Domuz gribini tehlikeli yapan hastalıklar

Domuz gribini tehlikeli yapan hastalıklar

Uzmanlar kronik rahatsızlığı olan kişilerde domuz gribinin ölümcül olacağına dikkat çekti...

Domuz gribinden hayatını kaybedenlerden birinin zatürre diğerinin solunum yetmezliği hastalığı olduğunun açıklanmasının ardından gözler bu virüs için riskli hastalıklara çevrildi. Uzmanlar kronik rahatsızlığı olan kişilerde domuz gribinin ölümcül olacağına dikkat çekti...

Domuz gribinden Ankara, Konya ve Diyarbakır'da art arda gelen ölüm haberleri Türkiye'yi sarstı. Ardından doktorlar Ankara'da ölen 29 yaşındaki gencin zatürre olduğunu, Diyarbakır'da hayatını kaybeden Beşire Bozkurt'un ise ölüm nedeninin ağır akciğer solum yetmezliği olduğunu açıkladı.

RİSKLİ GRUPLAR

Bunun üzerine riskli hastalıkların domuz gribini ne ölçüde etkilediği konusu gündeme geldi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı uzmanı Doç. Dr. Kemal Osman Memikoğlu, riskli grup diye tabir edilen hastalıkların domuz gribinden daha çok etkilendiğini söyledi. ASPİRİN'E DİKKAT Memikoğlu "kronik akciğer hastalıkları veya karaciğer hastalığı gibi altta yatan hastalıkları olanlar domuz gribinde riskli gruplardandır" dedi. Memikoğlu, domuz gribinin daha çok etkilediği hastalıkları ise şöyle sıraladı:

19 yaş altında olup sürekli aspirin kullanması gereken kişiler...

Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar (ilaç, HIV infeksiyonu, doğumsal yetmezlik)

Altta yatan kronik hastalıkları olanlar

Kronik akciğer hastalıkları özellikle astımlılar.

Kronik kardiyovasküler sistem hastalıkları (hipertansiyon hariç)

Kronik karaciğer veya böbrek yetmezliği olan kişiler

Hematolojik hastalıklar (orak hücreli anemi dahil)

Metabolik hastalıklar (diyabet, mellitus dahil)

Solunum fonksiyonlarını baskılayan veya solunum sekresyonlarının atılmasına engel olan veya aspirasyon riskini arttıran hastalıklar.

SOLUNUMU DURMUŞTU

Diyarbakır'da domuz gribinden hayatını kaybeden Beşire Bozkurt'un ölüm nedeni raporda ''Ağır akciğer solunum yetmezliğine bağlı kalbin ve akciğerin durması'' olarak belirtildi. 9 VAKA DAHA Diyarbakır'da 4'ü hamile 9 kişide domuz gribi vakası daha görüldüğü belirtildi.