Ayetullah Fadlallah'ı Rahmetle Anıyoruz-FOTO GALERİ

Ayetullah Fadlallah'ı Rahmetle Anıyoruz-FOTO GALERİ

Fadlallah"ı kaybetmenin ne anlama geldiğini, onu kaybetmekle aslında neyi kaybetmiş olduğumuzu iyice anlayabilmemiz için birazcık tanımamız gerekir.

Ayetullah Muhammed Hüseyin Fadlallah'ı rahmetle anıyoruz. Kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Fadlallah İslam dünyasının önde gelen alimlerinden idi.

İran'a yönelik bir saldırının tüm İslam alemine ve tüm direniş hareketlerine yapılmış olacağını söylemişti Fadlallah, bu tür macera girişimlerine karşı sağlam duruş sergilenmesi çağrısında bulunmuştu

Fadlallah "Herkesin bilmesi gerekir ki İran'a yönelik bir saldırı, tüm İslam alemine ve direniş hareketlerine yapılmış saldırı sayılır" dedi.

Seyyid Fadlallah, AB ve ABD'ye çağrıda bulunarak Gazze'de var olan insanlık dışı ambargonun kaldırılması gerektiğinin  defalarca altını çizerek Gazze'ye duyarlılığını sürekli gösterirdi.

Seyyid Kutup, Hasan el Benna, Ali Şeraiti, Mutahhari ve Muhammed Bakır es Sadr gibi ilmî ve entelektüel bir birikime sahipti, zaten onlardan beslenmişti  


Hayatı

16 Kasım 1935'te Irak'ın Necef kentinde doğan doğan Fadlallah, 1952 yılında ailesiyle beraber Lübnan'a gelmişti

1952 yılında Lübnan'a göç etmeden önce Necef'te İslami İlimleri okudu. Takip eden yıllarda yüksekokullarda ders verip kendini yoğun bir şekilde dini ilimlere vermiş, onlarca kitap yazmış, çok sayıda Medrese'nin yanı sıra 'Mabaret Cemiyeti'ni kurmuştur. Bu cemiyetin çatısı altında ayrıca bir kütüphane, bir kadın kültür merkezi ve bir polikliniğin kurulmasını sağlamıştır.

İran İslam Devrimi hedeflerini savunmuş ve aynı ideolojiyi paylaşan Lübnan'daki islami hareketleri savunmuştur. Vaazlarında İsrail'in Lübnan topraklarını, Batı Şeria ve Gazze Şeridi işgaline karşı silahlı direnişe çağırmış, Siyonizm'e karşı bir tutum göstermiştir.

Fadlullah birkaç kez canına kast eden saldırılara maruz kalmıştır. Bunlardan biri CIA'nin sponsorluğu ve Suudi Arabistan tarafından finanse edilen, 80 kişinin şehadetine neden olan 8 Mart 1985 tarihinde Beyrut'ta düzenlenen bombalı araçlı saldırıydı.

Eğitimi

Fadlallah ilk olarak Kur'an ilmi ile temel okuma yazma yetenekleri edinmek için Kuttab denen geleneksel okullardan birinde okumaya başladı. Bu okullar genellikle bölgedeki muhafazakar şeyhler tarafından işletilmektedir. Fadlallah'ın bu okuldan kısa süre içinde ayrılıp yayıncı Cemiyet Muntada El-Naşer tarafından işletilen modern bir okula geçmesi, olasılıkla şeyhlerin bıraktığı olumsuz izlenimlere bağlıdır. Fadlallah bu okulda iki yıl kalarak ilkokulun 3. ve 4. sınıflarını bitirmiştir.

Bundan da Fadlallah'ın dini eğitimine çok genç yaşta başladığı anlaşılır. Henüz dokuz yaşındayken bir nahiv ders kitabı olan Ecrumiye'yi okuyup, daha sonra İbn-i Hişam'ın Katru'n-Neda kitabını bitirmiştir.

Talebenin bir kitabı okuyup hocanın okunanlarla ilgili açıklamalarını dinlemesi şeklinde uygulanan Sutuh (ictihad) derslerini tamamladı. Ayrıca Arap dilini, mantık ve fıkıh ilimlerini okumuştur. Fıkıh ilminde, Şeyh Mücteba el-Lenkarani adlı İranlı bir hocada gördüğü 'Kifayet el-Usul' isimli ikinci kısma kadar hocaya gerek duymamıştır. Hocanın belli bir kitaba bağlı kalmadan serbest dersleri verdiği 'Bahs el-Haric' şeklinde öğrenim gördü. Fadlallah Lübnan'a gitmeden önce küçük bir dergiyi yayınlamıştı. Kabiliyetli ve erken gelişmiş bir erkek çocuğuydu: on yaşındayken, bazı arkadaşlarıyla birlikte elle yazdıkları bir mecmumayı yayınlamışlardı.


Suikast Girişimi

8 Mart 1985 yılında, 200 kg dinamite eşdeğer bir araç bombası Beyrut'taki evinden 9-45 metre kadar uzakta infilâk ettirilmiştir. Patlamada 7 katlı bir apartman binası ile bir sinema yerle bir olurken, 80 kişi şehid olmuş ve 256 kişi yaralanmıştır. Saldırı, Cuma Namazı'ndan dağılan cami cemaatini vurmak üzere zamanlanmıştı.şehid olanların çoğu kadın ve kızlardı. Patlama aynı zamanda yoğun nüfuslu Batı Beyrut semtinin ana caddesini tahrip etmiştir ancak Fadlallah bu saldırıdan yaralanmadan kurtulmayı başarmıştır. O zaman korumalığını yapanlardan biri, İmad Muğniye idi; Muğniye 2008 yılının Şubat ayında düzenlenen hain saldırıda şehid oldu