Eski Mossad şefi UCM savcısını tehdit etmiş

Eski Mossad şefi UCM savcısını tehdit etmiş

Guardian gazetesi, Mossad'ın eski başkanı Yossi Cohen'in UCM eski savcısı Fatou Bensouda'yı Siyonist rejime yönelik savaş suçu soruşturmasını kapatması için tehditte bulunduğunu bildirdi.

- İngiliz Guardian gazetesinin haberinde, İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın eski başkanı Yossi Cohen'in Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) eski savcısı Fatou Bensouda'ya İsrail'e dönük savaş suçu soruşturmasını kapatması için baskı yaptığı bildirildi.

Habere göre Cohen ile Bensouda, 2021 yılında Filistin topraklarında savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlendiği şüphesiyle resmi bir soruşturma başlatma kararından önceki yıllarda gizlice bir araya geldi.

Gazete, Cohen'in UCM'ye karşı müdahalesinin Mossad başkanı olarak görev yaptığı sırada gerçekleştiğini ifade etti.

Gazeteye konuşan bir İsrailli kaynak, Mossad'ın 'İsrail'in talepleriyle iş birliği yapmaması halinde' tehdit ettiğini kaydetti.

Bir başka kaynak ise Cohen'in Başbakan Benyamin Netanyahu'nun 'gayri resmi elçisi' olarak hareket ettiğini söyledi.

Cohen, UCM savcısına üstü kapalı tehditler savurdu

Haberde, Cohen'in Bensouda'ya yönelik "Bize yardım etmelisin ve bırak biz seninle ilgilenelim. Kendinizin ya da ailenizin güvenliğini tehlikeye atacak işlere bulaşmak istemezsiniz," dediğini aktardı.

Gazete, Cohen döneminde Mossad'ın savcının ailesini takip ettiğini, hatta Bensouda ile eşi arasındaki konuşmaların dökümlerini elde ederek bu konuşmaları Bensouda'yı itibarsızlaştırmak için kullanmaya çalıştığını vurguladı.

Gazeteye konuşan bir kaynak, Cohen'in eski savcıya karşı 'aşağılık taktikler' kullandığına işaret etti.

İsrail, Kongo'dan yardım almış

Ayrıca Bensouda'ya yönelik yıldırma girişimlerinde İsrail'in Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin eski devlet başkanı Joseph Kabila'dan yardım aldığı belirtildi.

Guardian'ın ulaştığı bir Başbakanlık sözcüsü ise "Bize iletilen sorular İsrail devletine zarar vermeyi amaçlayan birçok yanlış ve asılsız iddiayla doluydu," açıklamasını yaptı.

Mossad'ın eski başkanı Yossi Cohen, Netanyahu'nun eski yakın sırdaşlarından biriydi. Mossad'a 1980'lerin başında katıldı, 2015 yılında Netanyahu tarafından kurumun başına getirildi ve 2021 yılında emekli oldu.