Bediuzzaman'ın Dilekçeli Talebi(VİDEO)

Bediuzzaman'ın Dilekçeli Talebi(VİDEO)

Bediüzzaman Said Nursi, Kürtçe-Türkçe gazete çıkarmak için devlete dilekçe verir. Ama bu dilekçenin içeriğine bakıldığında bugünkü sorunlara ışık tutacak niteliktedir:

 

Dursun Kabaktepe'nin haberi

Türkiye'de demokratik açılım konusu tartışılırken Osmanlı döneminde yaşanan olaylar ibret verici nitelikler taşıyor. Bugün tartışılan Kürt sorununa bakıldığında Osmanlı'nın kurduğu medeniyet tecrübesinin nasıl da yok sayıldığı gazeteci-yazar Yusuf Kaplan ve Sosyolog yazar Müfit Yüksel tarafından TV Net'teki Düşüne Taşına programında tartışıldı.

Programda,  72 milletin beraber yaşadığı bir toplumdan geriye kalanların çatışma içinde olduğu fikri konuşulurken Sosyolog yazar Müfit Yüksel önemli açıklamalarda bulundu. Yazar Yüksel, Yavuz Sultan Selim döneminde başlayan Türk-Kürt beraberliğinin Tanzimat dönemine kadar nasıl yürüdüğünü şu cümlelerle açıkladı: 'Yavuz Sultan Selim döneminde 25 Kürt aşiretinden 24'ü Osmanlı'nın egemenliğini kabul etmişti. Osmanlı Kürt beylik sitemini tarumar etmedi. Onların gelenekleri Tanzimat'a kadar korundu. Tanzimat'tan sonra Batılaşma ile ilgili sorunlar nedeniyle bunlar ortadan kalktı.'

BEDİÜZZAMAN TÜRKÇE VE KÜRTÇE GAZETE İÇİN DİLEKÇE VERDİ

Sosyolog yazar Yüksel, yakın döneme geldiğinde Bediüzzman Said Nursi'nin Meşrutiyet'in başladığında gazete çıkarmak için devletin makamlarına başvurduğunu gösteren İçişleri Bakanlığı'ndan alınan bir belgeyi gösterdi. 'Bediüzzaman  Said-i Kürdi Efendi Hazretleri tarafından takdim edilen dilekçede"' diye başlayıp Türkçe ve Kürtçe bir gazete talebinde bulunduğu Osmanlıca dilekçe okundu. Bu konuda herhangi bir engel olmadığına dikkat çekilerek Osmanlı'da beraber yaşama ve başkalarını ötekileştirme anlayışının olmadığına dikkat çekildi.