Derin rapor: Mafya nasıl işler?

Derin rapor: Mafya nasıl işler?

Emniyet, kamuoyunda 'mafya' olarak tabir edilen organize suç örgütlerinin profilini çıkardı.

Emniyetin raporuna göre mafya, rantın yüksek olduğu sektörlerde sözde 'hakemlik hukuku' sağlayıp anlaşmazlıkları çözerek haksız kazanç sağlıyor. İnşaat, emlak, kamu ihaleleri, eğlence, turizm, sağlık, nakliye, mafyanın ilgilendiği sektörler arasında başı çekiyor.

Raporda örgüt elebaşılarının özelliklerine de yer veriliyor. Haksız menfaat temin etmeyi kendilerine amaç edinen çete liderlerinin bu doğrultuda her türlü suçu işlediğine dikkat çekiliyor. Eylemlere doğrudan iştirak etmemeye özen gösteren mafya babaları, adamlarını para, kadın, uyuşturucu gibi vaatlerle motive ediyor. Örgüt üyelerine karşı acımasız bir tavır sergileyen çete elebaşları, topluma karşı dürüst, yardımsever ve sempatik görünmeye çalışıyor. Ayrıca halkın milli ve manevi duygularını 'saygı' görüntüsü altında istismar ediyor. Lüks yaşamayı güç gösterisi olarak görüyor ve örgüt üyelerini bu imkanlardan uzak tutuyor. Kanunsuz iş yapmadıklarını göstermek için de işadamı kimliğini maske olarak kullanıyor.

Emniyet raporunda 2008 yılındaki mafya operasyonlarına ilişkin bilgiler de yer aldı. Buna göre gerçekleştirilen 118 operasyonda 2 bin 239 kişi gözaltına alındı, 905'i tutuklandı. Baskınlarda 331 tabanca, 5 uzun namlulu silah ile 88 kurusıkı silah ele geçirildi. Gözaltına alınan çete üyelerinin eğitim durumunu inceleyen polis şu sonuca ulaştı: Üyelerin yüzde 5'i okumamış, yüzde 4'ü okur-yazar, yüzde 43'ü ilkokul, yüzde 20'si ortaokul, yüzde 23'ü lise, yüzde 5'i ise üniversite mezunu. Organize suç örgütlerine dönük operasyonlar özellikle 10 ilde yoğunlaştı. İstanbul'da 22, Ankara'da 10, İzmir'de 9, Adana'da 8, Mersin'de 7, Bursa'da 7, Konya, G.Antep, Antalya ve Manisa'da ise 4'er organize suç örgütüne operasyon düzenlendi.

Çete üyesinin sosyal profili

21-35 yaş aralığında

Meslek sahibi değil, eğitim seviyesi düşük

Sabıkalı, şiddet içerikli suçlara meyilli

Eylemleri, lider korkusu ve örgüt baskısı ile gerçekleştirir

Cezalandırılma veya örgütten dışlanma korkusu taşır

Sosyal konum ve saygınlığı, örgüt aracılığı ile elde etmeye çalışır

Örgütün sağladığı motivasyonlarla kullanıldığını fark edemez

(Zaman)