Evrim safsatası ALES"e kadar uzandı

Evrim safsatası ALES"e kadar uzandı

ÖSYM tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda (ALES) sorulan 3 soru evrim propagandası yapıldığı gerekçesiyle tepki çekti

Daha önce de sınavlara hazırlık setlerinde ahlaksız dizileri konu edinen soruların ardından bu seferde resmi bir sınav olan ALES'te evrim skandalı yaşandı. ÖSYM tarafından yapılan sınavda 3 soru tepki çekti. Sınavda sözel bölümde yer verilen sözde Evrim teorisiyle ilgili üç soru bu nasıl sınav dedirtti.
09 Mayıs 2010 Pazar günü yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın (ALES) Sözel bölümünde evrim teorisiyle ilgili 3 soruya yer verildi. A Kitapçığı Sözel Bölüm'deki evrim teorisiyle ilgili 37, 55 ve 56. sorular, sınava katılanlar tarafından tarafından büyük tepkiyle karşılandı.
55 ve 56. sorularda bir grup araştırmacı tarafından 2000 yılında Etiyopya'da bulunan ve 3 milyon 300 bin yıl önce yaşadığına inanılan küçük kız çocuğuna ait bir fosilden bahsediliyor. Buna göre araştırmacılar üç yaşındaki bir kız çocuğuna ait olduğu ileri sürülen fosilin eksik parçalarının bulunmasının insan evrimiyle ilgili önemli ipuçları vereceği belirtiliyor. Araştırmacılara göre bulunan fosilin özellikleri şöyle: Ayak kemikleri ve diz yapısı, iki ayak üzerinde dik yürüdüğünü, kol kemiklerinin dizlere kadar inmesi ve parmaklarının çok daha kıvrımlı olması tırmanabildiğini, kafatasının küçük olması da beyninin küçük olduğunu gösteriyor.
Bu bilgi dikkate alınarak 55 ve 56. sorular yöneltiliyor. Aynı bölümdeki 37. soru ise, Amerikalı bir antropologun şempanzeler üzerinde yaptığı bir araştırmayla ilgili. Araştırmada, şempanzelerin bir lemür türünü avlamak için ağaçtan kopardıkları dalları dişleriyle sivrilterek bir çeşit mızrak yaptıklarına ve diğer şempanzelerin bu beceriyi izleyerek öğrendiklerine yer veriliyor ve sonuç olarak araştırmayı yapan bilim adamı, şempanzelerin, insanlar gibi bir kültür geliştirip geliştiremediğini araştırmaya devam edeceği şeklindeki beyanına yer veriliyor.
Sınava katılanlar, ÖSYM'nin Akademik personel seçiminde etkili olan bir sınavda, hiçbir şekilde bilimsel olmayan evrim teorisiyle ilgili sorulara yer vermesine bir anlam veremediklerini söylediler. Büyük çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede, akademik çalışma yapmak ya da akademik personel olmak isteyenlerin girdiği bir sınavda, hem bilimsellikten uzak hem de sınava girenlerin inançlarına aykırı teoremlerin olumlu bir üslupla sunulmasını büyük bir saygısızlık olarak niteleyen katılımcılar, ÖSYM'nin bu konularda sağduyulu ve bilimsel kriterlere uygun hareket etmesi gerektiğini belirttiler.
=================
TUS sonuçları iptal
ÖSYM, 17-18 Nisan'da yapılan Tıpta Uzmanlık Eğitim Giriş Sınavı sonuçlarını, cevap anahtarında yanlışlık yapıldığı gerekçesiyle iptal etti. Yeniden değerlendirilecek sınav sonuçları 14 Mayıs'ta açıklanacak. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 17-18 Nisan'da gerçekleştirilen Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) sonuçlarını, cevap anahtarında yanlışlık yapıldığı gerekçesiyle iptal etti. ÖSYM'den yapılan açıklamada, 17-18 Nisan 2010'da yapılan sınavlardan 18 Nisan'da düzenlenen Bilim Sınavı'nın Temel Tıp Bilimleri-1 testinin B kitapçığının doğru cevap anahtarında yanlışlık yapıldığının anlaşıldığı bildirildi. Bu sebeple TUS sonuçlarının iptal edildiği kaydedilen açıklamada, internet sayfasından açıklanan sonuçların da kaldırıldığı ve tercih yapma işlemlerinin durdurulduğu ifade edildi. Açıklamada, bütün adaylar için değerlendirmenin yeniden yapılacağı ve yeni sınav sonuçlarının 14 Mayıs 2010'da ÖSYM'nin internet sayfasından duyurulacağı belirtildi. Açıklamada, yeni değerlendirme sonucunda bütün adayların puanları değişebileceğinden dün 14.00'e kadar tercih yapan adayların tercihlerinin iptal edileceği, yeni değerlendirme sonuçlarına göre 17-21 Mayıs 2010 tarihleri arasında yeniden tercih alınacağı bildirildi.