Ateşin Ortasındaki Ülke Ürdün - 2

Ateşin Ortasındaki Ülke Ürdün - 2

Ürdün mülteciler için her ne kadar güvenli bir sığınak olsa da onlar her şeylerini geride bırakmanın getirdiği sıkıntılarla karşı karşıyalar...

Filistinli kadınlara meslek öğretmeleri için bölgeye 5 fedakar Türk kadını gitti. Bunlar, kardeşlerine tezhipten, ebruya, el sanatlarından kumaş boyamaya, bilgisayara kadar pek çok alanda eğitim verdiler..

Ürdün mülteciler için her ne kadar güvenli bir sığınak olsa da onlar her şeylerini geride bırakmanın getirdiği sıkıntılarla karşı karşıyalar. Ülkedeki göçmenlerin işsizlik oranı oldukça yüksek. Ülke topraklarının sadece %15’nin tarıma elverişli olduğu Ürdün, geçimini çiftçilikle sağlamak isteyenler için de yeterli araziye sahip değil.
İHH İnsani Yardım Vakfı ise ülkedeki göçmenlerin işsizlik sıkıntısı karşısında geleceğe yatırım mahiyetinde bir dizi projeyi hayata geçirmiş durumda. Bu çerçevede ülkedeki yetim merkezlerinde açılan bilgisayar ve dikiş-nakış kursları, insanlara meslek edindirme noktasında atılmış önemli adımlar olarak sayılabilir.
Bu çalışmaların yanı sıra, geçtiğimiz aylarda İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Ürdün’de başlattığı yeni bir meslek edindirme projesi kapsamında Türkiye’den bölgeye giden tezhip, ebru, ahşap boyama, kumaş boyama ve takı tasarımı alanlarındaki eğitmenler bir ay süresince çok sayıda kişiye eğitim verdiler.
Meslek Edindirme Projesi’nin ikinci ayağı çerçevesinde ise Ürdün’deki bu derslerde başarı gösteren 10 öğrencinin Türkiye’ye getirilerek bir sene boyunca eğitimlerine devam etmeleri de yine İHH tarafından sağlanacak. Projenin nihai hedefi olarak ise Türkiye’de eğitim görecek olan Ürdünlü öğrencilerin Ürdün’de açılacak meslek edindirme merkezinde eğitmen olarak görev yapabilecek seviyeye gelmeleri amaçlanıyor.
Ürdün’de bulunduğumuz günlerde kursun Ürdün’deki ayağı tamamlanarak, düzenlenen törenle kursiyerlere sertifikaları veriliyor. Programın ardından, sertifikalarını alan öğrenicilerin sevinçlerine ortak olmanın verdiği huzurla, öğrenciler tarafından yapılan el sanatlarının bulunduğu sergiyi geziyoruz. Bu kadar kısa bir sürede ortaya çıkan el işlerinin güzelliği karşısında hayretler içinde kalıyoruz.
Meslek Edindirme Projesi’nin ilk ayağının tamamlanmasının ardından eğitmenlerimizi Türkiye’ye uğurladıktan sonra, gelen Ramazan’ı karşılamak için hazırlıklarımıza başlıyoruz. Bu hazırlık yalnızca bizde değil, Ürdün sokaklarında da kendisini birden bire gösteriveriyor. Amman, havanın kararmasıyla beraber rengârenk ışıklarla aydınlatılmış ay-yıldız figürleriyle selamlıyor Ramazan’ı. Karşılaştığımız manzara yüreğimizi ferahlatıyor.

İLK İFTAR YETİMLERLE
Ramazan’ın ilk iftarını, 150 yetim çocuğun bulunduğu, Amman’ın kenar mahallelerindeki bir yetim merkezinde yapıyoruz. İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından organize edilen iftarda çocuklarla aynı sofrada diz dize oturarak orucumuzu açıyor, dualar ediyoruz. Ramazan’ın ilk gününün ardından iftarlarımız yine farklı yetim merkezlerinde devam ediyor. İftar programlarının yanı sıra Filistinli mülteci kamplarında yaşayan ihtiyaç sahibi 300 aileye kumanya paketi dağıtımı yapıyoruz. Ramazan’ın ilk haftasında Anadolu’nun selamını ve bereketini taşıdığımız Amman’daki çalışmalarımızın geri kalanını ülkedeki kardeş kuruluşumuza devrederek Türkiye’ye doğru yola çıkıyoruz.

Ekrem Eş / Vakit