Cihad'da Tekfir Düşüncesi Değişiyormu ?

Cihad'da Tekfir Düşüncesi Değişiyormu ?

Cihad Cemaati’nin daha önce Cemaat-i İslamiyye’nin yaptığı gibi düşüncesini gözden geçirdiği ve sonuçlarının çok yakında ilan edileceği bildirildi

Cihad Cemaati"nin daha önce Cemaat-i İslamiyye"nin yaptığı gibi düşüncesini gözden geçirdiği ve sonuçlarının çok yakında ilan edileceği, girişimi cemaatin emiri Dr. Seyyid İmam Abdülaziz Eş-Şerif"in yürüttüğü ve başarılı olması halinde binlerce cemaat üyesinin serbest bırakılacağı bildirildi.

Mısır Cihad Cemaati"nin cezaevlerindeki liderlerinin cemaatin düşüncesi ve stratejisiyle ilgili yaptıkları gözden geçirmenin son aşamalarına gelindiğ ve Cihad cemaatinin de daha önce Cemaat-i İslamiyye"nin yaptığı gibi şiddeti benimsemediğini ilan edeceği belirtildi.

Mısır Hükümeti"nin Cihad Cemaati dosyasını kapatma konusunda kararlı olduğunu belirten kaynaklar, İçişleri Bakanlığı"nın cemaatin düşünce ve stratejisini gözden geçirme görevini cemaatin kurucularından ve El-Kaide"nin fikir babalarından Dr. Seyyid İmam Abdülaziz Eş-Şerif"e verdiğini açıkladı.

Örgüt üyeleri arasında büyük bir saygınlığa sahip olan Abdülaziz, Pazar günü Mısır gazetelerinde yayınlanan mesajında, dünyadaki cihad hareketlerini şer"i ölçüler çerçevesinde cihad faaliyetlerini doğru yola yönlendirmeye, etnik ve mezhep temelinde çatışmayı reddetmeye ve suçsuz insanları hedef almamaya davet etmişti.

İslami cemaatleri ve düşünce yapılarını yakından izleyen Mısırlı gazeteci Mükerrem Muhammed Ahmed, İslamonline sitesine yaptığı açıklamada, "Cemaat-i İslamiyye"nin geçtiğimiz yıllardaki gözden geçirme girişimi başarılı olduğu gibi Cihad Cemaati"nin girişimi de başarılı olacaktır" dedi.

Ahmed, Abbud Ez-Zümer gibi bazı liderlerin Cihad Cemaati ile Mısır Hükümeti arasında yapılacak anlaşmaya bazı şartlar ekleyerek girişimi zorlaştırdığını fakat Abbud Ez-Zümer"in girişimin bizzat kendisine karşı olmadığını söyledi.
Cemaat-i İslamiyye"nin yolunda
Cemaati İslamiyye"nin düşüncesini gözden geçirme girişiminin başarılı olmasının ve üyelerinin cezaevlerinden salıverilmesinin ardından Cihad cemaati liderlerinden de benzer bir isteğin geldiğini belirten Mükerrem Muhammed Ahmed, Mısır Hükümeti"nin Cihad Cemaati"nin girişimi hakkında karar vermekte acele etmeyeceğini öne sürdü.

Cihad Cemaaeti"ne yakınlığıyla bilinen Kemal Habib ise, cezaevlerindeki Cihad Cemaati üyelerinden %90"ının Dr. Seyyid İmam Abdülaziz Eş-Şerif"in girişimini desteklediğini ve Eymen Ez-Zevahiri"nin kardeşi Muhammed Ez-Zevahiri gibi bazı isimlerin cemaatin düşünce ve stratejisini gözden geçirme girişime itirazlarının olabileceğini söyledi.
Cemaat-i İslamiyye"nin girişiminin başarılı olmasında Abbud Ez-Zümer"in etkin rolü olduğunu belirten Habib, Abbud Ez-Zümer"in Cihad Cemaati"nin girişimini destekleyeceğini ve bunun da Abbud Ez-Zümer ve amcasının oğlu Tarık Ez-Zümer"in serbest bırakılmasını hızlandıracağını kaydetti.
Binlerce kişi yararlanacak

Mısır polisine göre Cihad Cemaati"nin cezaevlerinde 3 bin kadar üyesi olduğunu fakat gerçek rakamlara göre bu sayının 5 bin ile 7 bin arasında olduğunu belirten Habib, girişimin başarılı olması halinde 20"şer kişilik gruplar halinde bunların serbest bırakılacağını söyledi.

Habib, girişimin konuşulmaya başlandığı Mart 2007"den itibaren her ay birkaç Cihad Cemaati üyesinin serbest bırakıldığına dikkat çekti.

Son hazırlıklar yapılıyor

Öte yandan, örgütün emiri Dr. Seyyid İmam Abdülaziz Eş-Şerif"in Pazar günü Mısır gazetelerinde yayınlanan ve sonradan icat edilen kıtal şekillerini reddeden bildirisini değerlendiren İslami cemaatler uzmanı Ziya Raşvan, bildiriyi cemaat ile güvenlik güçleri arasındaki anlaşmanın son aşamaya geldiğinin göstergesi olarak yorumladı.

Raşvan ayrıca, önümüzdeki günlerde belli bir zaman çizelgesi doğrultusunda Cihad Cemaati üyelerinin serbest bırakılmasını beklediğini ifade etti.

Hiçbir yargılamaya tabi tutulmadan onlarca yıl cezaevlerinde tutulan Cihad Cemaati üyelerini yeniden topluma kazandırmak için Mısırlı işadamlarına çağrıda bulunan Raşvan, serbest bırakılacak cemaat üyelerine belirli bir tazminat verilmesini önerdi.
Akrep Cezaevi ve Dr. Seyyid İmam Abdülaziz Eş-Şerif

Mısır güvenlik güçleri 2007 yılının başlarında Cihad Cemaati"nin düşünce ve stratejisini gözden geçirme ve şiddeti reddetme girişiminin inceleneceğini açıkladı ve cemaat üyelerini ünlü "Akrep Cezaevi"nde topladı.

Girişimi yürütmekle görevlendirilen Dr. Seyyid İmam Abdülaziz Eş-Şerif, askeri mahkeme tarafından 1999 yılında "Arnavutluk"tan dönenler" davasında gıyabında 25 yıl ağır hapis cezasına mahkum edildi.

Mısır"ın güneyindeki Beni Suveyf kentinde 1950 yılında dünyaya gelen Eş-Şerif, 1970 yılında Kahire Tıp Fakültesi"ni birincilikle bitirdi.

1981 yılında Enver Sedat"ın öldürülmesinden sonra yıllarca hapiste yatan Eş-Şerif, serbest kaldıktan sonra Pakistan"a giderek Kuveyt Hilal Hastanesi"nde çalıştı. Daha sonra Yemen"e giderek İbb kentindeki Daru"ş-Şifa Hastanesi"nde çalışmaya başlayan Eş-Şerif, 11 Ekim 2003"te Yemen güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı ve 28 Şubat 2004"te özel bir uçakla Mısır"a teslim edildi.

dunyabulteni