Chavez: Yoksulluk beni gerilla yaptı

Chavez: Yoksulluk beni gerilla yaptı

Cumartesi günü ülkenin güneyini ziyareti sırasında "Beni en çok yaralayan ve bir gerillaya dönüşmeme neden olan şey yoksulluk" diyen Chavez..

Latin Amerika'da yükselen sol dalganın ve ABD karşıtlığının başını çeken ve Washington'un 'belalısı' olan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ile 6 saatlik bir yolculuğa çıkan Associated Press haber ajansı muhabiri lan James'in solcu liderle yaptığı röportajın kısaltılmış metnini yayımlıyoruz:

"Toyoto marka cip yol kenarında durduğunda yoldan geçenler araçtakinin Hugo Chavez olduğunu farkettiklerinde "Başkan!" diye bağırarak arabanın yanına koştular. Orta yaşlarda bir kadın gözlerinde yaşlarla "Seni seviyorum!" diyerek araca çiçekler iliştirdi. Başkan, kendisini görmek için gelenlerle tek tek tokalaştı, başlarına, yanaklarına öpücükler kondurdu.

'BİR GÜN ÇOCUKLAR ÇALIŞMAYACAK'
Cumartesi günü ülkenin güneyini ziyareti sırasında "Beni en çok yaralayan ve bir gerillaya dönüşmeme neden olan şey yoksulluk" diyen Chavez, yolculuk boyunca arabasının etrafını saran her yaştan yoksul kadın ve erkekle sohbet etti. Bol bol kahve içen, halk şarkılarından dizeler söyleyen Chavez'e konuştuğu birçok Ve-nezüelalı sağlık, konut yardımı talep etti. Venezuela lideri, talepleri tek tek yardımcılarına not ettirdi. Yolculuk sırasında bir grup çocuktan biri arabaya eğilip Chavez'den para istedi. "Para istemek senin için iyi birşey değil" diyen Chavez, başka bir çocuğun sattığı meyvelerden aldı ve evleri ve okulları hakkında sorular sordu: "Suyunuz var mı? Kitaplarınız var mı?... Size yapabileceğimiz yardım bu tür bir yardım, devrim size bunu veriyor..." Chavez, "Çocukların meyve satmak zorunda olmayacağı günler gelecek" derken hükümet verileri de, sekiz yıllık iktidarında yoksulluğun azaldığını gösteriyor. Ka-tettiği ilerlemeden tatmin olduğunu söyleyen solcu lider, "Henüz zafer şarkıları söylemiyorum. Bu uzun bir yol" diyor.

'GLADYATÖR'Ü ÜÇ KERE İZLEDİM'
Tur, Venezüela'yı dönüştüren ve dünyaya sosyalist ve Amerikan karşıtı bir mesaj yayan bir adamın hayatına başka bir gözle bakmamı sağlıyor: Clint Eastwood filmlerini sevdiğini söylüyor, Gladyatör filmine bayıldığını ve üç kere izlediğini anlatıyor. Bazen gece geç saatlerde bakanlarıyla beysbol oynadığını itiraf ediyor. Halkla temas kurmaktan zevk alıyor, bir kitap kurdu ve saatler süren konuşmalar yapıyor. "Fi-del'in uzun süredir yaşadığı gibi ölüm tehdidi altındayım. Bu insanı yoğun güvenlik önlemleriyle yaşamak zorunda bırakıyor " diyen Chavez, bundan biraz sıkıldığını da saklamıyor.

'UFUKTA EVLİLİK İHTİMALİ YOK'
Venzüela liderinin beş çocuğundan biri olan 27 yaşındaki Maria Gabriela, yolculukta babasına eşlik ediyor ve arka koltuktan ona kurabiyeler uzatıyor. İki kez evlenen ve boşanan 52 yaşındaki eski yarbay, çocuklarıyla şefkatle konuşuyor. Chavez, ufukta bir evlilik ihtimalinin olmadığını da belirtiyor: Biriyle paylaşacağım bir hayatım yok. Hayatım bana ait değil". Kendisine yönelik ömür boyu iktidarda kalma amacında olduğu şeklindeki iddiaları yalanlayan Chavez, yalnızca seçilmesi durumunda iktidarda olacağını belirtiyor. Venezüela'yı sosyalist bir devlete dönüştürdüğünü belirten Chavez, özel mülkiyete saygılı olacağını ifade ediyor: "Bütün bireysel, kollektif özgürlükler, temel haklar varolmaya devam edecek. Özel eğitimi kabul ediyoruz, Özel sağlık hizmetini, ulusal politika ile düzenlendiği ve bu politikaya uygun olduğu sürece kabul ediyoruz...Aynı şey bankalar için de geçerli". Radyo Caracas Televizyonu'nun kapatılması yönündeki kararını ise savunuyor ve kanalın kendisine yönelik 2002'deki başarısız darbe girişimini desteklediğini ve sürekli olarak yasaları çiğnediğini söylüyor. "Muhalif medyanın olmasını istiyoruz. Ancak, darbe, suikast çağrısı yaparlarsa imtiyazları geri alınır" diyen Chavez, ekonomi alanında yani devletleştirmelerin planlanmadığını da ifade ediyor. Ancak yine de gelecekte devletleştirmelerin olmayacağını söylemiyor. Venezü-ela'nın ithal gıda bağımlılığını ortadan kaldırmak için daha fazla ortak tarım ve hayvancılık alanları yapılacağını söyleyen Chavez, "Tarım devrimi henüz başladı" diyor." AP

Röportajdan alıntılar...
» ABD-Venezüela ilişkilerinin ABD Başkanı George W. Bush'un görevden ayrılması durumunda düzelip düzelmeyeceği sorusuna: "En azından konuşulabilecek, farklılıkları tartışabilecek, ilişkilerin eski Devlet Başkanı Bill Clinton dönemindeki düzeye yeniden çıkarılabileceği bir hükümet umut ediyorum...Ne Demokratlarla ne de Cumhuriyetçilerle ilişkiler asla kolay olmayacak. Normal ilişkilere sahip olmayı umuyoruz".

» Yakın dostu Fidel Castro'nun ne zaman iktidara döneceğini düşündüğü yönündeki soruya: "Onu ziyaret etmeye gittiğimde, hayatının en zor döneminden çıkıyordu...80 yaşında bir adamın bir ameliyat geçirdiğini iki gün sonra yeniden ameliyat masasına döndüğünü ve bundan iki gün sonra yeniden ameliyat olduğunu düşünün... Fidel şu anda tamamen iyileşmiş durumda. Ve şu anda tamamen yetksiz olmadığını biliyorum, ancak yönetimi kardeşi Rual ve başkan yardımcılarından oluşan bir ekiple paylaşıyor...Bence üniformasını giyme zamanı geldi".

» Muhalif Radyo Caracas Televizyonu'nun kapatılması ile ilgili soruya: "Ortalık sakinleştikten sonra ki bence sakinleşiyor, taşlar yerine oturacak ve insanlar gerçekte ne olduğunu anlayacak... Bir hükümet, yetkisi dahilinde, seçkinlerce yönetilen bir televzyon kanalının lisansını yenilememeye karar verdi."

birgün