Dekandan Eşine Torpil

Dekandan Eşine Torpil

Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Abdurrahman Fettahoğlu’nun, öğrencisiyken tanışıp evlendiği eşini, öğretim üyesi yapmak için gösterdiği azim herkesi şaşkına çevirdi.

Gönül ilişkisi varken asistan yaptığı 1981 doğumlu Sibel Topdemir'le evlenen 57 yaşındaki dekan Abdurrahman Fettahoğlu, eşine büyük bir hızla doktora yaptırdı. Geçtiğimiz günlerde kendisinin de jüri üyesi olduğu yönetim kurulunda, eşinin öğretim üyesi olarak atanmasını sağladı.

Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Abdurrahman Fettahoğlu, 1981 doğumlu Sibel Topdemir ile 2002-2003 döneminde üniversitede derslerine girerken tanıştı ve ikili arasındaki hoca-öğrenci ilişkisi, gönül ilişkisine dönüştü. 2004 yılında İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Ana Bilim Dalı'nda kendisine asistan yaptığı Sibel hanım ile ilişkisini ilerleten dekan, 2005 yılında kendi yönetiminde "İşletmelerde İki Yatırım Türünün Riziko Prim Sorunsalı" konulu bir yüksek tezi hazırlattı ve aynı yıl muradına ererek Sibel hanım ile evlendi.
2005 yılında doktoraya başlattığı eşini jet hızıyla, Haziran-2009'da önce işletme doktoru yapan dekan, sonra da Temmuz-2009'da yardımcı doçent kadrosunda öğretim üyesi olmasını sağladı. Bu arada dekan Fettahoğlu, akademik ahlak kurallarını hiçe sayarak eşinin yardımcı doçentliğe atanma jürisinde bizzat bulundu. Sibel Fettahoğlu 2009-2010 eğitim öğretim yılında, İşletme bölümünde Muhasebe-Finansman derslerine girmeye başlayacak.

Sibel Fettahoğlu'nun yardımcı doçent olarak atanmasında işleyen süreç ve yapılan atama, üniversitede adam kayırma söylentilerini de doruğa çıkardı. Dekan eşinin bir kız çocuğu dünyaya getirmesine rağmen, aynı zamanda 4 yıl gibi çok kısa bir sürede doktorasını tamamlaması, üstelik bir de kendisine doktorasını bitirir bitirmez hemen kadro açılması şaşkınlıkla karşılandı.

FAKÜLTE YÖNETİM KURULU'NDA EŞE TORPİLE İTİRAZ
Dekan Fettahoğlu'nun eşinin atamasını yapmaları için, fakülte yönetim kurulu üyelerine idari baskı yaptığı sızan bilgiler arasında. Sibel Fettahoğlu'nun atamasının, fakülte yönetim kurulunda bütün baskılara rağmen itirazlara sebep olduğu belirtildi. Yönetim kurulu üyelerinden Doç. Dr. Yılmaz Bingöl, Doç. Dr. Seyfettin Erdoğan ve Yrd. Doç. Dr. İbrahim Güran Yumuşak, dekanın idari baskılar altında ahlak dışı biçimde atamasına karşı çıkarak, ret oyu verdiler ve karara muhalefet şerhi düştüler. Fakülte yönetim kurulu üyelerinden İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recep Tarı, Prof. Dr. Selman Aziz Erden ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Vasfi Haftacı ise idari baskılara boyun eğerek, Sibel Fettahoğlu'nun atanmasına onay verdiler. Söz konusu atamada daha ilginç olan bir başka nokta ise, Sibel Fettahoğlu'nun atanması jürisinde dekan eşi Abdurrahman Fettahoğlu'nun jüri üyesi olarak yer alması oldu. Akademik etik kurallarını hiçe sayan bu durum, objektif karar almaya engel olduğu gibi, Sibel Fettahoğlu'nun atanmasında önemli unsurlardan biri oldu.

DEKAN EŞİNİN ARKADAŞLARINA DA KIYAK
Bu arada, Sibel Fettahoğlu ile aynı jüride, üniversiteden çalışma odası arkadaşı olan Arş. Gör. Duygu Fırat ve CHP'li Kocaeli eski Büyükşehir Belediye Başkanı olan Sefa Sirmen'in torpili ile mesleğe girdiği belirtilen Arş. Gör. Cemkut Badem ise, yardımcı doçentliğe atandılar. Fakültede akademik kariyeri çok daha parlak olan birçok akademisyenin de, kadro olmadığı bahanesiyle Dekanlık ve Rektörlük tarafından ilişkisinin kesildiği ya da uzun süredir bekletildiği öğrenildi.

Vakit