Esad Coşan Hocaefendi Anılıyor

Esad Coşan Hocaefendi Anılıyor

20. yüzyılın ilim, fikir ve gönül önderlerinden Prof. Dr. Mahmud Esad Coşan Hocaefendi, doğumunun 73. Hicri yıldönümünde PAZAR günü yâd edilecek.

Esad Coşan Hocaefendi, AKRA FM'de 20 farklı programdan oluşan özel yayın akışıyla, ikindi namazından sonra Eyüp'teki kabri başında ve akşam namazını müteakiben İskenderpaşa Camii'nde severleri tarafından anılacak.

AKRA FM, Hakk'ın rahmetine kavuşan zat-ı muhteremlerin, Mevlid Kandili'nde olduğu gibi Hicri doğum günlerinde yâd edilmeleri geleneği sürüyor. Mahmud Es'ad Coşan Hocaefendi, doğumunun 73. yılı olan Hicri 13 Safer 1430, Miladi 8 Şubat 2009 Pazar günü ikindi namazını müteakip Eyüp'teki kabirleri başında, akşam namazını müteakip İskenderpaşa Camii'nde özel programlarla ve hatim dualarıyla yâd edilecek.

EYÜP'TE VE İSKENDERPAŞA'DA ANMA

Eyüp Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından M. Esad Coşan Hocaefendi'nin kabri başında Kur'an okunup hatim duası yapılacak. Hatim duasını Ümraniye Vaizi Mikdat Kutlu yapacak.

Fatih İskenderpaşa Camii'nde ise akşam namazını müteakiben yâd programı başlayacak. Yatsı namazını müteakiben de Haseki Eğitim Merkezi Öğretim Görevlisi Yahya Alkın, merhum M. Esad Coşan Hocaefendi'nin eserlerinde ve sohbetlerinde sık sık değindiği "İnsanı Kamil, İdeal Genç, İnsan Yetiştirmenin Önemi ve Gençlere Nasihatleri" konusunda sohbet gerçekleştirecek. Sohbetin ardından Yahya Alkın, Türkiye'de ve dünya genelinde okunan hatimlerin ve tesbihatın kabulü niyazıyla hatim duası yapacak. Hatim duası AKRA FM'de de yayınlanacak.

İLİM ADAMLARI HOCAEFENDİYİ ANLATIYOR

AKRA FM'de gün boyu sürecek yâd özel yayın akışında ise merhum Prof. Dr. Sabahattin Zaim, Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan, Prof. Dr. Osman Türer, Prof. Dr. Fahri Bayıroğlu, Yahya Alkın, Yard. Doç. Dr. Emin Yaşar Demirci ve Dr. Necdet Yılmaz, merhum Esad Coşan Hocafendi'nin hayatı ve fikirleri üzerine görüşlerini dinleyicilerle paylaşacak. Sohbetlerden söyleşilere, belgesellerden inceleme araştırmalara kadar 20 farklı program radyo severlerle buluşacak.

Gönüller Sultanı Mehmed Zahid Kotku Hocaefendi, doğumlarının 115. yılında, Hicri 1 Safer 1430, Miladi 27 Ocak 2009 Salı günü yâd edildi.

Yâd günüyle ilgili detaylı bilgi www.akradyo.net te yer almaktadır.

YÂD GÜNÜ ÖZEL YAYIN AKIŞI

03.00–03.45: Hadisler Deryası Yâd Günü Özel Sohbeti

Merhum Prof. Dr. Mahmud Es'ad Coşan Hocaefendi'nin, 15 Mayıs 1983 tarihinde İskenderpaşa Cami'inde yaptığı "Âlimlerin Önemi, İlmin ve Ulemanın Kadrinin Bilinmesi" konulu sohbeti dinleyicilerin istifadesine sunuluyor.

04.00 – 05.30: Altın Silsile Yâd Günü Özel

Peygamber Efendimiz (SAS)'den, manâ ışığını Altın Silsileyle çağlar boyu taşıyan önderlerin hayatlarından ve bıraktıkları izlerden kısa bilgilerin yer aldığı program, belgesel tadında dinleyicilere sunuluyor. Programda M. Es'ad Coşan Hocaefendi'nin hayatı da yer alıyor.

