Euro/TL Kurunda Yeni Rekor: 10,01

Euro/TL Kurunda Yeni Rekor: 10,01

ABD'deki başkanlık seçimleri sonrası dövizde yükseliş sürüyor. Euro/TL kuru yeniden rekor kırarak 10,01'e yükseldi.

2 Kasım'da 8,54'le rekor kıran Dolar/TL kuru 8,47 seviyesinde.

Hafta içinde 11,11'i gören Sterlin/TL kuru da 8,47 seviyesinde. 11,04 düzeyinde.

Kur, ABD'den ilk sonuçların gelmesiyle dalgalı bir seyir izlemişti.

Dolar endeksinde gerileme görülürken, Euro/Dolar paritesi de 1,18 seviyesinin üzerine çıkmıştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Salı günü FX kotasyon swap işlemlerinde TL cinsi faiz oranını yüzde 11,75'ten yüzde 13,25'e yükseltmişti.

TCMB Pazartesi günü de likidite kanalıyla para politikasında sıkılaştırma yapmaya devam etmiş ve kendi bünyesinde bulunan Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitlerini sıfıra indirmişti.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada ayrıca açık piyasa işlemleri kapsamında TL cinsi kira sertifikaları karşılığında kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen gecelik vadeli repo işlemlerinin de durdurulduğu belirtilmişti.

TCMB attığı bu adımlarla açık piyasa işlemleri kapsamında gecelik borç verme faiz oranı olan %11,75'ten bankaları fonlamayı durdurmuş ve bankaları daha yüksek maliyetli fonlama kanallarına kaydırmış olacak.

Benzer bir adımı Borsa İstanbul'daki repo pazarında gecelik fonlamayı durdurarak geçen hafta Cuma günü atan TCMB, böylece piyasalardaki faizin belirleyicisi olan ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yükselmesini sağlamıştı.

Fonlama maliyeti geçen hafta 32 baz puan artarak %13,4'e, bu yılki en yüksek seviyeye çıktı.

Reuters'a konuşan bankacılar TCMB'nin son adımlarıyla birlikte gecelik faizler ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyetindeki yükselişin hızlanacağını ve kademeli olarak faiz koridorunun üst sınırı olan %14,75'e yükseleceğini tahmin ediyorlar.

TCMB, 22 Ekim'deki toplantısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir haftalık repo faizini %10,25'te sabit tutmuş, geç likidite penceresi faizini ise yüzde 13,25'ten 14,75'e yükseltmişti.