Amude

Suriye’nin kuzeyindeki bazı bölgelerde Baas rejimini aratmayan bir diktatörlük kuran PKK/PYD, sadece Araplara ve Türkmenlere değil, ‘resmî ideoloji’yi benimsemeyen Kürtlere de kan kusturuyor.

Geçen hafta Kamışlı yakınlarındaki Amude ilçesinde yaşananlar için “Bir PKK/PYD klasiği” desek yeridir: Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) yöneticileri derdest edildi… Onların serbest bırakılması için barışçı gösteri düzenleyen halka ateş açıldı, birçok gösterici yaralandı… Suriye Kürdistan Demokratik Partisi (S-KDP) ve Suriye Kürt Birlik Partisi (Yekiti) temsilcilikleri basıldı, partililer darp edildi… Bu arada, S-KDP’nin umumi Kürdistan bayrağı olarak görüp kendine sembol edindiği Irak Kürdistan Bölge Yönetimi (IKBY) bayrağı yakıldı…

IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin tepkisi:

“Kürdistan bayrağını yakanlar, Kürtlerin gençlerine ve çocuklarına işkence edenler daima utançla anılacaklardır. Bu cürmü işleyenler mutlaka bedelini ödeyeceklerdir. PYD’ye karşı direnen Amude halkına müteşekkirim. Kürtlerin yüce değerlerini savunup koruyan Amude halkının şundan emin olmasını isterim: Kürtlerin gerçek karakterini temsil eden değerler hakim olacak, Kürdistan bayrağını yakanlara yalnızca utanç kalacaktır.”

Yukarıda “Bir PKK/PYD klasiği” dedik; çünkü PKK/PYD’nin Amude halkına kan kusturması yeni değil.

Tarih: 27 Haziran 2013. Amude halkı, haksız yere gözaltına alınan ve nezarette açlık grevine başlayan PYD muhalifi bir grup gencin serbest bırakılması için nümayiş yapmaktadır… PYD’ye bağlı “YPG Asayiş” elemanları, iki jip ve bir kamyonetle kalabalığın içine dalar… Jiplerden biri, Gulan isminde 15 yaşında bir kızın ayaklarını tekerlerinin altına alarak durur; çevredekiler müdahale etmeye çalışınca, araçtaki kadın YPG’liler, “Ma wiya jı çırayı” (Bu neye yarar ki?) diye gülüp, araca ‘patinaj’ yaptırarak Gulan’ın ayaklarını iyice ezerler… Halk dağılmayınca, ağır makineli tüfek ateşi başlar... İnsanlar rastgele vurulur… Cami minaresinden kanaslarla ‘nokta atışları’ da yapılır… Yaralıları taşıyan ambulanslar bile hedef alınır… En az 5, bir rivayete göre 10 gösterici can verir… Katliam sonrasında yüzlerce kişi evleri basılarak gözaltına alınır;  katliam görüntülerini içeren tüm bilgisayar, kamera ve cep telefonlarına el koyulur...

PKK karşıtı Kürt milliyetçilerinin önde gelen internet siteleri arasında yer alan Nasname’de o gün yayımlanan “Amûdê Katliamından Sizler De Sorumlusunuz!” başlıklı bildiriden bir kesit:

Güney Batı Kürdistan genelinde yaşanan olayların tek nedeni, Kürdlerin özgürlük taleplerinin; PYD çetesi tarafından baskıyla, işkenceyle, ahlaksız suçlamalarla ve katliamlarla yok edilmeye çalışılmasıdır. Amûdê’de yaşanan katliam da PYD’nin Batı Kürdistan’daki genel tutumumun bir devamıydı.

Yaklaşık bir hafta önce Amûdê’de üç aktivist genç, PYD çeteleri tarafından tutuklandı. PYD’nin tutuklama gerekçesi ahlaksızcaydı. Aktivistlerin halk içindeki etkisini kırmak için “uyuşturucu satıyorlar” suçlamasını yapan PYD’ye halktan sert tepkiler geldi. Bu tepkiler üzerine dün gençlerden biri serbest bırakılırken, diğer iki aktivist tutulmaya devam edildi.

Bunun üzerine bir bildiri yayınlayan ve gençlerin serbest bırakılmasını isteyen özgürlükçü Kürdler, aynı amaçla bu gün (27.06.2013) bir gösteri yaparak demokratik haklarını kullandılar…

Göstericilerin dağılmasını isteyen PYD çeteleri, dağılmamakta kararlılık gösteren halkı hedef alarak ağır silahlarla (DOÇKA) ateş açtılar.

İlk belirlemelere göre beş kişi hayatını kaybederken en az elli kişi de yaralandı.

Amûdê-Qamîşlo karayolunu ulaşıma kapatan PYD çeteleri, yaralıların tedavi edilmesini de engelleyerek çirkinlikte, insanlık dışılıkta sınır tanımadığını gösterdi.

PKK/PYD Kürdlere karşı katliam yaparken, açıkça insanlık suçu da işledi.

Savaşta bile kişilere karşı kullanılmayan ve sadece zırhlı araçlara karşı kullanılan DOÇKA’ları kullanarak vahşetini gösteren PYD, yaralıların tedavi edilmesini engelleyerek insan olmadığını ve tüm insani değerlere karşı suç işlediğini bir kez daha gösterdi…

Bu tür bir uygulama sadece ve sadece canavarca bir duyguyla Kürdlerden nefret eden sömürgeci devletler ve onların faşist çeteleri tarafından yapılabilir.

PYD, bir kez daha Kürd/Kürdistan düşmanlığını ispatlarken, ahlaksızlıkta ve insanlık değerlerini çiğnemekte sınır tanımadığını da göstermiş oldu…

Bu katliamda, geçmişte Kürdlere karşı sayısız katliam yapan PKK ile “birlik” yapanlar ve katliamlarını aklayanlar pay sahibidirler… (www.nasname.com)

karargazete

Bu yazı toplam 990 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar