BAE’den Netanyahu’nun Gizli Ziyaretine Yalanlama

BAE’den Netanyahu’nun Gizli Ziyaretine Yalanlama

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı, işgal rejimi Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bölgedeki savaş sırasında BAE’ye gizli bir ziyaret gerçekleştirdiğine ilişkin iddiaları sert bir dille yalanladı.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı, işgal rejimi Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bölgedeki savaş sırasında BAE’ye gizli bir ziyaret gerçekleştirdiğine ilişkin iddiaları sert bir dille yalanladı.

BAE Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “İsrail Başbakanı, Birleşik Arap Emirlikleri’ne herhangi bir ziyaret gerçekleştirmemiştir” denildi.

Açıklamada, BAE ile İsrail arasındaki ilişkilerin açık ve ilan edilmiş ilişkiler olduğu, bu ilişkilerin bilinen İbrahim Anlaşması çerçevesinde kurulduğu belirtilerek, “Bu ilişkiler gizlilik ya da örtülü düzenlemeler üzerine kurulu değildir” ifadelerine yer verildi.

Bakanlık, BAE’deki yetkili resmî makamlardan açıklama yapılmadıkça, gizli ziyaret ya da açıklanmamış düzenlemelere ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

Öte yandan BAE’nin yalanlamasına karşılık, Netanyahu’nun ofisinde daha önce görev yapan Ziv Agmon, Netanyahu’nun gerçekten BAE’de bulunduğunu öne sürdü. Agmon, Netanyahu’nun Abu Dabi’de “krallar gibi karşılandığını” iddia etti.

Agmon, Netanyahu’ya eşlik ettiğini belirterek, “BAE’yi iyi tanıyan, orada uzun süre yaşamış biri olarak ve bugüne kadar son derece gizli tutulan tarihî seyahatte Başbakan’a eşlik eden kişi olarak söyleyebilirim ki, İsrail Başbakanı Abu Dabi’de krallar gibi karşılandı” dedi.

Agmon ayrıca, BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid ve ailesinden bazı isimlerin Netanyahu’yu memnuniyetle karşıladığını savundu.

Daha önce işgal rejimi Başbakanlık Ofisi de Netanyahu’nun İran savaşı sırasında BAE’ye gizli bir ziyaret yaptığını ve burada Muhammed bin Zayid ile görüştüğünü öne sürmüştü. İsrail basınına göre söz konusu görüşme 26 Mart’ta, Umman sınırına yakın El-Ayn kentinde gerçekleşti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, 21 Kasım 2024’te Netanyahu hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.