Fethullah Gülen Cemaatinden Flaş Hamleler

Fethullah Gülen Cemaatinden Flaş Hamleler

Fethullah Gülen cemaatini, hükümetin açıklamasından sonra harekete geçti.

 
 
Şırnak’ın tek özel okulu olan ve Fethullah Gülen Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Yağmur Koleji’nde, Kürtçe eğitim verilmesi için çalışmalara başlandı. Okul Müdürü Mahmut Umut, “Yasal süreç tamamlandıktan sonra velilerimizin isteğiyle ve onların talebi doğrultusunda kolej olarak anadilde eğitimi vermeye hazırız” dedi. 
 
BÖLGEDE HEYECAN BAŞLADI
 
Şırnak’ta Kardelen Eğitim Kurumları bünyesinde bulunan Yağmur Koleji, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Demokratikleşme Paketi’nde ‘Kürtçe’nin özel okullarda öğretileceği’ yönündeki açıklamasının ardından kentte Kürtçe eğitim vermek için çalışmalara başladı. Yağmur Koleji Müdürü Mahmut Umut, “Demokratikleşme paketiyle beraber bölgede bir heyecan başladı. Özel okullarda da anadilde eğitim maddesi geçti. Yasal süreç tamlandıktan sonra velilerimizin isteğiyle, velilerimizin talebi doğrultusunda böyle bir istek olursa kolej olarak anadilde eğitimi vermeye hazırız. Ama bunun yasal sürecinin tamamlaması lazım. Eğitim hangi dil olursa olsun bizim için fark etmiyor. Bizim burada amacımız eğitim vermek, bu Kürtçe de olabilir Türkçe de, İngilizce de. Bizim kolejimizde İngilizce eğitim de var. Bunun yanında Kürtçe anadilde eğitim vermeyi canı gönülden isteriz” şeklinde konuştu. 
 
YASAL DÜZENLEMEYİ BEKLEDİK
 
Kardelen Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Şaran da Şırnaklılara anadilde eğitim vermek istediklerini belirterek, “Özel okullarda anadilde eğitimin olması son derece sevindirici bir durum. Bizim Kürtçe eğitim için gelecek planlarımız var. Tabi bunun yasal zeminde olmasını bekliyorduk. Bölge insanın kültürünü sosyal yapısını bilen bir kadromuz var. Şu an yasal mevzuat yerine getirildiği zaman Kürtçe eğitim vermeye hazırız” dedi. 
 
ZORUNLULUK GETİRİLMELİ
 
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Demokratikleşme Paketi’nde yer alan yasal değişiklikle özel okullarda, farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünün açılmasına ilişkin, “Altyapısı oluşturulduktan sonra olumlu bir adım. Fakat bu paralı bir eğitim olacağından Kürt bölgelerindeki yoksul ailelerin çocukları için devlet, özel okullara kontenjan zorunluluğu getirmelidir” dedi. 
 
Kürtçe eğitim hakkının devlet okullarında da bir an önce verilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Üzerimize düşen görev olursa yapmaya hazırız. Koordinatörlük görevine talibiz. 30 kişilik Kürdoloji kadromuz var. İstişare halinde bir takvim dahilinde problem çıkmadan devlet okullarında da hem hoca hem de ders materyali hazırlanması açısından altyapısını hazırlayabiliriz. Yurt içi ve yurt dışındaki dil dernekleri, enstitüleri ve vakıfları ile işbirliği halinde bunun altından kalkabiliriz.” 
 
RAĞBET GÖRMEZ
 
DİCLE Üniversitesi (DÜ) Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün Demokratikleşme Paketi’yle özel okullarda, farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünün açılmasını değerlendirdi. Özel okullarda Kürtçe eğitimin beraberinde başka sorunlar getireceğini vurgulayan Eyigün şunları söyledi: “Yerinde bir karar. Bu kararı destekliyoruz. Ancak çerçevesinin tam anlamıyla belirlenmesi önemli. Bu eğitimin altyapısının iyi oluşturulması gerekir. Çünkü okullarda Kürtçe eğitim alan bir kişi devlet kurumlarında Türkçe hizmet verecekse bu sıkıntı yaratabilir. Dersler Kürtçe okutulduğunda bunun kullanım alanının olması gerekiyor. Resmiyette bir kullanım alanı yoksa rağbet görmeyeceği gibi karşılığını da bulmayacaktır. İlkokuldan liseyi tamamlayana kadar Kürtçe eğitim alan bir kişi üniversitede ne yapacak? Mezun olduğunda aldığı eğitimin gereğini yapacağı bir iş alanı bulacak mı? Hayatın diğer alanlarında Kürtçenin ne kadar kullanılacağı bilinmeden şimdiden bir değerlendirme yapmak zor.” 
 
TARAF