"Geleceğin öncü neslini yetiştiriyoruz"

"Geleceğin öncü neslini yetiştiriyoruz"

Yeryüzünün en büyük gençlik organizasyonu olan Dünya Müslüman Öğrenci Örgütleri Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Tahhan, Vakit’e konuştu.

Güney Amerika'dan Karayipler'e kadar dünyanın bütün ülkelerinden 220'nin üzerinde gençlik örgütünün bağlı olduğu federasyonu ve yaptıkları çalışmaları anlatan Tahhan; "Geleceğin liderlerini yetiştiriyoruz. Tebliği ve cihadı önceliyoruz. Kudüs için mücadele ediyoruz. Öncü nesil projelerimiz,  kültürel, sportif, siyasi ve davet çalışmalarımız var" dedi.

 

Dünya Müslüman Öğrenci Örgütleri Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Tahhan, kendisini gençliğin yetiştirilmesi davasına adamış bir mübarek insan. Uzun yıllar boyunca dünya Müslümanlarının farklı coğrafyalarda oluşturduğu gençlik çalışmalarını birleştirmek, güç birliği yapmalarını sağlamak ve aralarındaki kardeşliğin güçlenmesi için birçok çalışmaya imza attı. Bunlardan en önemlisi ise yeryüzünün bütün coğrafyalarına yayılan ve 220'nin üzerinde örgütü birleştiren Dünya Müslüman Öğrenci Örgütleri Federasyonu. Kendisi ile bu federasyonu ve yaptıkları çalışmalarını konuştuk. Milli Görüş Lideri Prof. Erbakan ile de sıkı bir dostluğu bulunan Tahhan, söyleşinin önemli bir kısmını ise Erbakan Hocaya ayırdı. Buyurun;

 

İSLAM SANCAĞININ YENİDEN AYAĞA KALKMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

 

Dünya Müslüman Öğrenci Örgütleri Federasyonu neden kendisini "Müslüman" olarak tanımlıyor?

 

Çünkü biz çalışmalarımızı İslami kurallara bağlı olarak yürüten öğrenci örgütüyüz.

 

Neler yapıyor bu federasyon?

 

İslam ümmetinin sorunlarını yakından takip ediyor. Onlarla sürekli iç içe oluyor ve adım atmanın zorlaştığı, sorunların peş peşe kendini gösterdiği durumlarda da çabalarını artırıyor. Yani, adım adım İslam ümmeti tüm hedeflerine ulaşıncaya ve yeniden İslam'ın sancağı yükselip Allah'ın vaat ettiği zaferi gerçekleştirinceye kadar çalışmalarımızı devam ettireceğiz.

 

Gerçekleştirmek istediğiniz hedefler neler?

 

Öğrencilerin İslami kimliğinin korunması ve güçlendirilmesi gibi büyük bir hedefimiz var. İslami kavramların çekişmelere fırsat bırakmayacak şekilde birleştirilmesi, İslam dünyasını ve insanlığı ilgilendiren meselelerin adalet çerçevesinde benimsenmesi, İslami değerlerin yayılması, İslam'ın medeniyet rolünün öne çıkarılması, Öğrenci hareketlerini ve bu hareketlerin gidişatının planlı bir şekilde kontrol edilmesi, eğitim metodolojisinin oluşturulması ve gelecek nesillerin, özellikle de lider kadrosunu yetiştirilmesi ile uğraşıyoruz.  

 

Federasyonunuz bu noktada neler yapıyor?

 

Öncelikle bir plan, program dâhilinde çalışıyoruz. Başlangıçta yıllık olan bu planları daha sonra 4 yıllık planlara dönüştürdük. Zira hiçbir çalışma somut bir plan olmadan başarıya ulaşamaz.

 

Siz sadece üniversite çağı ve yukarısı ile mi ilgileniyorsunuz?

 

Hayır. Lise çağında bir öğrenci yaşı itibariyle cemaat çalışmasına daha hazır duruma geliyor ve bu donanımla üniversiteye geçtiği zaman orada yürütülen çalışmalar daha faal ve daha verimli oluyor. Bununla ilgili olarak çalışmaların doğru temeller üzerinden yürütülmesi bakımından ortaöğretim çalışma kılavuzu çıkardık.

 

YÜZLERCE KİTAP BASTIK, BİRÇOK GAZETE VE DERGİ ÇIKARTIYORUZ

 

Eğitim çalışması da yapıyorsunuz sanırım.

 

Elbette. Öncelikle eğitim kılavuzları hazırlıyoruz. Bu kılavuzlar ortaöğretim ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra öğretim görevlileri için de hazırlanıyor. Bu kılavuzlarda öğrenci çalışmaları ile ilgili her şey bulunmakta. Hedefler, araçlar, izlenecek çalışma politikaları, planlar, çalışma süreci, eğitim vs. birçok konu yer alınıyor.

 

Kitaplarla aranız nasıl?

 

Yüzlerce kitap bastık. Davet anlayışları, siyasi anlayışlar, yönetim anlayışları ve eğitim anlayışları üzerinde kitaplar yazdırdık ve bunları birçok dile tercüme ettirdik.

 

Medya'ya yeterince önem veriyor musunuz?

