Ceple Konuşmada ve İnternet'e Girişte Türkiye Şampiyon


SOSYAL MEDYA VE FACEBOOK’A YÖNELİK İSTATİSTİK BİLGİLER
Dünya genelinde toplam internet kullanıcı sayısı 4,57 milyara, yani dünya nüfusunun %59’una ulaşırken, Instagram'a giriş yapan kişi sayısının 928,5 milyon olduğu kaydedildi. Uygulamayı kullanan kişiler cinsiyet bakımından incelendiğinde ise yüzde 50,9 ile kadınların çok az bir farkla önde olduğu görüldü.
• 3.81 milyar sosyal medya kullanıcısı, dünya nüfusunun %49’u
• 5.16 milyar mobil kullanıcısı, dünya nüfusunun %66’sını oluşturmaktadır.
• İnternet kullanıcıları günde ortalama olarak 7 saate yakın İnternet kullanmaktadır. Türkiye'de günlük internet kullanımı 7 saat 57 dakika
• Dünyada en çok ziyaret edilen sitelerde ilk üç sırasıyla Google, YouTube ve Facebook olarak bir kez daha karşımıza çıkıyor.
• Dünyada ortalama günlük mobil kullanım süresi 3,5 saat…
Küresel İnternet trafiği içerisindeki İnternet tarayıcısı kullanımına baktığımızda Google Chrome ve Safari tarayıcı kullanımının %82’sini oluşturmaktadır.
İnternet kullanıcılarının aylık online aktivitelerine baktığımızda;
• İnternet kullanıcılarının %90’ı İnternet’te online video izlemekte,
• %51’i vlog yayınları ile vakit geçirmekte,
• %72’si internet servisleri üzerinden müzik dinlemekte olup, %48’lik bir kesim de online radyo dinleyicisidir.
Dünya İnternet kullanıcılarının %65’i kişisel verilerinin güvenliği için kaygı duymaktadır. Türkiye’de kişisel veri güvenliği konusunda çekinceleri olan kullanıcı oranı ise %60… Kişisel veri güvenliği konusunda endişesi olan ülkelerin başında ise Brezilya geliyor.
2020 2. Çeyrek raporuna göre sosyal medya kullanıcı sayısı 3,81 milyara ulaşmış durumda. Dünya nüfusunun yarıya yakını sosyal medya kullanmaktadır. Sosyal medya kullanıcı sayısında artışın da devam ettiğini görmekteyiz.
En çok kullanılan sosyal medya platformlarına göre Facebook ilk sırada yer alırken, onu Youtube ve Instagram takip etmektedir. Mesajlaşma platformlarında ise WhatsApp ilk sırada diyebiliriz.
We Are Social 2020 raporuna göre Facebook’un 2.02 milyar kullanıcısı bulunmakta ve erkek kullanıcıların daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.
Facebook kullanımının yaş dağılım grafiğine baktığımızda, en yüksek kullanım oranının 25-34 yaş arasında olduğunu görmekteyiz. Yine Facebook kadın ve erkek kullanıcılarının en fazla olduğu yaş grubu 25-34…
Yaş arttıkça Facebook kullanımı azalmaktadır.
Facebook artık neredeyse sadece mobil üzerinden kullanılan bir platform olma yolunda ilerliyor. Ancak hem mobilden hem masaüstünden Facebook kullananların oranı ise %20
Facebook beğenilerinin yaş ve cinsiyet dağılımına baktığımızda 35-44 yaş arasındaki kadınlar ve 18-24 yaş arasındaki erkek kullanıcılar daha fazla beğeni yapmaktadır. En fazla beğeni yapan yaş grubu yine 35-44 olarak karşımıza çıkmaktadır.
Mobil kullanıcı sayısı her yıl düzenli olarak artmaktadır. Rapordaki son verilerden hareketle mobil kullanıcı sayısı 5.16 milyardır.
Yıllara sari mobil data kullanımına baktığımızda, aylık 7,2 GB‘lık mobil veri kullanımının olduğunu ve mobil veri kullanımının düzenli olarak artış gösterdiğini/göstereceğini söyleyebiliriz.
Akıllı cihaz kullanımında Android kurduğu üstünlüğü korumaktadır. Web trafiğinin %72,3’ü Android yazılımı yüklü telefonlar üzerinden sağlanmaktadır. iOS kullanımında geçen yıla göre büyük bir artış yakaladığını da belirtmiş olalım.
We Are Social 2020 2. Çeyrek raporundaki verilere göre, 16-64 yaş arasındaki kullanıcıların son 30 günlük E-Ticaret aktivitelerine göre İnternet kullanıcılarının; %81’inin online ürün araması yapmakta ve %90’ı online mağaza ziyaretleri gerçekleştirmekte olduğunu görmekteyiz.
Bu adımları gerçekleştiren her 10 kişiden 7’si online alışveriş işlemini tamamlamıştır.
Mobil E-Ticaret harcamalarının yaş dağılımına baktığımızda 16-44 yaş arasındaki bireylerin yarısından fazlası mobil üzerinden online alışveriş yapmaktadır.
Dünyada kullanıcılar E-Ticaret harcamalarının %35’ini kredi kartı ile yaparken, %4,5’luk bir oranla ödemeler nakit olarak yapılmaktadır.
Lüks ürün, kıyafet, güzellik, market, otomotiv, ev, teknoloji ve seyahat kategorilerinde mobil cihazlardan daha fazla ziyaret yapılırken; enerji ve finans kategorilerinde bilgisayar kullanımı daha fazladır. Tabletler üzerinden diğer kategorilere nazaran seyahat ve enerji sektörlerine yönelik trafik daha yüksektir. Sektör özelinde optimizasyon strateji için kritik bir bilgi…
Türkiye internet kullanıcı sayısı her geçen yıl artmaktadır. 2020 itibariyle Türkiye, nüfusunun %72’sinin internete erişimi var ve bu oranla Türkiye internet erişiminde Dünya sıralamasında 31. ülke. Dünyada 200’e yakın devlet olduğunu düşünürsek, bu sıralama önlerde sayılır.
Türkiye internet kullanıcı sayısı alanında küresel sıralamada üstlerde yer aldığı gibi, 07 saat 15 dakika ile internette en fazla zaman geçiren 14. ülke. Türkiye’de ortalama bir kullanıcı 7 saat, 15 dakikasını internete ayırıyor.
Peki, internette neler yapıyoruz? Ağırlıklı olarak sosyal medyada zaman geçiriyoruz. Öyle ki 82 milyonu aşkın nüfusun %63’ü (52 milyon kişi) aktif olarak sosyal medya kullanıyor. Bu kişilerin 44 milyonu sosyal mecralara akıllı cep telefonlar gibi mobil cihazlarla erişiyorlar.
Türkiye’de internete erişen kişi sayısı da yıldan yıla büyük artış gösteriyor. 2018’den 2019’a geçerken bu sayı %9.3 artıyor. Yani sadece 1 yılda 5 milyon kişi daha internet kullanıcıları arasındaki yerini alıyor.
Türkiye’de yoğun olarak internet kullanıyoruz. “Ne sıklıkla internete bağlanıyorsunuz?” sorusuna yanıt verenlerin %84’ü “her gün” diyor. Haftada en az bir kez diyenlerin oranı %12 iken ayda en az 1 kez diyenlerin oranı %2’de kalıyor. Kullanıcıların %2’si ise yılda en az bir kez internete eriştiklerini söylüyorlar.
Türkiye’de internet kullanıcılarının takip ettikleri web siteleri arasında arama motorları, sosyal mecralar ve haber siteleri yer alıyor.
SimilarWeb’in istatistiklerine göre Türkiye’deki en popüler siteler şu şekilde sıralanıyor: Google, YouTube, Facebook, Instagram, Twitter, Sahibinden, Sabah Gazetesi, Hürriyet Gazetesi, Sözcü Gazetesi, Ekşi Sözlük.
Türkiye'de günlük internet kullanımı 7 saat 57 dakika
Türkiye'nin sosyal medya platformlarında kaç kullanıcısı var? Türk kullanıcılar internet ve sosyal medyada günde ne kadar zaman geçiriyor?
İnternet ve sosyal medya analizleri yapan We Are Social, 2021 yılının ilk çeyreği için yayınladığı küresel internet kullanımı raporunda aslında bu bağlılığımızı çarpıcı sonuçlarla ortaya koyuyor, sanal alemin notlarını da bir bir dağıtıyor. İşte onlardan birkaçı:
[Grafik: TRT Haber / Nursel Cobuloğlu]
4,66 milyar insan internet kullanıyor
Rapor, internetin ve sosyal medyanın insanoğlu için ne kadar değerli olduğunun ispatı gibi. 5,22 milyar insan ki bu yaşayan üç kişiden ikisi demek cep telefonu kullanıyor. 4,66 milyar insan internet kullanıyor. 4.20 milyar insan da düzenli sosyal medya kullanıcısı durumunda. Rapor her geçen gün rakamların yükseldiğini de gösteriyor. Örnek olarak, cep telefonu kullanımı, geçen senenin ilk çeyreği ile kıyaslandığında yüzde 1,8 yükselişte. Diğer istatistikler için de benzer artışlar söz konusu.
Tüm dünya ortalama 7 saat internette vakit geçiriyor. Televizyon izlenilen saat, internette geçirilen zamanın ancak yarısı, yani 3,5 saat kadar. Ortalama 2,5 saat de sosyal medyaya vakit veriliyor. Ortalama 2 saat kitap, dergi vs okuma, 1,3 saat müzik dinleme ve 1 saat oyun oynamaya vakit ayrılıyor.
Webte en çok ziyaret edilen adresler aslında ilk akla gelenler. Arama motoru; Google, video paylaşım adresi; YouTube ve her yanıyla çok iyi tanıdığımız Facebook.
