Eski ABD'li Yetkili : Suudi Arabistan'ın İsrail İle Normalleşme Meselesinde Ana Odağı Filistin Değil

Eski ABD'li Yetkili : Suudi Arabistan'ın İsrail İle Normalleşme Meselesinde Ana Odağı Filistin Değil

Eski ABD'li yetkili: Suudi Arabistan İsrail İle normaleşme şartlarından biri Filistin değil

ABD'nin Orta Doğu barış sürecindeki eski elçisi Martin Indyk, Suudi Arabistan'ın İsrail işgal devletiyle ilişkilerini tamamen normalleştirmeye hazır olduğunu doğruladı. ABD güvenlik garantileriyle ilgili koşullar konuşuldu ve normalleşmeinin Filistin davasıyla hiçbir ilgisi yok yorumunu yaptı

Indyk, sosyal medyada bir video konferans sırasında yaptığı açıklamalarda, Suudi liderliğinin Amerikalı ve İsrailli muhataplarına ABD'nin Krallık için güvenlik garantileri karşılığında İsrail ile tam normalleşmeye hazır olduğunu giderek daha fazla netleştirdiğini söyledi.

Suudi Arabistan'ın normalleşmesi konusunun Riyad'daki yetkililerin iddia ettiği gibi Filistin davası ve ilerlemesiyle ilgili olmadığını, ABD'nin güvenlik düzeyinde Suudi Arabistan'a karşı neler yapabileceğiyle ilgili olduğunu da sözlerine ekledi.

Suudi Arabistan'ın İsrail'in Washington'u bu konuda Riyad'ın istediğini yapmaya ikna etmesine yardımcı olabileceğine dair beklentileri olduğuna işaret etti.

2022 Ekim ayı sonunda, henüz muhalefet lideri olduğu dönemde Başbakan Binyamin Netanyahu, Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki normalleşme sürecinin fiilen başladığını söyleyerek, bu süreci tamamlaması gerektiğini vurguladı.

"Foreign Policy" gazetesinin 8 Şubat'ta "The New Gulf" tarafından çevrilen bir analizinde, İsrail başbakanının Washington'ın Suudi Arabistan'ı silah satışlarıyla destekleyerek normalleşmeye itebileceğine inandığını söyledi.

Kaynak : TEVHİDHABER