Batı İslâm"a dar bir açıdan bakıyor

Batı İslâm"a dar bir açıdan bakıyor

Kanadalı oyuncu, senarist ve yapımcı Tina Petrova: ABD'nin New York kentinde "Mevlana Şiir, Müzik ve Film Gecesi" düzenlendi.

Kanadalı oyuncu, senarist ve yapımcı Tina Petrova: ABD'nin New York kentinde "Mevlana Şiir, Müzik ve Film Gecesi" düzenlendi. Manhattan'da "New York Open Center"da düzenlenen gecede, İsrail asıllı aktris ve oyun yazarı Tamir, Mevlana Celaleddin Rumi'nin şiirlerinden ve tasavvuf öğretilerinden oluşan renkli bir gösteri sundu.

İranlı müzisyen Amir Vahab, tambur, saz, tef ve ney eşliğinde tasavvuf müziğinden örnekler sundu. Tamir, programının sonunda kısa bir sema gösterisi de yaptı. Gecenin ikinci yarısında Kanadalı oyuncu, senarist ve yapımcı Tina Petrova'nın Mevlana ve felsefesiyle tanışmasının trajik hikayesini belgesel tarzda anlattığı film gösterildi. Petrova, Mevlana'nın şiirlerinin ve felsefesinin hayatını baştan aşağı değiştirdiğini, 1997 yılında geçirdiği trafik kazasından sonra çektiği tüm bedensel ve manevi acıların Mevlana'nın şiirleri ve felsefesiyle tanışmasıyla yavaş yavaş kaybolduğunu belirtti. Petrova, özellikle Batı'da İslâm'a dar, kalıplaşmış bir açıdan bakıldığını ve İslâm'ın radikal bir din olarak gösterildiğini belirterek, "İslâm bilgini olarak Mevlana ve felsefesinin Batı'da daha çok bilinmesi, İslâm'ın da gerçek şekliyle tanıtımına katkıda bulunuyor" diye konuştu.

Vakit