Alzheimer hastalığı 50'li yaşlara düştü

Alzheimer hastalığı 50'li yaşlara düştü

Antalya'da düzenlenen 49.Ulusal Nöroloji Kongresi'nde Alzheimer da tartışıldı.Kongrede çağın hastalığı olarak bilinen Alzheimer'ın Türkiye'de yaşının 50'lere kadar düştüğü ifade edildi.

Uludağ Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mustafa Bakar, unutkanlığın mesleki yaşam ve günlük aktiviteleri olumsuz etkilediğini belirterek ailede Alzheimer varsa genetik olarak kişilerin tehdit altında olduğunu söyledi.  
 
HIZLA İLERLİYOR 
 
Alzheimerın geçmiş yılarda 60'lı 70'li yaşlarda tehdit etiğini hatırlatan Prof.Dr.Bakar, son zamanlarda genç gruplarda da görülmeye başlandığını söyledi. Son yıllarda 50'li yaşlarda hastalığa yakalanan kişilerde artış gözlendiğini belirten Prof.Dr. Bakar, şöyle konuştu: "İşin kötü tarafı 50'li yaşlarda hastalık hızlı bir şekilde ilerliyor. Esasen erken yaş grubunda olsa unutkanlığı olan insanların bu konuda çok önem vermeleri işin uzmanları ile görüşmeleri gerekiyor. Genç insanlarda şu dönemde muhtemelen çok sayıda faktör var. Vasküler dediğimiz hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, çevresel faktörler, birçok toksinlerle sürekli karşı karşıya gelmeleri, eğitim faktörleri, tüm bunlar biriktiği zaman gençlerde biraz daha fazla görülebilir."  
 
UNUTKANLIK BAŞLADIYSA ÖNEMLİ 
 
Erken yaş grubunda görülen unutkanlığın dikkate alınması gerektiğini belirten Prof.Dr.Bakar, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu kişilerde unutkanlık başladıysa bu duruma önem verilmeli. Vakit kaybetmeden bir uzmana görünmeleri gerekir. Alzheimerın henüz kesin tedavisi bulunmuyor. Hastalık için son yıllarda yapılan araştırmalarda da pozitif bir durum yok. Hastalığın tedavisinde umut olan aşının yan etkileri nedeniyle tedaviye uygun görülmedi. Çalışmalar sil baştan tekrar başladı."
 
(İHA)