Bu Satışın Hesabını Kim Verecek?

Bu Satışın Hesabını Kim Verecek?

Anasol-M İktidarı döneminde Sağlık Bakanlığı`nın özel bir şirket aracılığıyla geliştirdiği stratejik öneme sahip bilgisayar programlarının ‘ulusal hassasiyetler` dikkate alınmadan Alman ilaç firmasına satıldığı ortaya çıktı.

2001 yılında skandal bir şekilde gerçekleştirilen yazılımın adının 'Kronik Hastalıklar Takip Programı' olduğu öğrenildi. Türkiye'de kronik hastalığı bulunan milyonlarca insanın bölge bölge haritasının yer aldığı sistemin içinde, stratejik öneme sahip sağlık bilgilerinin mevcut olduğu da belirlendi. Aynı zamanda kişilere ait tüm verilerinde sisteme işlendiği tespit edildi.

SATIŞ İNKÂR EDİLMİYOR

Yazılımı üreten SB Bilişim yetkilileri ile dönemin Sağlık Bakanlığı bazı bürokratlarının birlikte hareket ederek proforma fatura karşılığında Alman- Knoll A.G. isimli firmaya, 16.673 dolar karşılığında satışını gerçekleştirdikleri öne sürülüyor. Alman Knoll A.G. firması Türkiye Temsilcisi Z.Ö.nün 2006 yılında Vergi Dairesi Başkanlığı'na verdiği ifade ile de satışı itiraf ettiği görülüyor. Vergi denetmenleri tarafından hazırlanan tutanaklara göre Z.Ö. ifadesinde, söz konusu yazılım için Alman firmasına proforma fatura düzenlendiğini ve 16.673 dolar çek ile ödeme yapıldığını söylediği görülüyor.

BİR İHBAR HERŞEYİ ORTAYA ÇIKARDI

Skandal olayın bir ihbar sonucu Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu başta olmak üzere ilgili tüm kurumlara 2011 yılında bildirilmesi üzerine karanlık satış deşifre oldu. Kurumların ne gibi bir işlem yapacağı merak konusu olurken, ihbarda bulunan şahısların cumhuriyet savcılarına da müracaat ettikleri öğrenildi.

FİRMA YETKİLİSİNE ULAŞTIK

Söz konusu olayın ortaya çıkması üzerine gazetemiz skandal satışı gerçekleştiren SB Bilişim Genel Müdürü S.S.'ye ulaştı. Skandal olay hakkında önce konuşmak istemeyen S.S. elimizdeki belgeleri sunduğumuzda görüşmemizi kabul etti.  Şirketin Genel Müdürü S.S., ulaştığımız bilgilerin hepsinin doğru olduğunu ancak satışın gerçekleştiği tarihte kendisinin firmayla bağlantısının olmadığını kaydetti. Konu hakkında kendisinin girişimlerinin olduğunu ancak sonuca ulaşamadığını vurgulayan S.S., "Maalesef hayati öneme sahip sağlık bilgilerimiz o dönem firma sahipleri ve Bakanlık bürokratları tarafından hukuksuz bir şekilde yazılımın Alman firmasına satılmasıyla paylaşılmış. Arşiv taraması yaptığımda bu acı gerçeği maalesef ben de gördüm. Ben bu gerçekler ile firmayı devraldıktan 3 ay sonra karşılaştım. Gerekli mercileri bilgilendirdim. Ancak yeteri kadar hassas davranılmadı" dedi.

AJAN FAİLİYET Mİ?

"Şimdi yapılması gereken, hayati öneme sahip olan yazılımın neden Alman firmasına proforma fatura ile satıldığının ortaya çıkartılmasıdır" diyen S.S., "Bu bir ajan faaliyet olarak bile değerlendirilebilinir. Çünkü hastalarımızın kişisel verilerinin yanı sıra kronik hastalıklarımızın yer aldığı tüm bilgiler şuanda yabancıların elinde. Türkiye'de son 10 yıl içerisinde nedeni anlaşılamayan salgınlar da bu kapsamda araştırılmaya muhtaçtır" şeklinde konuştu. 

ALMAN FİRMADA SATIŞI KABUL ETTİ

Z.Ö.'nün ifadesinde satışı proforma fatura ile gerçekleştirdiklerini belirtirken, kendisinin skandal olayı gördükten sonra Alma firmasına başvuru yaparak bilgi istemesiyle çok daha farklı gelişmelere tanıklık ettiğini belirten S.S. "Belgesi elimde" Alman firma verdiği cevapta 2001 yılında satışı kabul etmeyerek, ödedikleri paranın geri iadesini isterken, ikinci müracaatım sonucunda çark ederek alımı kabul ettiler. İlk kabul etmeme nedeni kendilerini kurtarmaktı. Resmi olmayan bir satış ve rüşvet ihtiva eden çek karşılığında alındığı tarafların ifadeleriyle ortaya konmuştur" şeklinde konuştu.

Öte yandan satışın yapıldığı Alman Knoll A.G. firmasının yeni adının ABBOTT GmbH&Co KG olduğu öğrenildi.

Aslan Değirmenci/ Özgün Duruş