Financial Times: Yaygın bir boykot Batılı markaları vuruyor
Batılı şirketler, Filistin halkına karşı yaklaşık 10 aydır devam eden soykırım savaşını reddeden “İsrail”i destekleyen şirketlerin küresel boykot kampanyaları nedeniyle uğradıkları kayıpları ortaya koyuyor.
İngiliz " Financial Times " gazetesi , Batılı markaların seçkin markalar olduğu, yerel malların ise daha düşük kaliteli ve daha ucuz olduğu yönündeki söylemin azaldığını doğruladı .
Gazete, dünyada Gazze'ye yönelik toplumsal dayanışma zemininde İslam ülkelerinde yaygınlaşan boykotun ve şirketlerin Filistin halkına karşı soykırım savaşını sürdüren işgalci yapıyla devam eden anlaşmalarının reddedilmesinin Batılı markaları vurduğunu ortaya çıkardı. .
Gazete, İslam ülkelerinde Batılı yiyecek ve içecek markalarının boykot edilmesinin çok uluslu şirketlerin ve franchise operatörlerinin gelirlerini olumsuz etkilediğini, bunun da küresel tüketimdeki yavaşlamanın finansal sonuçlarına etkisini daha da artırdığını açıkladı.
Boykotu sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla teşvik etmek
Financial Times'a göre Mısır'dan Endonezya'ya, Suudi Arabistan'dan Pakistan'a kadar tüketiciler Coca-Cola, KFC ve Starbucks gibi şirketlerin Gazze savaşında İsrail'e verdiği desteği protesto etmek için bu şirketlerin ürettiği ürünlerden kaçınıyor. ".
Gazete, boykotun sosyal medya aracılığıyla teşvik edilmesi ve hükümetler ile Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar (BDS) hareketleri tarafından teşvik edilmesi nedeniyle yakın geçmişteki en yaygın boykot olduğuna dikkat çekti; bu da sosyal kampanyaların nasıl birdenbire alevlenip zarar verebileceğini doğruluyor.
Atıştırmalık gıda üreticisi Mondelez'in mali direktörü Luca Zaramilla, boykot nedeniyle şirketlerin uğradığı kayıpların boyutuyla ilgili olarak, "boykotun hala olumsuz bir rüzgar olduğunu" ve bunun Orta Doğu'daki satış büyümesini yılın ikinci çeyreğinde %2 oranında etkilediğini söyledi..
L'Oreal güzellik grubu, boykotun yılın ilk yarısında büyüme üzerinde %2'lik bir etki yarattığını söyledi.
Bernstein'da (özel bir varlık yönetimi şirketi) analist olan Danilo Gargiulo şunları söyledi: "Bu şirketlerden oluşan bir grubun izlediği genel strateji, boykot hakkındaki gürültüyü bastırmaktır. Yapmak istedikleri son şey, etkiyi açığa çıkarmak ve boykotla ilgili önlemleri almaktır. markalarına karşı daha fazla eylem."
Kurumsal satışların azalması
Financial Times, boykotun yaygın olduğu ülkelerdeki franchise işletmecilerinin büyük zarara uğradığını belirtti.
Suudi egemen servet fonu ve Dubai merkezli yatırımcı Mohamed Alabbar'ın sahibi olduğu Americana Restaurants, 81 restoranın açılmasına rağmen bu yılın ikinci çeyreğinde kârının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 oranında azaldığını açıkladı.
Ortadoğu ve Kazakistan'da KFC, Pizza Hut, Krispy Kreme gibi markaları işleten Americana Restaurants'ın CEO'su Amarpal Sandhu, "Etkisi coğrafi bölgelere göre değişiyor ama boykotun hâlâ devam ettiğini söylüyoruz... mevcut".
Endonezya'dan sonra dünyanın en büyük ikinci Müslüman nüfusuna sahip olan Pakistan'da hükümet, geçtiğimiz Temmuz ayında, "İsrail"i veya onun "ordusunu" doğrudan veya dolaylı olarak destekleyen şirketlerin ürünlerini tespit edecek bir komite kurma sözü verdi.
Pakistan'daki Coca-Cola şişeleme şirketi Coca-Cola Ichik, ülkedeki satış hacminin 2024'ün ilk üç ayında yıllık bazda yaklaşık dörtte bir oranında düştüğünü açıkladı ve bunu "makroekonomik olumsuzluklara" bağladı. Gazze'deki savaşın yansımaları.
Coca-Cola'nın Pakistan'daki kararlarına aşina olan bir kişi, "Beş ay boyunca tam bir reklam yasağı yaşadık" dedi. "Bu bir kriz, bu yüzden dikkat çekmemek istedik."
Malezya'da, Starbucks'ın bir yan kuruluşu olan yerel Berjaya Food Company, boykot nedeniyle geçen Mayıs ayında üst üste ikinci çeyrek zararını duyurdu. 31 Mart'ta sona eren çeyrekte 30 milyon Malezya ringgiti (6,7 milyon ABD doları) zarar kaydederken, gelirleri %48 azaldı.
Endonezya'daki Starbucks, bunun Orta Doğu'daki savaşla hiçbir şekilde ilgisi olmadığını defalarca dile getirdi. Başkent Jakarta'da bir grup Starbucks mağazası kapı ve masalarda "şirketin çatışma konusundaki pozisyonunu açıklayan" tabelalar taşıyor.
Kahire'nin lüks Zamalek semtindeki bir süpermarketin müdürü Hazem Al-Tamimi, Coca-Cola, Pepsi, Ariel, Persil, Cadbury ve Nestle ürünlerinin satışlarının yarı yarıya düştüğünü söyledi.
Bölgenin varlıklı sakinlerinin bile "maden suyu istemek için arayabilir, ancak Nestlé veya Dasani (Coca-Cola'ya ait) yerine Mısır markası istediklerini belirtebilirler" diye ekledi.
Financial Times, bu boykotun Batılı markaların Batı dışında baskı altında olduğu, holdinglerin yerel grupların daha sert rekabetiyle karşı karşıya kaldığı ve bunun sonucunda da paylarını kaybettikleri bir zamanda geldiğini bildirdi.
Bernstein'dan Gargiulo, "Geçtiğimiz 10 yılda anlatının daha fazla korumacılığa, geleneğe, ulusal şampiyonlara ve yerel markalara doğru kaydığını gördük" dedi ve şöyle devam etti: "Batılı markaların birinci sınıf markalar olduğu, yerel ürünlerin ise daha düşük kaliteli ve daha ucuz olduğu belirtti.”