Erdoğan'dan Sarkozy'e Sert Çıkış-VİDEO

Erdoğan'dan Sarkozy'e Sert Çıkış-VİDEO

Başbakan Erdoğan partisinin Meclis grup toplantısında konuşma yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Ermenistan ziyaretine tepki gösteren Erdoğan, "Fransa Cumhurbaşkanı gitmiş Ermenistan'da yıl sonuna kadar yasa tasarısını çıkarma tavsiyesinde bulunuyor. Önce sen kendine tavsiyede bulun. Kendine çeki düzen ver. Fransa'da ayrı, Ermenistan'da ayrı konuşmak olmaz. Siyaset dürüstlük ister, dürüstlük. Ülkende 600 bin Ermeni var.Türkiye ile her türlü ilişkin var. Ama sen öyle küçük işlerin peşine düşersen... Kusura bakma Türkiye öyle kolay yutulacak lokma değil. Devlet adamlığının vasıflarına Fransız kalanlar, gerçeği anladıklarında çok geç kalacaktırlar" dedi.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis'teki grup toplantısı konuşmasına annesinin vefatından söz ederek başladı.

Annesi Tenzile Erdoğan'ın vefatı nedeniyle taziyede bulunan başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere milletin tümüne teşekkürlerini sunan Erdoğan, Ak Parti Grubu'nu oluşturan milletvekillerine, "Dün Karacaahmet'te Hüvelbaki yazılı bir mezar taşının başındaydık. Bugün burada sizlerin yanındayız" dedi. Erdoğan, "Zor bir durum ama siz de bilirsiniz ki hayat böyle işte. Annemizin vefatı dolayısıyla acımızı paylaşan başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm milletimize şahsım, ailemiz adına teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Konuşmasında "Dostlar sağ olsun" diyen Erdoğan, cenaze törenine katılan, katılamayan herkese teşekkür ederek, "Allah kendilerinden razı olsun. Yurt içinden yurt dışından taziyede bulunmak üzere gelenler ve telefonla arayanlara teşekkür etmek istiyorum. Aziz milletimizin gösterdiği bu gönül inceliğini unutmak mümkün değil. Dostlar sağ olsun. Kardeşlerimiz sağ olsun ve dostluğumuz ebediyen baki kalsın" şeklinde duygularını ifade etti.

Konuşmasında milletvekili arkadaşlarının da yakınlarını kaybettiğini söyleyen Erdoğan, "Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ ve Kilis vekilimiz Fuar Karakuş'un anneleri de ebediyete intikal etti. Allah onlara da sabır versin" dedi. Ebebeynin kendilerini hayata hazırladığını ve onlara çok şey borçlu olduklarını bildiren Erdoğan, "Annelerimiz, babalarımız bizi hayata hazırladı. Kulaklarımıza şu hakikati de fısıldadılar. Dediler ki: Bir değirmendir bu dünya, baki olan sade odur. Ölüm haktır, ebedi hayat haktır. Her lahza bu hakikati hatırlamaya çalışıyoruz" diye konuştu. Üzerinde her hangi bir kul hakkı kalmadan huzura varmanın önemine değinen Başbakan, "Musalla taşının arkasında bize şahitlik edecek olanların haklarını helal etmelerini her şeyden önemli görüyoruz. Üzerimizde kul hakkı kalmadan inşallah huzura varırız" açıklamasını yaptı.

Daha sonra güncel meselelere geçen Erdoğan, Meclis'in 1 Ekim'de açıldığını hatırlattı. Erdoğan, TBMM'de güçlü bir millet iradesi oluştuğunu vurgulayarak, "Türkiye 1 Ekim tarihi itibariyle yeni bir başlangıç yaptı. Bu tarihi imkanı en iyi şekilde değerlendirmek üzerimize kaydedilmiş bir borçtur" dedi.

Meclis'te grubu bulunan partilerin katkılarıyla oluşturulan Anayasa Komisyonu'na da değinen Erdoğan, "Yeni bir anayasa için siyasi partilerimizin belli bir mutabakat zemininden hareketle değişim sürecini başlatmalarından ve kapılarını açmalarından dolayı tüm partilere teşekkür ediyorum. İyi bir başlangıç yaptık. Doğru yoldayız. Bu aziz milletin mayasında bizi biz kılan güçlü bir irademiz zaten var" açıklamasını yaptı.

Anayasa çalışmalarında önemli bir eşiğin aşıldığını bildiren Erdoğan, "Yapacağımız anayasa milletimizi ve Türkiye'yi geleceği güvenle taşıyacaktır. Bu Meclis milletimizle birlikte yapacağı yeni anayasa ile adını tarihe farklı kaydettirecektir. TBMM'de temsil edilen tüm partilerimizin ön şart olmaksızın uzlaşma komisyonunda masaya oturmaları en önemli eşiğin aşılması anlamına gelir" diye konuştu.

Anayasa konusunda hızlı davranılması gerektiğini belirten Erdoğan, "Bu işin muhakkak bir sınırı olmalı. Elimizi hızlı tutalım ve bir yıl gibi bir sürede tamamlayalım. Bunu hiç kimse farklı bir şekilde yorumlamasın. Bu parlamento bir yıl içinde bu işi rahatlıkla bitirir. Ben buna inanıyorum" dedi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gelişmeler ile Somali konusuna da değinen Erdoğan, "Bölgemizdeki gelişmeler devam ediyor. Dünyanın neresinde başı öne eğilmiş, ötelenmiş bir toplum varsa Türkiye oradadır" dedi.

Erdoğan şunları ifade etti: "Bunu Somali'de gördüm. Bunu Tahrir Meydanı'nda bizzat yaşadım. Türkiye, bölge üzerinde gizli gündemi olan bir ülke değildir. Tarihi ve coğrafyasıyla, gelişmeleri barış çabasıyla takip eden ender ülkelerdendir. Bizim kitabımızda, kaynağını halktan almayan, baskı ve şiddet politikası güden yönetimler asla karşılık bulamaz."

CİHAN