Mehmet GÖKTAŞ

Mehmet GÖKTAŞ

Cumalar Ümmete can verecektir!

Bugün Cuma, hem de bir başka Cuma.

Mübarek Ramazanımızın ilk cuması. Geçtiğimiz iki yıl boyunca doyasıya idrak edemediğimiz cumalarımızın en canlısı olacağı kesin, hasret gidereceğiz.

Cuma Müslümanlar için farzlardan bir farz olmanın çok ötesindedir, İslam’ın önemli bir şiarıdır, İslam’ın en çok görünen yüzlerinden bir yüzüdür.

İslam’ın günümüze kadar sapasağlam gelmesinde önemli bir payı vardır. Yine aynı şekilde kıyamete kadar devam edeceğine inandığımız İslam’ı taşıyacak olan şiarların başında gelecektir.

Yapılan sosyolojik araştırmalar İslam’ın hiçbir tahrifata uğramadan günümüze kadar gelmesinde bütün Müslümanların her hafta Cuma günü zorunlu olarak camilerde buluşmalarının çok büyük bir payının olduğu belirtilmektedir.

Yine dünyanın dört bir tarafına yayılmış olan Müslümanların her şeye rağmen İslam’ın kırmızıçizgilerinde ittifak halinde olmalarının en önemli sebeplerinden birisinin de Hac ibadeti olduğu belirtilmiştir.

Yeryüzünün dört bir yanından Hacca gelen Müslümanlar, özellikle âlimler farklı düşünce ve uygulamalarını kendi aralarında gözden geçirmekte ve bir anlamda test etmektedirler, yerine göre yanlışlarını tashih etmektedirler.

Hıristiyan âleminin her bir mezhebinin birbirlerinden fersah fersah uzak olmalarının ve birbirlerini kesin bir dille tekfir etmelerinin sebebi Cumalarının ve Hac ibadetlerinin olmamasıdır.

Cuma namazlarımız belki bazılarımıza göre çok ideal anlamda gerçekleşmiyor olabilir, özellikle Cuma hutbelerimiz hepimizi tatmin etmiyor olabilir. Ama unutmayalım ki tarih boyunca bu hep böyle olagelmiş, mevcut iktidarlar hutbeleri kendi lehlerinde kullanmışlardır.

Fakat her şeye rağmen Cuma günü bütün Müslümanların camilerde bir araya gelerek Rablerinin huzurunda toplanmaları, sonra birbirleriyle kucaklaşmaları zannettiğimizden çok fazla şey kazandırmaktadır.

Unutmayalım, Cuma günü ve Cuma namazı bu ümmeti yeniden ayağa kaldıracak güç ve enerjiye sahiptir.

Müslümanlar bunun farkına varmalıdır, cumayı yeniden keşfetmelidirler.

Cumalarımıza canlılık kazandırmalıyız ki cumalarımız da bize canlılık kazandıracaktır.

Dışımızdaki dünyaya bizi gösterecek olan Cuma namazlarımızdır. Batının caddelerine taşan Cuma cemaati bir anlamda İslam’ın Uluslararası davetidir.

Hem bilindiği üzere Cuma bizim için sadece öğle vaktinden ibaret değil, bir önceki akşamdan başlayan ve en azından yirmi dört saat süren bir zaman dilimidir. Cumayı ihya etmeye gecesinden başlarız, daha çok Kur’an okuruz, guslederiz, güzel kokular sürünürüz, sadakalar veririz, ziyaretlerde bulunuruz.

Hatta nice cahil ve günahkârlar biliriz, Cuma günüdür diye günahlarına ara verirler.

Bugün Cuma, bugün bayramımız, mübarek olsun. Rabbim bizleri cumalarla yeniden diriltsin, izzetimizi ve onurumuzu bizlere yeniden iade etsin, Müslümanları aziz eylesin!

Bu yazı toplam 471 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar