Gümrük Birliği'nde yeni dönem

Gümrük Birliği'nde yeni dönem

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerinde ele alınacak hususlar üzerinde mutabakat sağladığını açıkladı.


 
HABERİ YAZDIR
BÜYÜKLÜK - A A +
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük Birliği'nde dönüm noktası niteliği taşıyan yepyeni bir süreci başlatmaktan dolayı büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, "Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerinde ele alınacak hususlar üzerinde mutabakat sağladık" dedi.

Nihat Zeybekci, Gümrük Birliği Anlaşması'nın imzalanmasının 20. yılında güncellenmesi noktasında bir araya geldiklerini belirterek, "AB ile Gümrük Birliği ilişkimizde dönüm noktası niteliği taşıyan yepyeni bir süreci başlatmaktan dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu. Gümrük Birliği Anlaşması'nın, Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağladığını belirten Zeybekci, "Gümrük Birliği Anlaşması'nda yapısal sorunlar bulunuyor. Dünyada hız kazanan bölgesel entegrasyonlar ve Türkiye'nin ihtiyaçları, Gümrük Birliği'nin günümüz koşullarına uyarlanmasını zorunlu kılıyor" ifadelerini kullandı.

AB ile Gümrük Birliği'ni daha adil ve verimli bir yapıya kavuşturmak için ilk adımı attıklarını anlatan Bakan Zeybekci, "Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerinde ele alınacak hususlar üzerinde mutabakat sağladık. Çizdiğimiz çerçeve ile Gümrük Birliği'ni 20. yılında ekonomik ve ticari ilişkilerimiz için yepyeni bir evreye taşımaya karar verdik" diye devam etti. Zeybekci, sürecin ivme kazanmasında karşılıklı iyi diyaloğun önemli rol oynadığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye olarak süreçten beklentimiz, ilk olarak AB'nin danışma ve karar alma mekanizmalarına etkin katılımın sağlanmasıdır. İkinci olarak serbest ticaret anlaşmalarına (STA) uyum kapsamında yaşanan sorunlara kalıcı bir çözüm bulunmasıdır ve son olarak karayolu kotaların kaldırılmasıdır. Söz konusu sistematik problemlere çözüm bulurken ticari ilişkilerimizin tarım, kamu alımları ve hizmetler alanında derinleştirilmesi amaçlanmaktadır. Diğer en önemli hedefimiz Türkiye'nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşması'na dahil olmasının sağlanmasıdır."

Bakan Zeybekci, Türkiye'nin hedefinin tam üyeliğin gerektirdiği tüm şartları Gümrük Birliği'nin içine koymak ve bunları yerine getirmek olduğunu kaydetti. 

"Düzenlemeler, AB ile entegrasyonu derinleştirecek"

Bakan Zeybekci, bu düzenlemelerin AB ile entegrasyonu derinleştireceğini vurgulayarak, Türkiye-AB arasındaki ekonomik ilişkilerin de sınıf atlayacağını söyledi. Güncellenme sürecindeki çalışmalar ile ABD ile STA yapma veya TTIP'e taraf olma çalışmalarının örtüştüğünü belirten Zeybekci, "Sürecin başarı ile tamamlanması, ülkemizin TTIP'in parçası olmasını da kolaylaştıracak. 2023 hedefleri ile devler liginde yer almak isteyen Türkiye, TTIP sürecine mutlaka dahil olmak isteyecektir. TTIP'e katılım için AB'nin desteğini almak da bizim için çok önemlidir. Önümüzdeki dönemde konuya ilişkin daha somut açıklamalar yapılabileceğini tahmin ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Zeybekci, güncelleme için fiziki müzakerelere geçmeden önce tarafların yaklaşık 1 yıllık sürece ihtiyaç duyacağını dile getirdi. Sürecin siyasi mülahazalarla engellenmemesini umduklarını anlatan Zeybekci, "Gümrük Birliği'nin güncellenmesi sürecini AB ile ilişkilerin geliştirilmesi açısından önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Tam üyelik hedefinden vazgeçmeyen Türkiye'nin sürecin sonunda bu hedefine daha da yaklaşacağını düşünüyoruz" diye konuştu. Nihat Zeybekci, TTIP anlaşması hayata geçtiğinde Türkiye'nin buna taraf olmaması durumunda Gümrük Birliği Anlaşması'nın sürdürülemeyeceğinin altını çizdi.