Dolar 2,25`in altını gördü

Dolar 2,25`in altını gördü

FED'den gelecek faiz artırımı beklentilerinin ötelenmesiyle dolarda trend tersine döndü. Dolar/TL en son 25 Eylül'de gördüğü 2,25 seviyesinin altına geriledi.

global olarak yavaş büyüme ve güçlü doların ABD ekonomisine zarar vereceği endişelerinin faizlerin kademeli ve yavaş artacağı beklentisini artırmasıyla dolar/TL, küresel risk iştahında artışa paralel üç haftanın en düşüğü olan 2.25'in altına inerek, 2.2467 seviyesine kadar geriledi.

Bu hafta her iki yönlü sert dalgalanan dolar/TL geçen hafta 2,29 seviyesinin üzerini test etmiş 2,25 seviyesine ise en son 25 Eylül'de gerilemişti. 


Bu sabah güne 2,2610 seviyesinden başlatan dolar/TL bugün en düşük 2,2480 seviyesini test etmesinin ardından 2,25 sınırında işlem görüyor. 


Odeabank Stratejik Planlama Grup Müdürü Erkan Dernek, "ABD faizleri hızlı artırırsa global olarak yavaş büyüme ve güçlü doların ABD ekonomisine zarar vereceği endişeleri, faizlerin kademeli ve yavaş artacağı beklentisini artırıyor. Emtia fiyatlarındaki düşüş de cari açık veenflasyon problemlerimize faydalı olabileceği yönünde bir olumlu algılama var" dedi ve ekledi: "Geçtiğimiz günlerde yatırımcı algısını olumsuz etkileyen faktörlere ABD ve Avrupa merkez bankası yönetimleri açıklamalar ve aksiyonlarla destek olacak bu yüzden korkmaya gerek yok şeklinde bir algılama çıkıyor. Bütün bunlar gelişmekte olan parabirimlerinde pozitif hareketi destekliyor.


"ABD'de genişlemeci politikaların sonuna gelinmesine karşın küresel ekonomide yavaşlama endişeleri global piyasaları baskılamaya devam ediyor. Bugün ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'ın konuşmasını takip edecek piyasalar bir süredir sert satış baskılarının ardından merkez bankalarının desteklerinin sürebileceği beklentileriyle bugün bir miktar toparlanma gösteriyor.