Diyanet: Hac bu yıl farz olmaz!

Diyanet: Hac bu yıl farz olmaz!

Dünya Sağlık Örgütü, domuz gribiyle ilgili olarak 'küresel salgın' uyarısı yaptı. Diyanet İşleri "Bakanlık da bu kararı bize bildirirse hac bu sene ertelenebilir" açıklaması yaptı.

41 yıl aradan sonra ilk kez gelen salgın uyarısı nedeniyle dünya alarma geçti. Diyanet'ten Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik, bu sene haccın ertelenebileceğini söyledi...

Domuz gribi tehdidinin artması nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde tedbirlerin artırılması bu yıl gerçekleştirilecek haccın ertelenip ertelenmeyeceği sorusunu da gündeme getirdi. Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) domuz gribiyle ilgili yapılan küresel salgın uyarısı yetkilileri harekete geçirdi.

KARAR DEĞERLENDİRİLECEK

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hac ile ilgili hazırlıklarını sürdürdüğünü belirterek "DSÖ'nün kararı doğrultusunda, Sağlık Bakanlığı da bu kararı bize bildirirse hac bu sene ertelenebilir. Sağlık nedenleri veya güvenlik nedenleri ile haccın ertelenmesine sakınca yok.

Ancak biz hazırlıklarımız hac yapılacakmış gibi yapıyoruz" dedi. Devlet Bakanı Çelik, yıllardan beri yasak olan karayolu ile hac konusunu önümüzdeki sene gündemlerine alacaklarını da sözlerine ekledi. Çelik şöyle devam etti: "Yol güvenliği nedeniyle karayolu ile hac yasaklanmıştı. Ancak şimdi hem Suriye hem diğer ülkelerle ilişkilerimiz iyi. Karayolu ile hac düşünülebilir."

YÜZDE 10'U GÖNDERİLİYOR

Bakan Çelik, bu yıl hacca gitmek için 700 bin kişinin müracaat ettiğine dikkat çekerken "Hacı adaylarından sadece yüzde 10'nunu gönderebiliyoruz. Ancak kontenjanı arttırmak için girişimlere başladık" diye konuştu.

Diyanet: Bu yıl FARZ OLMAZ

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sami Yeprem, DSÖ'nün domuz gribiyle ilgili küresel salgın uyarısı nedeniyle haccın bu yıl kaldırılacağını söyledi. Yeprem, "Haccın farz olması için sadece mali güç yeterli değildir. Aynı zamanda yol güvenliği ile sağlık emniyetinin de olması gerekir. Dünya Sağlık Örgütü'nün salgın uyarısıyla hac, ilan edilen yıl için kaldırılır" dedi.

DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU BAŞKAN VEKİLİ KELEŞ: İLGİLİ KURULUŞLARCA AÇIK TEHLİKE OLDUĞU AÇIKLANIRSA, HACCIN BU SENE YAPILMAMASI DİNEN UYGUNDUR

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Ekrem Keleş, domuz gribi konusunda ilgili kuruluşlarca açık tehlike olduğu açıklanırsa, haccın bu sene yapılmamasında dinen bir sakınca olmadığını belirtti.

Keleş yaptığı açıklamada, İslam dininin sağlığa verdiği önemi vurgulayarak, insan sağlığının bile bile tehlikeye atılmasının söz konusu olamayacağını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, sağlık konusunda ilgili kuruluşlarca açık bir tehlike olduğu yönünde karar alınması durumunda haccın bu sene yapılmamasının dinen uygun olduğunu bildiren Keleş, insanların sağlığını tehlikeye atmayı doğru bulmadıklarını ve verilen karara uymak gerektiğine dikkati çekti.

Keleş, ayrıca hac mevsimine 4-5 ay süre olduğunu anımsatarak, hacı adaylarının şu an için endişe duymalarını gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Başkanlık olarak hac yapılacakmış gibi hazırlıklarını sürdürdüklerini bildiren Keleş, ''Ümidimiz böyle bir tehlikeyle karşılaşmamak ve vatandaşlarımızın güven içinde haclarını yapmasıdır'' diye konuştu.

Keleş, erteleme söz konusu olursa, bu yıl hacca gitmeye hak kazanan hacı adaylarının durumunun bakanlıklar arası Hac-Umre Üst Kurulu'nca kararlaştırılacağını kaydetti.


Etiketler: Hac Diyanet farz karayolu Umre Domuz gribi DSÖ