Birleşmiş Milletler İsrail'in  Kararı Şiddeti Arttıracak

Birleşmiş Milletler İsrail'in Kararı Şiddeti Arttıracak

Birleşmiş Milletler: İsrail'in silah ruhsatlandırmasını genişletmesi daha fazla şiddete yol açacak

Birleşmiş Milletler Cuma günü, İsrail hükümetinin silah ruhsatlarını genişletme planlarının daha fazla şiddete ve kan dökülmesine yol açacağını belirterek, Filistinlileri ve İsraillileri tırmanışı durdurmaya çağırdı.

Bu, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk tarafından Komisyon tarafından internet sitesinde yayınlanan bir açıklama ile geldi.

"İsrail hükümetinin ateşli silahlara ruhsat verme kapsamını hızlandırma ve genişletme planları (...) yalnızca daha fazla şiddete ve kan dökülmesine yol açacaktır." denildi.

Ateşli silahların yayılmasının "İsrailliler ve Filistinliler arasındaki ölüm ve yaralanma riskinde artışa yol açacağını" da sözlerine ekledi ve İsrail makamlarını "toplumda ateşli silahların mevcudiyetini sınırlamak" için çalışmaya çağırdı.

Geçen Cumartesi akşamı yapılan kabine toplantısından sonra, Başbakan Binyamin Netanyahu, ateşli silah ruhsatlarını hızlandırarak ve genişleterek ve Batı Şeria'daki yerleşimleri güçlendirmek için önlemler alarak daha fazla İsraillinin silah vereceğini söyledi.

BM yetkilisi, "İsrail hükümetinin eylemlerinin insan hakları hukukunun daha fazla ihlaline ve kötüye kullanılmasına ve uluslararası insani hukuk ihlallerine yol açacağından korktuğunu" ifade etti.

Türk, "Geçen yıl (2022), Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin tarafından rekor sayıda ölüme ve İsrail ve işgal altındaki Batı Şeria'da yıllardır İsrailliler arasında en yüksek ölüme tanık oldu."

"Bu yıl ayrıca daha fazla kan döküldü ve daha fazla yıkım gördü" diye ekledi.

"2022'de 154 Filistinli ve 24 İsraillinin, bu yıl içinde 34 Filistinli ve 7 İsraillinin öldürüldüğüne" dikkat çekti.

BM yetkilisi, "Filistinlilerin ve İsraillilerin insan hakları pahasına biriken" tırmanmaya son verilmesi çağrısında bulundu.

Filistin toprakları, son günlerde 26 Ocak'ta Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kampında İsrail ordusunun kurşunlarıyla 9 Filistinlinin ve ertesi gün İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 7 İsraillinin öldürülmesiyle artan gerilime tanık oluyor.

Cumartesi günü Kabine, Filistin Yönetimi'nin yerleşimciler de dahil olmak üzere İsraillilere silah dağıtmanın yanı sıra faillerin ailelerini ulusal sigorta haklarından ve diğer yardımlardan mahrum bırakma ve ihraç etmeme de dahil olmak üzere "toplu cezalandırma" olarak gördüğü önlemleri onayladı