Hacı adayları, 'domuz gribi' aşısı olacak

Hacı adayları, 'domuz gribi' aşısı olacak

Dünyayı saran domuz gribi salgını, 'Hac ertelenecek mi?' endişesini taşıyan adayların yüreğini ağzına getirdi.

Korkulan olmadı; ancak Suud'dan gelen virüs kaynaklı ölüm haberi, tedbirlerin artırılmasına yol açtı. Diyanet İşleri Başkanlığı, hacı adaylarına aşı yapmayı düşündüklerini açıkladı.

Hac dönemi yaklaşırken Suudi Arabistan'dan domuz gribi kaynaklı ilk ölüm haberi geldi. Kara haberden sonra gözlerin çevrildiği Diyanet, hacı adaylarının sağlıklı bir şekilde ibadetlerini yapabilmeleri için önlemleri artırdıklarını söyledi. Başkanlık ile Sağlık Bakanlığı'nın işbirliği yapmasını öneren yetkililer, adaylara şu tavsiyelerde bulundu: "Maske takın. Ellerinizi sık sık sabunlu suyla yıkayın. Tokalaşma, kucaklaşma ve öpüşmeden sakının."

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, yüksek ateş, öksürük ve solunum güçlüğü şikâyetiyle hastaneye yatırılan 30 yaşındaki Mısırlı bir vatandaşın domuz gribi teşhisiyle hayatını kaybettiğini duyurdu. Haber, hac hazırlığı yapan İslam âleminde büyük yankı uyandırdı. Yetkililer, dünyanın dört bir yanından milyonlarca Müslüman'ın akın edeceği beldelerde önlemlerin artırılmasını talep etti. Konuyla ilgili Arap ülkeleri sağlık bakanlarının bir araya geldiğini ifade eden Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Fikret Karaman, toplantıdan yaşlı, çocuk ve kronik hastalığı olanların gelmemesi yönünde tavsiye kararı çıktığını belirtti. Bu kararın hacı adaylarında endişeye sebep olduğunu dile getiren Karaman, Türk hacı adaylarının bu durumdan etkilenmeyeceğini bildirdi. Hacı adaylarına aşı yapacaklarını dillendiren Karaman, aşı deneme çalışmalarının sürdüğünün altını çizdi. Henüz Suud hükümetinden organizasyonlara yönelik bir açıklama olmadığını kaydeden Başkan Yardımcısı, mevcut sürecin devam ettiğini, gerektiği takdirde önlemleri artırabileceklerini vurguladı. Diyanet Sen-Genel Başkanı Ahmet Yıldız da hacı adaylarının kendilerini arayarak endişelerini dile getirdiklerini söyledi. Başkanlığa ve Sağlık Bakanlığı'na önemli görevler düştüğünü hatırlatan Yıldız şunları kaydetti: "Bakanlık, özel umre şirketlerini de denetleyerek güvenlik önlemi alma şartı koymalı. Bu şartları yerine getirmeyen şirketlere izin vermemeli."

ZAMAN