05.30 – 06.00: İlim Adamları Esad Coşan Hocaefendi'yi Anlatıyor–1

Marmara Ün. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan, M. Es'ad Coşan Hocaefendi'nin "İslam'a ve Kur'an'a Bakışı"nı anlatıyor.

07.30- 08.00: Ummandan İnciler Yâd Günü Özel

M. Zâhid Kotku Hocaefendi'nin kendi sesinden Ummandan İnciler'de "Kur'an-ı Kerim'e Bağlılık, Peygamber Efendimizi Sevmek ve Âlimler" konulu sohbet dinleyenlerin istifadesine sunuluyor.

08.00 – 09.45: Yolumuzu Aydınlatanlar Yâd Günü Özel

Peygamber Efendimiz (SAS)'den günümüze ulaşan Altın Silsile'nin 40. halkası olan M. Es'ad Coşan Hocaefendi'nin hayatı detaylı anlatılıyor.

09.45 – 10.00: Tarihten İzler Yâd Günü Özel

M. Es'ad Coşan Hocaefendi'nin hayatı kronolojik olarak dinleyicilere sunuluyor.

10.00– 11.00: M. Esad Coşan Hocaefendi Belgeseli

Sacid Onan'ın seslendirdiği belgeselde M. Es'ad Coşan Hocaefendi'nin hayatı anlatılıyor.

11.00 - 12.00: M. Es'ad Coşan Hocaefendi Yâd Günü Özel Program- 1

Serpil Özcan'ın hazırlayıp sunduğu programda M. Es'ad Coşan Hocaefendi'nin sohbet ve eserlerindeki "Müslümanların Birlikteliği, Ümmete Düşen Vazifeler ve Tavsiyeleri" anlatılıyor.

12.10 – 12.30: Başmakaleler Yâd Günü Özel

Merhum M. Es'ad Coşan Hocaefendi'nin Başmakaleler-1 adlı eserinde yer alan makalelerden "Müslümanların Birlik Beraberliği, Ümmet Olma Şuuru ve Tavsiyeleri" konularında yapılan derlemeler seslendiriliyor.

13.00 – 14.00: M. Es'ad Coşan Hocaefendi Yâd Günü Özel Program - 2

Serpil Özcan'ın hazırlayıp, Erol Eren ve Emrullah Uzun'un sunduğu programda, merhum M. Es'ad Coşan Hocaefendi'nin eserlerinde yer alan şairlere ve şiirlerine yer veriliyor.

14.00 – 15.00: Çiftlikten Sofraya Yâd Günü Özel

Veteriner Hekim Erhan Bağ'ın ev sahipliğinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Bayıroğlu'nun konuk olduğu programda, Mahmud Es'ad Coşan Hocaefendi'nin doğal beslenme ve sağlıklı yaşamla ilgili görüşleri anlatılıyor.

15.00 - 15.35: Hadisler Deryası Yâd Günü Özel Sohbeti

Merhum Prof. Dr. Mahmud Es'ad Coşan Hocaefendi'nin, 17 Kasım 1985 tarihinde yaptığı "İdarecilerin Vasıfları ve Mesuliyeti" konulu sohbeti dinleyicilerin istifadesine sunuluyor.

15.35 - 15.45: Gerçek Sağduyu Sahipleri

İdeal bir insanda bulunması gereken vasıflar özetlenerek anlatılıyor.

15.45 – 16.00: Tarihten İzler Yâd Günü Özel

M. Es'ad Coşan Hocaefendi'nin hayatı kronolojik olarak dinleyicilere sunuluyor.

16.00 – 17.30: M. Es'ad Coşan Hocaefendi Yâd Günü Özel Program- 3

Serpil Özcan'ın hazırlayıp Emrullah Uzun ve Erol Eren'in seslendirdiği programda M. Es'ad Coşan Hocaefendi'nin sohbet ve eserlerindeki "İdeal Genç Tanımı, Gençlere Nasihatleri ve Örnek Gösterdiği Gençlerin Başarıları" anlatılıyor.

17.30 – 18.00: İlim Adamları Esad Coşan Hocaefendi'yi Anlatıyor–2

Araştırmacı Yazar Dr. Necdet Yılmaz, merhum M. Es'ad Coşan Hocaefendi'nin "Kur'an'a ve Sünnete Bağlılığı, Sosyal ve İktisadi Meselelere Verdiği Önemi" anlatıyor.

18.00 -18.30: Ummandan İnciler Yâd Özel

M. Zâhid Kotku Hocaefendi'nin kendi sesinden Ummandan İnciler'de "Kur'an-ı Kerim'e Bağlılık, Peygamber Efendimizi Sevmek ve Âlimler" konulu sohbet dinleyenlerin istifadesine sunuluyor.

18.30 – 19.00: İlim Adamları Esad Coşan Hocaefendi'yi Anlatıyor–3

Merhum Prof. Dr. Sabahattin Zaim, M. Es'ad Coşan Hocaefendi'nin, "İslam Ülkelerinin Durumları ve İslam Birliği Fikri Hakkındaki Düşünceleri"ni anlatıyor.

19.00 – 21.00: Yâd Günü Özel Söyleşisi – 1

Murat Çakır'ın ev sahipliğinde Van 100. Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Emin Yaşar Demirci'nin konuk olduğu programda "İskenderpaşa Geleneği ve M. Esad Coşan Hocaefendi" konusunda söyleşi gerçekleştiriliyor.

20.30 – 21.00: İlim Adamları Esad Coşan Hocaefendi'yi Anlatıyor–4

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Türer, M. Esad Coşan Hocaefendi'nin "Tasavvuf Kültürüne Katkısı, Yaşadığı Dönemi Yorumlayışı ve Açtığı Ufuklar" konusunu anlatıyor.

21.00 - 22.15: Yâd Günü Özel Sohbeti

Merhum Prof. Dr. Mahmud Es'ad Coşan Hocaefendi'nin, 18 Aralık 1994 tarihinde Almanya'da yaptığı "Tasavvuf ve Mutasavvıflar" konulu sohbeti dinleyicilerin istifadesine sunuluyor.

22.15 – 22.30: YÂD GÜNÜ HATİM DUASI

İskenderpaşa Camii'nde yâd günü akşamı, Türkiye ve dünya genelinde okunan hatimlerin ve tesbihatın kabulü niyazıyla Haseki Eğitim Enstitüsü Öğretim Üyesi Yahya Alkın'ın yapacağı hatim duası yer alıyor.

22.30 – 24.00: M. Es'ad Coşan Hocaefendi Yâd Günü Özel Söyleşisi – 2

Doç. Dr. Hür Mahmut Yücer'in ev sahipliğinde Haseki Eğitim Enstitüsü Öğretim Üyesi Yahya Alkın'ın konuk olduğu programda, M. Es'ad Çoşan Hocaefendi'nin eserlerinde ve sohbetlerinde yer alan "İnsanı Kamil, İdeal Genç, İnsan Yetiştirmenin Önemi ve Gençlere Nasihatleri" anlatılıyor.

24.00 - 01.00: M. Es'ad Coşan Hocaefendi Yâd Günü Özel Program- 1

Gece çalışanlar veya yurtdışındakiler için saat 11.00'deki programın tekrarı yayınlanıyor.

01.00 - 02.00: M. Es'ad Coşan Hocaefendi Yâd Günü Özel Söyleşi- 1

Gece çalışanlar veya yurtdışındakiler için saat 19.00'daki programın tekrarı yayınlanıyor.

03.00 - 03.30: Hadisler Deryası Yâd Günü Özel Sohbeti

Merhum Mahmud Es'ad Coşan Hocaefendi'nin 27 Temmuz 1986 tarihinde İskenderpaşa Cami'inde yaptığı "Emir ve Yönetici Olmak" konulu sohbeti dinleyicilerin istifadesine sunuluyor.

04.00 - 05.30: M. Es'ad Coşan Hocaefendi Yâd Günü Özel Söyleşi- 2

Gece çalışanlar veya yurtdışındakiler için saat 22.30'daki söyleşinin tekrarı yayınlanıyor.

05.30 – 06.00: YÂD GÜNÜ HATİM DUASI

İskenderpaşa Camii'nde yâd günü akşamı, Türkiye ve dünya genelinde okunan hatimlerin ve tesbihatın kabulü niyazıyla Haseki Eğitim Enstitüsü Öğretim Üyesi Yahya Alkın'ın yapacağı hatim duası yer alıyor.