Sosyal medya kullanıcısı sayısı 490 milyon arttı
Tüm dünyanın sosyal medya saati 2 saat 25 dakikaya kurulu. Üstelik sosyal medya kullanıcısı sayısı yerinde durmuyor, hızla artıyor. Günde yaklaşık 2 buçuk saatini sanal aleme veren insan sayısı dünya nüfusunun yüzde 53’ünü geçmiş durumda. Yani yaklaşık 4,20 milyar insan her gün sanal dünyanın kapılarını aşındırıyor.
[Grafik: TRT Haber / Nursel Cobuloğlu]
Dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformları
Facebook liderliği kimseye kaptırmayacak gibi duruyor. 2 milyar 740 milyon bir rakamla ve en yakın takipçisi YouTube’a yaklaşık yarım milyon fark atarak (2 milyar 291 milyon) bayrağı önde götürüyor. WhatApp ise 2 milyar kullanıcı ile üçüncü sırada. Instagram’ın sonuçları şaşırtıcı, listede ancak beşinciliği görebiliyor. Dünya çapındaki kullanıcı sayısı ise 1 milyar 221 milyonda kalıyor.
2020'nin parlayan yıldızı sosyal medya oldu
Türkiye'de günlük internet kullanımı 7 saat 57 dakika
Türkiye, tüm rakamlarda dünya ortalamalarının önünde. Türk insanı sosyal medyayı çok seviyor, tüm dünyaya ün salan misafirperverliğine şimdilerde sosyal medya paylaşımseverliğini de ekliyor.
Yediden yetmişe, hepimiz internette dünya ortalamasından bir saatten daha fazla vakit geçiriyoruz, yaklaşık 7 saat 57 dakika. 42 ülke arasında 12’nci sıraya yerleşiyoruz. Ve çok daha çarpıcı olanı, üretilen web içerikleri göze alındığında Türkçeyi en çok tercih edilen dillerde dördüncü sıraya taşıyoruz. Türk insanı interneti çok seviyor, düzenli web içerikleri üretiyor.
Benzer rakamlar sosyal medyada geçirilen süreler için de geçerli. Türk kullanıcılar sosyal medyada dünya ortalamasından biraz daha fazla vakit geçiriyor bu süre 2 saat 57 dakikayı buluyor ve sosyal medyayı dünyadan çok daha yüksek bir ortalama ile aktif olarak kullanıyor. Dünya ortalaması yüzde 53’lerde, Türkiye’de ise bu oran yüzde 70’leri geçmiş durumda.
Türkiye’de sosyal medya kullanıcılarının neredeyse yarısı hesaplarını iş için kullanıyor. Aktif kullanıcıların yüzde 47’si sosyal medyadan işlerini yürütüyor.
[Grafik: TRT Haber / Nursel Cobuloğlu]
Instagram kullanımında 6. sıradayız
Facebook, 37 milyon Türk kullanıcıyı ağırlıyor ve Türkiye’yi Facebook’ta en aktif 12. ülke yapıyor. Twitter’da bu sıralama daha yüksek. Dünyada 353 milyon kullanıcısı olan Twitter, Türkiye’de 13 milyon 600 bin kullanıcıyı ağırlıyor, Türkiye’yi en çok Twitter kullanan 7. ülke yapıyor. En çok Instagram kullanan altıncı ülkeyiz. Yaklaşık 46 milyon kullanıcı ile en aktif Instagram takipçilerinden oluyoruz.
Youtube’da 50 milyon 600 bin kullanıcıyla 12’inci, Snapchat’te 11 milyon 100 bin kullanıcıyla 11’inci ve Linkedin’de 9 milyon 800 bin kullanıcı ile dünyada 14’üncü sıradayız.
Tüm bu sonuçlar, sosyal medyanın vazgeçilmez alışkanlıklarımız arasına girdiğini göstermeye yeter.
Kaynak: We Are Socail - Hootsuite
Türkiye’de İnternet İzleyicileri
İnternette ne kadar zaman harcıyoruz?
günde ortalama 7 saat 57 dakika geçiriyoruz internette.
Similarweb tarafında platform siteleri dışında haber siteleri yer alırken alışveriş kategorisinden sahibinden.com girmiş listeye.
Türkiye’de sosyal medya kullanıcı sayısı Nisan 2019’dan Ocak 2020’ye kadar 2,2 milyon artış göstermiş.
En çok merak edilen istatistiklerile hazır mıyız?YouTube zirvedeki yerini korumuş. Aynı şekilde Instagram’da yaşadığı yükselişe uygun olarak listede 2. sırada yerini almış.
Peki ya Linkedln? Linkedln’inde tüm ön görüleri doğrulayarak sıralamasını 1 puan yükseltiyor ve 8 numaraya geliyor. Peki listede artık hepimizin aşina olduğu bir isim var fark ettiniz mi? Tiktok

Bu yazı toplam 646 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar