toplantıya, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack başta olmak üzere, Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, SPC CEO’su Yousef Kablavi, Chevron Başkan Yardımcısı Rank Mount ve Bölgesel Kalkınma Müdürü Joe Koch’tan oluşan üst düzey bir heyet katıldı. ABD heyetinin toplantıda belirleyici rol üstlenmesi, “iş birliği” adı verilen sürecin gerçekte Suriye’nin egemenlik haklarını Washington’a devretme adımı olduğu yorumlarına yol açtı.

Direniş eksenine yakın uzmanlar, HTŞ rejiminin Amerikan şirketleriyle yürüttüğü bu tür görüşmelerin, Suriye’nin doğal kaynaklarının yeniden inşasında ulusal ve bölgesel iradenin dışlanmasına, ülkenin zenginliklerinin işgalci güçlerin çıkarlarına kanalize edilmesine hizmet ettiğini vurguluyor. Bu yaklaşımın, Suriye halkının bağımsızlık ve ekonomik egemenlik mücadelesine açık bir darbe olduğu ifade ediliyor.

on4haber