Dünya tarihinde en büyük 9 deprem

Dünya tarihinde en büyük 9 deprem

En ölümcül depremler listesinde, 3 bin kişinin öldüğü ABD ve 6.6'lık İran depremi sıralamaya girdi ama 7,4'lük, 30 bin kişinin öldüğü Gölcük depremi yer almadı...

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi verilerine göre, dünya tarihinde kayıtlara geçmiş en büyük 9 ölümcül deprem sıralandığını belirten haberde şu ifadeler yer aldı:

Yerkürede her gün milyonlarca sarsıntı meydana geliyor. Bunlardan kimileri hissedilecek kadar şiddetliyken, kimilerini sadece hassas aletler tespit edebiliyor. Fakat bazı zamanlarda büyük trajedilere yol açabilen depremlerde binlerce insan hayatını kaybedebiliyor. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi verilerine göre, dünya tarihinde kayıtlara geçmiş 9 ölümcül deprem:

ÇİN, 23 Ocak 1556 - Dünyada şu ana kadar kayıtlara geçen en ölümcül deprem Shensi vilayetinde meydana geldi. 830 binden fazla insan öldü. Dağlardaki doğal mağaralarda yaşayan çok sayıda insan toprak altında kaldı. Depremin büyüklüğünün 9.0 veya daha fazla olabileceği belirtiliyor.

ABD, 18 Nisan 1906 - Amerikan tarihinin en ölümcül depremi, California'daki San Andreas fayına yaklaşık 400 kilometre uzaklıkta 7.9 büyüklüğünde meydana geldi. 3 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. San Francisco kentinin büyük kısmı patlayan gaz boruları ve çöken kimyasal tesisler yüzünden yandı.

ALASKA, 27 Mart 1964 - Paskalya yortusundan bir gün önce meydana gelen 9.2 büyüklüğündeki deprem büyük bir tsunamiye neden oldu. 15 kişi yıkılan binaların altında, 113 kişi ise dev dalgalarda hayatını kaybetti. Tsunami, Amerika'nın batı sahili boyunca, California, bütün Pasifik ve Havai'ye kadar etkili oldu.

PERU, 31 Mayıs 1970 - Casma ve Chimbote sahil kasabaları yakınındaki 7.9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle dağlar yerinden oynadı. Yungay ve Ranranhirca yerleşim birimleri, Cordillera Blanca dağından gelen çamur, taş ve buz çığının altında kaldı. 70 bin kişi öldü.

ÇİN, 28 Temmuz 1976 - Sanayi kenti Tangshan'ı vuran 7.5 büyüklüğündeki deprem ilk anda 255 bin kişiyi öldürdü. Ancak çok sayıda sismolojist ölü sayısının 655 bine yakın olduğunu belirtiyor. Deprem nedeniyle 800 bine yakın kişi de yaralandı.

MEKSİKA, 19 Eylül 1985 - Ülkenin Pasifik kıyılarında meydana gelen 8.2 büyüklüğündeki deprem, Mexico City'yi bir enkaz yığınına çevirdi. Yüzlerce bina yerle bir oldu. Kentteki 21 katlı çelik yapılı bir bina çöktü. Resmi rakamlar 9 bin kişinin yaşamını yitirdiğini bildirse de, 35 bin kişinin öldüğü sanılıyor. 3 metrelik tsunami dalgaları Lazaro, Cardenas, Zhiuatanejo ve Manzanillo kasabalarını vurdu.

İRAN, 26 Aralık 2003 - Bam kentindeki 6.6 büyüklüğündeki deprem 30 bin kişinin ölümüne neden oldu. Kentin yüzde 60'ı yıkıldı. Bütün binalar ise hasar gördü. Deprem, can kaybıyla ülke tarihine geçti.

ENDONEZYA, 26 Aralık 2004 - Sumatra adası açıklarındaki 9.1 büyüklüğündeki depremin neden olduğu dev tsunami 11 Asya ülkesinde 225 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Milyonlarca kişi evsiz kaldı. Bilimadamları, deprem nedeniyle açığa çıkan enerjinin Hiroşima'ya atılan atom bombasından 1500 kat daha güçlü olduğunu aktarıyor.

PAKİSTAN, 8 Ekim 2005 - Keşmir eyaletinde meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremde en az 86 bin kişi öldü. Himalayalardaki toprak kaymaları ve kötü hava şartları milyonlarca kişiyi evsiz bıraktı. Hindistan ve Afganistan'da da 1350 kişi öldü.