Domuz kılı ekmeğin katkı maddesi

Domuz kılı ekmeğin katkı maddesi

Hammaddesi insan saçı ve domuz kılı olan "Sistein" adlı katkı maddesinin, hamurun daha rahat işlenmesini sağladığı için başta ekmek olmak üzere birçok unlu gıda da kullanıldığı iddia edildi

Özellikle Çin tarafından üretilip diğer ülkelere ihraç edilen bu maddenin, ülkemizde de birçok gıda maddesinde ilave katkı maddesi olarak kullanıldığı iddia edildi. GİMDES (Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Kurumu) Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer yaptığı açıklamada, proteinlerde bulunan Sistein adlı katkı maddesinin, unlu mamullerde hamurun daha rahat işlenmesi amacı ile birçok ülkede yaygın olarak kullanıldığını vurgulayarak, "Marketlerde satılan baklavalık hazır yufkaların içeriğinde de kullanıldığı bilinen bu madde, bazı sütlerde besin değerini yükseltmek amacı ile ve öksürük ilaçlarında balgam söktürücü olarakta kullanılmaktadır" dedi.
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Bingöl ise, Sistein maddesi ile ilgili iddiaları doğrularken, "Sistein" adlı maddenin kullanılmasının, sağlık açısından bir probleme yol açmayacağını belirterek şunları söyledi: "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Hükümlerine göre E-920 kodlu Sistein adlı katkı maddesi, renklendiriciler ve tatlandırıcılar dışındaki Gıda Katkı Maddeleri Tebliği listesindeki maddelerden biridir. Fakat sadece un işlem maddesi olarak kullanımına izin verilmektedir. Sistein adlı katkı maddesinin, protein yapısında yer alan bir amino asit olması, doğal olması ve Türk Gıda Kodeksi hükümleri uyarınca un işlem maddesi olarak izin verilmesi nedeni ile kullanımında bir sakınca yoktur."