Albayrak: Haziran ayı, 17 Yıllık AK Parti Döneminde...

Albayrak: Haziran ayı, 17 Yıllık AK Parti Döneminde...

Albayrak: Haziran ayı, 17 yıllık AK Parti döneminde ilk defa cari fazlanın verildiği ay olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak,  İstanbul'daki finansal kurumlar toplantısında konuştu. Albayrak, "Haziran ayı itibarıyla 17 yıllık Ak Parti döneminde ilk kez cari fazla verilecek" dedi.

Öte yandan Türkiye'nin kur ataklarına karşı mücadelede tecrübe kazandığını ve enflasyonda yıllık hedefin altında bir rakam ön gördüklerini belirten Bakan Albayrak, "Yılın ikinci yarısında tek hanelere yakınsayacağımızı çok net söyleyebiliriz" dedi

Albayrak'ın açıklamasından satır başları şöyle:

"Bu yolda hiç şüpheniz olmasın siz değerli finans dünyamızın önünü açacak, sizin ve herkesin, ama içeride ama dışarıda, bir çok şeyi çok daha iyi anlamasını istiyorum. Türkiye her gün birilerinin yazdığı çizdiği söylediği sorunların olduğu bir ülke değil. Türkiye her türlü sıkıntısını aşabilecek büyük ve güçlü bir ülke."

"Yeni bir dönem. Önümüzde Türkiye'ye fırsatlar sunan 4 yıla yakın bir süre var. Kalıcı ve istikrarlı bir zemin için çalışıyoruz. Son 6 yılda yaşadıklarımıza bakıldığında, ne kadar büyük ve güçlü bir ülke olduğumuz ortada. Türkiye artık oluşabilecek kur ataklarına karşı eskisinden çok daha iyi mücadele edebilecek tecrübeler kazandı. Herkese söylüyorum içimiz rahat olsun, dostlarımıza da söylüyorum. Türkiye artık eskisi gibi üzerinden para kazanılacak bir ülke değil. Bundan sonra böyle. Eski taktikler ve teknikleri biliyorsunuz, Türkiye artık birlikte potansiyeliyle, güçlü adımlarla kazandıracak, paydaşlarına kazandıracak bir ülke."

"Türk lirası değer kazanıyor, değer kaybediyor.' Bu söylemde olmamak lazım. Önemli olan dengeli bir biçimde stratejik ve rekabetçi bir kur stratejisiyle devam etmeli. Kah inecek kah çıkacak. Önemli olan dengeli kur stratejisiyle yolumuza devam etmek."

"Bu 8-10 aylık süreç o kadar farklı eş güdümlü senkronize adımlarla bu noktaya geldi ki. Hakikaten 2019'un ilk yılında önemli adımlar kaydettik.

"Gelişmeler önümüzdeki dönemde enflasyon oranının çok daha düşük seviyelere gerileyeceğini, tek basamaklı sayılara ineceğini söyleyebiliriz."

"Öncü göstergeler ekonomide toparlanma eğiliminin devam etmekte olduğunu, ikinci yarıda bu eğilimin daha da belirginleşeceğini gösteriyor."

"Risk primlerimizde iki haftada 120 baz puana yakın düşüş görüldü."

"2019 yıl sonu enflasyon oranının YEP'te belirlediğimiz yüzde 15,9 hedefinin altında gerçekleşeceğini söyleyebiliriz."

"Aynı zamanda bir yandan kadın ve genç girişimciliği, bir yandan da kırsal kalkınmayı desteklemeyi hedefliyoruz."

"Seracılık noktasında, tarım noktasında enflasyon ayağıyla ilgili güçlü ayağımız devam ediyor, devam edecek."

"Dengelenme sürecinin kazanımlarını dış ticaret performansımızda da özellikle de cari açığımızda görüyoruz."

"Haziran ayı itibarıyla 17 yıllık Ak Parti döneminde ilk kez cari fazla verilecek."

"Hazırladığımız yapısal dönüşüm adımları başta olmak üzere, bankacılık sektörü, finans sektörü, enflasyonla mücadele, vergi vb. konulardaki düzenlemeleri teker teker hayata geçirmeye başladık."

"Az konuşacağız, çok iş yapacağız. İnşallah bu yılın ikinci yarısıyla birlikte YEP hedeflerimizin de üstüne çıkacağız. Bugüne kadar ortaya koyduğumuz söylemlerimize uygun bir şekilde yeni hedefleri de değerlendireceğiz."

"Finansal piyasalar ile reel sektör arasındaki ilişkinin sağlıklı olmasına büyük önem veriyor ve bu konuda çalışıyoruz."

"(Finans sektörü ve bankacılar) Bankacılık sektöründekilerin yüzü ekşiyor ama 'Durun siz kardeşsiniz' diyorum."