Dolar'ın ateşi düşüyor

Dolar'ın ateşi düşüyor

Bankalararası piyasadan Mart ayında 1.8250 seviyesine yükselerek tarihi rekorunu kıran ve dün spot kapanışında 1.6670 olan...

Bankalararası piyasadan Mart ayında 1.8250 seviyesine yükselerek tarihi rekorunu kıran ve dün spot kapanışında 1.6670 olan en iyi dolar alış kotasyonları bugün 1.64 lira seviyesinin de altına indi. Bu verilere göre lira dolar karşısında bugün yüzde 1.8'in üzerinde değer kazandı. Kotasyonlar TSİ 16:10'da 1.6395/1.6420 TL seviyesinden işlem görüyor.

Bir kamu bankasının döviz masası yöneticisi, "IMF ile bir anlaşmaya artık kesin gözüyle bakılıyor. Londra kaynaklı dolar satışları dikkat çekiyor. Yabancı raporlar zaten seçim sonrası için hep olumlu idi. Seçim sonuçlarının hükümeti IMF ile kısa sürede anlaşmaya sarılmasına ve ekonomik reformları daha hızlı sarılma yoluna götüreceği söyleniyordu. Bugün Başbakan'ın da IMF ile ilgili olumlu açıklamaları oldu, ancak zaten açıklamaların öncesinde de IMF ve Dünya Bankası ile Londra'da G-20 kapsamında görüşme bekleniyordu" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Londra'daki G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere İngiltere'ye giderken bugün Ankara'da Esenboğa havalimanında yaptığı açıklamada, "IMF ve Dünya Bankası ile görüşmeleri yapmak durumundayız ki süratli mesafe alalım" dedi.

Yabancı ağırlıklı girişlere (flow) dikkat çeken bankacı, "Bu gelişmeleri aslında seçimin ilk günü bekliyorduk ama o gün yurtdışının otomotiv sektörüyle ilgili endişelerle sert düşüşü, bunun önüne geçti... Polonya, Macaristan ve diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine bakarsak yakın yükselişler o piyasalarda da var, ancak bizim daha iyi performansımızın arkasında IMF beklentisi yatıyor" dedi. Bankacı ayrıca Hazine'nin, IMF ana para ödemesinde yapılan ertelemenin de piyasa için olumlu olduğunu belirtti.

IMF'ye yapılacak kredi ana para geri ödeme detaylarında yapılan değişikliğin ardından, Hazine'nin 2009'da dış borç servisi 11.2 milyar dolardan 9.1 milyar dolara geriledi.