Emperyalist Koalisyonda IŞİD Çatlağı

Emperyalist Koalisyonda IŞİD Çatlağı

ABD öncülüğündeki koalisyonda fikir ayrılıkları büyüyor.

Yenişafak'ın Haberi...

Suriye'de 200 bini aşkın sivilin hayatını kaybettiği savaş dördüncü yılına yaklaşırken, adım adım ilerleyen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidine geç müdahalede bulunan ABD, koalisyon sürecini yönetmekte de yeterli başarıyı gösteremiyor. Türkiye'nin önerdiği 'tampon bölge' önerisine şu an için Fransa dışında net bir destek gelmezken, eylül ayından bu yana Suriye'nin Kobani ilçesinde koalisyon güçlerinin düzenlediği saldırılar da IŞİD'i püskürtmeye yetmedi. 'IŞİD hedeflerini vurmada başarısız olduklarını' itiraf eden ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey başkanlığında 21 koalisyon ülkesinin askeri liderleri, IŞİD'e karşı mücadeleyi görüşmek için Washington'da toplandı.

 

'BİR İLERİ BİR GERİ' GİDİYOR

 

Toplantıya katılan ABD Başkanı Barack Obama, koalisyona 60 civarındaki ülkenin katkı yaptığını belirterek, aralarında Irak, Arap ülkeleri, Türkiye, dünya genelinden NATO müttefikleri ve partnerlerinin de olduğu koalisyondan 20'den fazla ülke üyelerinin bu toplantıda yer aldığını kaydetti. Şuana kadar Musul, Sincar ve Erbil'de kazanımlar elde ettiklerini söyleyen Obama, IŞİD'le mücadelenin, 'ilerleme ve gerilemelerle sürecek uzun vadeli bir kampanya' olduğunu ifade etti.

 

KOALİSYONDA GÜVEN KRİZİ BÜYÜYOR

 

Öte yandan Beyaz Saray, IŞİD karşıtı stratejinin aksiliklere rağmen yolunda gittiğinde ısrar etse de ABD önderliğindeki kampanyanın giderek büyüyen bir güven kriziyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. İngiliz gazetesi Guardian, savaşta yaşanan aksiliklerin yanısıra müttefikler arası koordinasyon sorunları ve Obama'ya yönelik, 'askeri saldırıları artırma' çağrılarında artış olduğunu yazdı. Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, özellikle Türkiye'deki askeri üslerin düzenlenen hava saldırılarında kullanılması konusunu 'görüşmeye devam ettiklerini' ifade etti. Pazar günü ABD'li yetkililer İncirlik dahil Türkiye'deki üslerin koalisyon güçleri tarafından kullanılması konusunda anlaştıklarını söylemişti. Ancak Ankara bu iddiaları reddetti.

 

'Olağanüstü yük'

 

Obama konuşmasında insani yardımlara da değinerek, bu insani krizde sadece son dönemde değil birkaç yıldır, Türkiye, Lübnan ve Ürdün'ün 'olağanüstü bir yükü' taşıdığına dikkati çekti.

 

Kara harekatı hazırlığı

 

ABD'nin IŞİD ile askeri mücadele çerçevesinde Arap ülkelerinden kara birlikleri için destek istediği iddia ediliyor. Rudaw'ın haberine göre Londra'da yayın yapan Şarkul Avsat gazetesi, ABD ve müttefiklerinin IŞİD'in Suriye'deki mevzileri için kara birlikleri ile müdahale etme yollarını aradığını yazdı. Buna göre ABD yönetiminin IŞİD'in Suriye'deki ilerleyişini durdurmak amacıyla Araplardan askeri desteklerini artırmalarının yanısıra kara birlikleri isteyeceği belirtildi. Söz konusu durumun Washington'daki askeri toplantıda da ele alındığı öne sürüldü.

 

İran: Sadece bomba yetmez

 

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, gerille yöntemi kullanan IŞİD terör örgütüyle sadece bombalayarak savaşılamayacağını söyledi. Muhaliflerin eğitilmesinin de sorunu tamamıyla çözemeyeceğini idddia eden Laricani, bölgedeki bazı ülkeleri de demokrasi karşıtlığı ile suçladı.

 

Operasyonun adı: Doğal Kararlılık

 

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), IŞİD hedeflerine yönelik operasyonlara 'Doğal Kararlılık' adının verildiğini duyurdu. CENTCOM'un açıklamasında bu ismin, geriye dönük IŞİD'e karşı tüm ABD askeri eylemleri için de geçerli olduğu bildirildi. 'Doğal Kararlılık' isminin tam çözümü, ABD ile ortak ulusların IŞİD tehdidini bertaraf etmeye dönük derin taahhüdünü sembolize ettiği kaydedildi.

 

Yıllar sürebilir

 

IŞİD'le mücadelede ABD ile birlikte hareket etmeye çalışan İngiltere de savaşın bitişini öngöremiyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, IŞİD'e yönelik mücadelenin aylar ya da yıllar sürebileceğini söyledi. Suriye'deki en büyük sorunun silahlı muhaliflerin kurulması ve desteklenmesi olduğunu söyleyen Hammond, 'Suriye zemininde dengeli olmak gerekiyor. IŞİD güçleri yıkılırken, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ile siyasi çözüm politikasına devam etmeli' değerlendirmesinde bulundu. İngiliz bakanın bu sözleri, Esed rejimiyle 'siyasi düzlemde uzlaşı' için kapı aralamak olarak yorumlandı.