Arap Dünyasında Suriye Hakkında Alınan Kararların Yankıları Sürüyor

Arap Dünyasında Suriye Hakkında Alınan Kararların Yankıları Sürüyor

Suriye'nin Arap birliğine dönüşü.. “Hamas” önemli adımı memnuniyetle karşılıyor ve Amerika Şam'ın bunu hak etmediğini onaylıyor ve Katar pozisyonuna bağlı kalıyor

- Katar Pazar akşamı, Suriye ile normalleşme konusundaki pozisyonunun "değişmediğini" ve "Arap mutabakatına ulaşana" desteğini doğruladı.
Bu, Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Majid al-Ansari'nin Katar Haber Ajansı'na aktardığına göre, Arap

Birliği'nin yaklaşık 12 yıl önce donmuş koltuğunu doldurmak için "hemen" Suriye'ye dönme kararı vermesinden kısa bir süre sonra geldi.


Pazar gününün erken saatlerinde Arap Birliği, bugünden itibaren Suriye hükümet delegasyonlarının konsey toplantılarına ve tüm bağlı kuruluş ve ajanslarına katılımını sürdürmeye karar verdi.

Al-Ansari, Doha'nın Şam'ı üniversitedeki koltuğuna döndürme kararı konusundaki tutumunu netleştirmeden, "Katar her zaman Arap fikir birliğine varan şeyi desteklemeye çalışır ve buna engel olmayacaktır" dedi.


Bununla birlikte, Katar Devleti'nin Suriye ile normalleşme konusundaki resmi pozisyonu, öncelikle kardeş Suriye halkının özlemlerini gerçekleştiren siyasi bir çözümde ilerleme ile bağlantılı bir karardır" dedi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit, Pazar günü erken saatlerde düzenlediği basın toplantısında, "Suriye ile Arap ülkeleri arasında normal ilişkiler kurma kararının her ülke için ayrı ayrı egemen bir karar olduğunu" söyledi.


Pazar günü ABD, Şam'ın bu adımı hak etmediğini söyleyerek Suriye'nin Arap Ligi'ndeki koltuğuna dönme kararını eleştirdi ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın iç savaştan kaynaklanan krizi kendi ülkesinde çözme arzusunu sorguladı.


Ancak bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ABD'nin, Arap ortaklarının uzayan Suriye krizine bir çözüm bulmak için Esad'la doğrudan angajmanı kullanma niyetinde olduğuna inandığını ve Washington'un bu kararın "nihai hedefleri" konusunda müttefikleriyle hemfikir olduğunu söyledi.


Aynı bağlamda, Filistin “Hamas” hareketi, Arap dışişleri bakanlarının Suriye hükümeti delegasyonlarının

Arap Devletleri Ligi Konseyi toplantılarına katılımını yeniden sürdürme kararını memnuniyetle karşıladı.
Hareketin sözcüsü Hazem Qassem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarının Suriye'nin Arap Birliği'ndeki yerini almak üzere geri döneceğine dair açıklamalarını memnuniyetle karşılıyoruz." dedi
Suriye krizinin tüm yansımalarının hızla ele alınacağını umuyoruz” dedi.

Hareketin sözcüsü, "en başta yayılmacı Siyonist proje olmak üzere dış sömürge hırsları karşısında konumunu sağlamlaştırmak için ulusun tüm bileşenleri arasındaki karşılıklı ilişkilerin güçlendirilmesi" çağrısında bulundu.

Kaynak: TEVHİDHABER

Kaynak:Haber Kaynağı