Anne babalar dikkat!

Anne babalar dikkat!

Fizyoterapist Muhammed Fatih Coşkunoğlu, okul çantasının ağırlığının çocuğun ağırlığının yüzde 20'sinden daha fazla olmaması gerektiğini ifade ederek, "Ağır çantalar sırt ağrısına, duruş bozukluklarına yol açabilir" dedi.

Türkiye'de yeni eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte gözler okula giden çocukların taşıdıkları çantalara çevrildi. Çocuklarda 12-18 yaş arasında sıklıkla karşılaşılan bir olgu olan sırt ağrısında sırt çantaları önemli bir faktör olduğunu ifade eden Medikal Park Tokat Hastanesi Fizyoterapisti Coşkunoğlu, çantanın ağırlığı çocuğun ağırlığının yüzde 20'sinden daha fazla olmaması gerektiğini ifade ederek, "Ağır çantalar sırt ağrısına, duruş bozukluklarına yol açabilir. Ancak yapısal omurga bozukluklarının ağır sırt çantası kullanımından kaynaklandığını gösteren bir bulgu mevcut değil. Çocuklar mümkün olduğunca hafif, bel destekli çantalar kullanmalı. Tekerlekli ya da elde taşınan çantaların tercih edilmesiyle sırt ağrısının ve yol açabileceği sorunların önüne geçilebilir. Çantanın hafifletilmesi ve istirahate rağmen geçmeyen sırt ağrılarında bir doktora başvurulmalı" diye konuştu.
"KOLAY FARK EDİLMİYOR"
Skolyozun erken tespit edilmesi ve skolyoz takibi yapılacak bir fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniği veya hastaneye yönlendirilmesi şart olduğunu ifade eden Coşkunoğlu, "Birçok skolyoz ilerlemeden tespit edilirse cerrahi girişim yapılmadan tedavi edilebilir. Onun için okul taramaları çok önemlidir. Tedavi olarak yapılan egzersizler tek tedavi seçeneği olarak kabul edilmemelidir. Yani hastayı, eline egzersiz programlarını verip gönderemezsiniz. Çünkü bu hastalardaki eğikliğin derecesine göre breysleme (ortez) yapılmalıdır veya gerekiyorsa cerrahiye yönlendirilmelidir. İyi yapılan breysleme hasta ve hasta ailesi ile işbirliği sağlanabilirse yüzde 70 oranında düzelme sağlayabilir" diye konuştu. Omurgaya önden ya da arkadan bakıldığında görülen eğriliklerin tümü 'skolyoz' olarak adlandırıldığını ifade eden Coşkunoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:
"Her yaş grubunda görülebilen bir omurga bozukluğu olan skolyoz, en sık ergenlik çağında ortaya çıkıyor. On kişiden birinde rastlanan bu ortopedik hastalık, yüksek seviyede olmadığı sürece çıplak gözle kolay kolay fark edilemiyor. Tedavi gerektirecek kadar ağır eğiklikler kızlarda erkeklerden yedi kat daha fazladır. Hafif eğiklikler ise kızlarda ve erkeklerde eşit oranda görülür"