Filistinli Esirlere İsrail Zulmü-VİDEO

Filistinli Esirlere İsrail Zulmü-VİDEO

İsrail televizyonu tarafından yayınlanan bir video, Filistinli mahpusların nasıl zevk için vurulduğunu ortaya koydu.

İsrail televizyonu tarafından Ekim 2007'de cep telefonu videosu ile kaydedilen şok zulmü gözler önüne serdi. Video, İsrail güvenlik güçlerinin silahsız Filistinli mahpuslara karşı Ketziot Cezaevi'nde nasıl ateş açtığını, "moral operasyonu" adı altındaki saldırının ardından nasıl kahkahalar attığını gösteriyor.

Bin kadar Filistinli esirin tutulduğu cezaevinde, aniden "Denetim ve Restraint" (Metzada) adı verilen birlikler arama yapmak bahanesiyle baskına başlıyor ve mahpusların hücrelerinden çıkması isteniyor. Askerlerin sessizce çıkmaları halinde ateş edilmeyeceğini söylemelerine rağmen, emre itaat ederek dışarı çıkan Filistinli esirler üzerine ateş açılıyor.

Ateş sırasında bir Filistinli'nin yakın mesafeden ateş açılarak öldürüldüğü, bir çoğunun da yaralandığı görülüyor. Videoya yansıyan bir başka görüntü ise İsrailli askerlerin baskınsırasında çaresiz Filistinli mahkumlara yağdırdıkları hakaretler ve attıkları kahkalar...


Elleri başlarının üzerinde dışarı çıkan, üzerlerine yağan kurşunlardan korunmaya çalışan Filistinli esirler daha sonra hep beraber yerde otururken görülüyor. Vurularak öldürülen Filistinli mahpus ise İsrailli askerler tarafından sürüklenerek götürülüyor. Muhammed Aşgar isimli mahpusun 50 gün sonra serbest bırakılacağını söyleyen Batı Şeria'daki ailesi ise oğullarına ne olduğunu yıllar sonra öğrenmenin şokunu yaşıyor.

İsrail ordusunun daha önce yaşanan olay hakkında "ayaklanma olduğu" bahanesini uydurduğu, ancak ortaya çıkan görüntülerin açıkça bu iddiayı yalanladığı belirtiliyor.

Ketziot hapishanesi, şimdilerde kendisini "nesnel bir gazeteci" olarak lanse eden ve Amerikan Atlantik dergisinde yazan İsrailli komutan Jeffrey Goldberg'un ordudaki aktif görevi sırasında hizmet ettiği yer olarak da dikkat çekiyor.

dünyabülteni