Evlilik ve Külfeti

Evlilik ve Külfeti

Oğlunuz çalışıyor mu? Ne kadar maaş alıyor? Evi var mı? Yok şu kadar altın isteriz... Ve daha nice istekler. Bunun adı tamahkarlık değil de nedir? Bu, evlenecek gençlere zulüm değil midir

Gençlerimiz evlenmekten korkar hale gelmiştir. Bunun en büyük nedenlerinden biri kızlarını evlendirecek olan anne-babaların karşı taraftan talep ettikleri akıl almaz maddi isteklerdir. Oğlunuz çalışıyor mu? Ne kadar maaş alıyor? Evi var mı? Yok şu kadar altın isteriz... Ve daha nice istekler. Bunun adı tamahkarlık değil de nedir? Bu, evlenecek gençlere zulüm değil midir?
İşin acı tarafı dindar ailelerin de bu isteklerde bulunmaları. Hani biz mümin idik? Hani peygamberin yolunun yolcularıydık? Hangi yüzle şefaat isteyeceğiz? 'Dört bir yanın günah kaynadığı şu ahirzamanda evlilik gibi bir sünnetimi yaşanmaz hale getirdiniz' derse, anne-babalar ne cevap vereceksiniz. 'Evliliğin en hayırlısı külfeti az olanıdır' hadisimi neden uygulamadınız derse ne söyleyeceksiniz? Anne-babalar kızlarını vereceği kişide neden İslami özelikler aramıyorlar da tamamen dünyevi özellikler arıyorlar?

Burada kendi evliliğimden bir örnek vermek istiyorum. Bundan üç yıl önce evlenmeye niyetlendiğimde arkadaşlar bu niyetimizi muhterem kayınbabama iletiyorlar. Kendisi ahlakımı, yaşantımı, İslami bilincimi bildiğinden hiç tereddüt etmeden ve maddiyatla alakalı tek bir kelime bile söylemeden kabul ediyor. Ailem kıza bir şeyler almak için gittiklerinde kendi ailesine kesinlikle fazla masraf yapmamalarını sıkı sıkıya tembih ediyor. Bursa'dan kalkıp Muş'tan kız almak öyle kolay iş değildir. Ben o zamanlar işsiz olmama rağmen muhterem kayınbabamın sahip olduğu İslami bilinç ve göstermiş olduğu anlayış sayesinde sıkıntıya girmeden düğünümüzü yaptık, yuvamızı kurduk. Hatta muhterem kayınvalidem bir gün: "Oğlum! İsraf haramdır. Önemli olan sizin huzurunuz ve mutluluğunuz, boşuna masraf yapma, gel buraya nikahınızı kıyalım, sizi bir otobüse bindirip gönderelim," dediğinde hem gülmüştüm hem de duygulanmıştım. İşte İslam böyle bir şeydi. İslam bir insanı kuşatınca zorluklar kolay oluyor, çirkinlikler güzele dönüşüyordu. Ve ben bugün ve de ölene dek muhterem kayınbabama ve kayınvalideme onları her andıkça dua ediyorum. Ben onlardan razı olduğum gibi Allah(cc)da onlardan razı olsun.

Değerli anne-babalar, eğer Müslümanlığınızın sadece kimlikte kalmasını istemiyorsanız lütfen kaldırın evlilikteki bu külfeti, kaldırın ki Rabbim yaratsın eşler arasında ülfeti.

 

 

 

 

doğruhaber