AGD"den üniversiteliye maaş bağlansın teklifi

AGD"den üniversiteliye maaş bağlansın teklifi

Üniversite öğrencileri için öngörülen yüzde 8 ile yüzde 500 arasında değişen katkı payı zammını eleştiren AGD Genel Başkanı İlyas Tongüç'ten "Üniversiteliye maaş" teklifi.

Üniversite öğrencileri için öngörülen yüzde 8 ile yüzde 500 arasında değişen katkı payı zammını eleştiren AGD Genel Başkanı İlyas Tongüç " Hükümet, ekonomik kriz ortamında bırakın öğrenciden katkı payı almayı, üniversitelilere 300 civarında olmasını arzu ettiğimiz makul bir seviyede maaş bağlamalıdır." diye konuştu.

AGD'nin mutad olarak düzenlediği şube başkanları ve şube sorumluları toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi. AGD Genel Merkezi'nde yapılan toplantıya başta AGD Genel Başkanı İlyas Tongüç olmak üzere, AGD Başkanlık divanı üyeleri, şube sorumluları ve şube başkanları katıldı.

"Katsayı sorunun kaldırılması geç ama olumludur"
Toplantıda konuşan AGD Genel Başkanı İlyas Tongüç, gündemdeki bazı konuları değerlendirdi. Üniversitelerde katsayı sorunun kaldırılmış olmasını geç ama olumlu bir karar olarak değerlendiren İlyas Tongüç, "Bu adım özgürlük alanlarının genişletilmesi için atılmış olumlu bir adımdır. AGD olarak yıllarca karşısında durup ortadan kaldırılması için mücadele verdiğimiz katsayı adaletsizliğinin sonuna gelinmesi bizleri sevindirmiştir."diye konuştu. Yaklaşık 10 senedir katsayı uygulaması nedeniyle mağdur edilmiş bütün öğrencilerin bu mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini dile getiren Tongüç, "Katsayı adaletsizliği, sayıları yüz binleri bulan genç nesli ve onların ailelerini, sevenlerini mağdur etmiştir. Mağdur edilen 2 milyondan fazla insanın hakları bir şekilde iade edilmelidir. Katsayı adaletsizliğini çıkartanlar, mağdurlara kayıplarından dolayı tazminat ödemelidir." diye konuştu.

"8 yıllık kesintisiz eğitim de kaldırılmalıdır"
Hükümetin katsayı adaletsizliği konusunda gösterdiği kararlılığı başörtüsü yasağı başta olmak üzere eğitimin ve inanç hürriyetinin önündeki diğer bütün engellerin kaldırılması hususunda da göstermesi gerektiğini söyleyen Tongüç, "Bizler YÖK'ün bu kararının bir başlangıç olmasını diliyoruz. Şimdi yapılması gereken eğitim ve öğretim özgürlüğünün önündeki diğer bütün engellerin kaldırılmasıdır.. Başta başörtüsü yasağı olmak üzere Kur'an öğrenimine 12 yaş sınırı getiren düzenleme gibi 28 Şubat darbe sürecinin bütün ürünleri rafa kaldırılmalıdır." diye konuştu. Anasol-M hükümeti döneminde temmuz sıcağında Meclis'in gece mesai yaparak kabul ettiği ve manevi eğitime adeta balta vuran 8 yıllık kesintisiz eğitimin de bir an önce kaldırılması gerektiğine işaret eden Tongüç, "YÖK, katsayı uygulamasında yapacağını yapmıştır. Şimdi sıra hükümettedir. Hükümet, kesintisiz eğitimi kesintili hale getirmek için çalışmalara başlamalıdır." şeklinde konuştu.

"Üniversitelere maaş bağlanmalıdır"
Katsayı uygulamasının kaldırılmış olmasının eğitimde yaşanan sıkıntıların bitmesi anlamına gelmediğini belirten Tongüç, YÖK'ün fakülte harçlarına yüzde 8 ile yüzde 500 arasında yaptığı zamları da eleştirdi. Özellikle ikinci öğretim öğrencilerinin katkı paylarının oldukça yüksek olduğunu dile getiren Tongüç "Bu fakültelerin bazı programlarında yüzde 100'e varan, hatta bu rakamın da üzerinde fahiş artışlar bulunmaktadır. Birçok öğrenci okulu bırakma noktasına gelmiştir. Ülkemizin büyük bir ekonomik buhran yaşadığı bir dönemde bu zamlar kabul edilemeyecek kadar fazladır. Derhal geri çekilmelidir."şeklinde konuştu. İlk öğretimden başlayarak, orta öğretim ve lise boyunca öğrenciler için dersane , kurs, özel okul gibi bir çok kalemde masraf yapıldığına işaret eden Tongüç "AGD olarak gönlümüzden geçen istisnalar ve özel durumlar hariç eğitimin parasız olmasıdır. Ülkemizin ve geleceğimizin biricik teminatı olan gençliğin eğitimi noktasında bütün kolaylıklar sağlanmalıdır. Öğrenciden bırakın katkı payı almayı onlara 300 ytl civarında makul bir seviyede maaş bağlanmalıdır. Bu teklifimiz uygulanamayacak kadar masraflı bir teklif değildir. Üniversitelerimizde hali hazırda yapılan bazı israfların giderilmesiyle dahi buna kaynak sağlanabilir."şeklinde konuştu.

Toplantı, AGD'nin yurt genelinde yaptığı yaz etkinliklerinin değerlendirilmesi, danışma ve planlama kurulu toplantılarının müzakereleri ve ağustos ayında başlayacak 2009-2010 yeni çalışma dönemi hakkında istişarelerin ardından sona erdi.