 

Elimizden geldiğinde medya'ya önem vermeye gayret gösteriyoruz. Çünkü medya her türlü siyasi, sosyal çalışmalarda olduğu gibi ve öğrenci çalışmalarında da büyük rol oynuyor. Yeryüzünün birçok coğrafyasında öğrencilerin o bölgelerde karşılaştıkları sorunları konu alan yerel gazete ve dergiler çıkartıyoruz. Öğrenciler arasındaki iletişimi sürekli hale getirmek için internet siteleri kuruyoruz ve ayrıca davet çalışmaları başta olmak üzere siyasi, sosyal, fikri ve güncel haber alanlarında fikir alışverişinde bulunmak amacıyla öğrencilerin bir araya gelebileceği (souforum.net) adı altında bir internet sitesini kurduk.

 

YERYÜZÜNÜN TÜM COĞRAFYALARINDA ORGANİZE OLDUK

 

Peki, nerelerde teşkilatlanıyorsunuz?

 

Yeryüzünün her tarafındayız. Çalışmalarımız, Güney Amerika, Balkanlar ve Karayipler gibi yeni bölgelere kadar uzandı. Mevcut büro ve şubelerimizi şu şekilde bölgelere ayırıyoruz; Doğu Avrupa, Afrika, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Karayipler, Güney Asya, Balkanlar, Güneydoğu Asya, Arap âlemi, Pasifik ve Orta Asya.

 

Bu bürolar irtibat halinde midir?

 

Evet. Bu bürolar aracılığı ile periyodik olarak görüşmeler gerçekleştirilir, durum tespiti için ziyaretler ve mali yardımlar yapılır. Onlarla bağlantımızı koparmayız, kendilerini gerekli yönlendirmelerle destekleriz ve gerektiğinden de yayınladığımız kitaplardan ve araştırmalardan bu merkezlere göndeririz.

 

Küresel anlamda başka neler yapıyorsunuz?

 

Dünya çapındaki İslam üniversiteleriyle iletişim kurarak buralarda eğitim gören yabancı öğrencilere ilişkin bir koordinasyon sağladık. Buralarda öğrenci dostluk kulüpleri oluşturduk.

 

GELECEĞİN ÖNCÜ NESLİNİ YETİŞTİRİYORUZ

 

Peki, geleceğe yönelik neler yapıyorsunuz?

 

Asıl maksadımız lider kadrolar yetiştirmektir. Geleceğin öncüleri gençlerdir. Gençlik projelerimiz var. 10 yıl sonra çok esaslı bir şekilde yetişmiş 10.000 gencimiz olacak. Bu devasa bir olaydır. 10.000 lider gerçekten muhteşem bir rakam olacaktır. Yetiştirilen bu lider kadro öncelikle üniversite çatısı altındaki öğrenci çalışmalarını yürütecek, üniversiteden mezun olduktan sonra çeşitli meslek kuruluşlarında çalışmaları yürütecek ve nihayetinde toplumu bütünüyle yönetecek bir düzeye ulaşacak.

 

Böyle bir programı nasıl temellendiriyorsunuz?

 

Bu projenin altında yatan temel fikri aslında şöyle özetleyebiliriz; Öncelikle ortaokul ve lise çağı öğrencilerinden başarılı olanlar seçiyoruz ve özenle hazırlanmış bir program dâhilinde eğitimler vererek ümmetin geleceğine yön verme konusunda kendilerine sorumluluk veriyoruz. Biz inanıyoruz ki bu proje geleceğin projesidir. Bu çerçevede anlayışları birleştirme serisi kitapları arasında bir de Geleceğin Öncüleri adlı kitap yayınladık.

 

Gençlere rol model olarak kimleri gösteriyorsunuz?

 

Biz tüm teşkilatlarımız için İslam tarihini değiştiren 50 yiğidin kitabını yazdık. Selahattin Eyyubi, Fatih Sultan Muhammed Han, Abdulhamit Han, Hasan El Benna, Seyyid Kutup, Tarık Bin Ziyad ve Erbakan gibi isimleri gençlerimize rol model olarak sunduk. İngilizce, Arapça ve başka dillere de çevirdik. Tüm gençlik teşkilatlarımıza dağıtıyoruz. Bunları gençlere okutuyoruz. Örnek alsınlar istiyoruz. Hangisini daha çok severlerse onunla alakalı daha çok kitap veriyoruz.

 

BAZI ÜLKELERDE KIZ ÖĞRENCİLERE DAHA ÇOK AĞIRLIK VERİYORUZ

 

Bunlar sadece erkek öğrencilere yönelik değil umarım.

 

Elbette hayır. Kız öğrencilere de erkek öğrencilerle aynı paralelde önem veriyoruz. Hatta bazı ülkelerde kız öğrencilere daha fazla önem veriyoruz.

 

Sonuçta siz Müslüman öğrenciler teşkilatısınız. İslami davet anlamında neler yapıyorsunuz?

 

Tebliğ önceliğimizdir. Özellikle putperestliğin yaygın olduğu bölgelerde bu bölgelere tebliğ kafileleri organize ederek ve bölge dillerine kitaplar tercüme ederek çalışıyoruz. Bu çalışmalar Asya ve Afrika'da son derece başarılı olmuştur. Bu konuda yaşadığımız tecrübeleri inşallah daha sonraki bir dönemde bir belge haline getireceğiz.

 

YARIN: Türkiye'yi neden "Erbakan'dan önce ve Erbakan'dan sonra" olmak üzere ikiye ayırıyor? İslami diriliş neden gençlerin elinde?

 

M. MUSTAFA UZUN - VAKİT