Ders Evde Başlar...

Ders Evde Başlar...

Ders Evde Başlar,Sınıfta Öğrenilir, Evde Biter...

A. Ders, evdeki hazırlıkla başlar. Buna göre,

1. İşleyeceğimiz konunun hazırlık soruları varsa o soruları, ne kadar anlamsız bulursak bulalım, kalem kullanmadan da olsa, üzerinde biraz düşünmekle de kalsak çözeceğiz.

2. Hazırlık sorularından sonra,

a)Sözel derslerde konuyu bir kez de olsa okuyacağız, anlamaya ve anlatmaya çalışacağız.

b)Sayısal derslerde konuyu yüzeysel de olsa tarayacağız. Konun daha önceki konularla ilgisini tespit edeceğiz. Yeni konuyu öğrenmemiz için daha önce öğrendiğimiz bilgileri tekrarlamamız gerekirse o bilgileri tekrarlayacağız.

Derse hazırlık ağacın kökü gibidir. O, olmadan ağaç dal budak vermez. Hazırlığımız, "öğrenme"mizin belki yüzde 15-20'sinin oluşturacak ama  okuldaki verimliliğimizi belki iki kat artıracak.

B. Ders sınıfta öğrenilir. Şöyle bir dinleneyim de veya başka bir dersin sorularını çözeyim de bugünkü konuyu sonra evde öğrenirim desek kendimize zarar veririz. Sınıfta,

1. Dinleyeceğiz.

2. Not alacağız.

3. Öğrenemediğimizi soracağız.

4. Kavrayamadığımızı (Sınıfta öğretmenimizle, ders arasında arkadaşlarımızla) tartışacağız.

Sınıftaki öğrenme, ağacın gövdesi, dalları ve meyvesi gibidir. Onsuz öğrenme ağacı olmaz. Dersin yüzde 50-60'ı sınıfta öğrenilir ve bölüm, dersin özünü teşkil eder. Sınıftaki öğrenilmeyen konu sizi yorar, özgüveninizi aşındırır, çalışma şevkinizi olumsuz etkiler.

C. Eve dönünce tekrar yapacağız:

1. Konu anlatımı üzerinden tekrar:

İlk Aşama: Sınıfta işlediğimiz konu anlatımını (çok iyi öğrenmişsek bile) gözden geçireceğiz.

İkinci Aşama: Konu anlatımından anlamadığımız bölümler üzerinde ayrıntılı olarak duracağız.

2. Test üzerinden tekrar:

İlk Aşama: İşlediğimiz her konuyla ilgili konu testlerini genel olarak çözeceğiz.

İkinci Aşama: Çözemediğimiz soruların karşılığını konu anlatımında ve daha önce sınıfta çözdüğümüz örneklerde arayacağız.

Üçüncü Aşama: Konu anlatımına rağmen çözemediğimiz soruları ulaşabilirsek arkadaşlarımıza soracağız ya da diğer gün öğretmenimize götüreceğiz.

Evdeki tekrarla dersin eksik kalan yüzde 15-20'si öğrenilir. Ancak bu oran bizi yanıltmasın. Tekrar, ders için ekinlere verilen son su gibidir. Kurak yörelerde ekinlerden bir su eksik olduğunda verimlilik en az yüzde 10–20 düşer, dahası elde edilen taneler de zayıf olur, fiyat bulmaz. Evdeki tekrar da yapılmadığında öğrendiklerimiz eksik kalır ve zayıf olur; çabuk unutulur, hedefimize hizmet etmez.

Eksiksiz öğrenmenin formülü:

rehberlik1