Adam gibi adam: İsmail Heniye

Adam gibi adam: İsmail Heniye
Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'le altı ay içinde bir barış anlaşması imzalanmaması halinde görevinden istifa edeceğini bildirdi.

İsterse istifa etmesin"

Yapılacak ilk özgür seçimde zaten gidici görünüyor.

Özgür olmayan bir seçimde kazanacağı zafer (!) ise mevcut iktidarsızlığına ivme kazandırmaktan başka işe yaramaz.

HAMAS'a açtığı savaş yüzünden Gazze'yi hem manen hem de maddeten kaybeden Mahmut Abbas, Batı Şeria ahalisi nezdinde de eskisi kadar muteber değil.

Bağımsız bir kuruluş olan Filistin Siyaset ve Araştırma Merkezi'nin geçen Mart ayında 830 Batı Şerialı ve 440 Gazzeli üzerinde yaptığı anketin sonuçlarına göre bugün başkanlık seçimi yapılsa İsmail Heniye oyların yüzde 47'sini alacak, Mahmud Abbas ise yüzde 46'da kalacak.

Halbuki aynı araştırma kuruluşunun geçen Ocak ayında yaptığı ankette Mahmut Abbas'a -Batı Şerialıların ağırlıklı desteği sayesinde- yüzde 65, İsmail Heniye'ye ise sadece yüzde 28 çıkmıştı.

Filistin Siyaset ve Araştırma Merkezi Başkanı Halil Şikaki, Heniye'nin yükselişinde Gazze ile Mısır'ı birbirinden ayıran duvarı havaya uçurmasının çok etkili olduğunu söylüyor.

HAMAS Hükümeti ve dolayısıyla Başbakan İsmail Heniye'nin gerçekleştirdiği bu muazzam operasyon üzerine, ambargo ve muhasara yüzünden aç kalan yüzbinlerce Gazzeli Hüsnü Mübarek'in polislerini ve askerlerini tepeleyerek Mısır'a geçmiş ve orada acil ihtiyaçlarını karşılamıştı.

Fevkalade önemli bir ayrıntı: Mısır'a geçen yüzbinlerce Gazzeli, ihtiyaçlarını karşılar karşılamaz Gazze'ye geri döndü.

Mısır'dan iltica talep etmediler; "Ne olur burada kalmamıza izin verin, bizi Gazze cehennemine geri göndermeyin!" demediler; bir kahramanlık nişanı gibi taşıdıkları Gazzeli kimliğinden vazgeçmediler; "Gazzelileri açlık, yokluk ve bombardıman yoluyla dize getireceğiz" diyen ABD/İsrail'e esaslı bir ders verdiler"

Böyle bir ahali, İsmail Heniye'nin devrimci siyasetini elbette destekleyecek.

Rabbimize şükürler olsun ki Batı Şerialılar da artık İsmail Heniye'yi Mahmut Abbas'a tercih etmeye başladılar.

Batı Şeria'daki pek çok HAMAS seçmeni bile başkanlık sözkonusu olduğunda Mahmut Abbas'tan yana tercih bildiriyordu; şimdi ise El Fetih yandaşı ola gelen pek çok Batı Şerialı bile başkanlık makamında Mahmut Abbas yerine İsmail Heniye'yi görmek istediğni söylüyor.

Bunda Mahmut Abbas ve adamlarının yaşadığı şaşalı hayata ve kurdukları yolsuzluk düzenine mukabil, İsmail Heniye ve yoldaşlarının yaşadığı sade hayat ve yolsuzluk düzenine indirdikleri darbelerin de büyük etkisi var.

El-Fetih liderleri sayısız araçtan oluşan eskortlarla dolaşıp ahali ile aralarına kalın bir koruma duvarı örerken, İsmail Heniye -İsrail toplarının ağzında olmasına rağmen- böyle şeylere tenezzül etmiyor; çarşıda-pazarda halkla içli dışlı oluyor, camide cemaatle namaz kılıyor, Hıristiyan yurttaşlarının mahallelerini ve kiliselerini de 'çat kapı' ziyaret ediyor, hülasa herkesin gönlünü alıyor (Unutmadan: Filistin'de başbakanlık maaşı 4 bin dolardır, fakat 13 çocuk babası olan İsmail Heniye göreve geldiğinde "Bu para çok" deyip maaşını 1500 dolara düşürdü).

İsmail Heniye'ye duyulan muhabbet ve saygıda, defaatle sınanmış samimi dava adamlığı da önemli bir etken.

Daha üniversite yıllarında İslami hareketin liderleri arasına katıldı, İntifada'da aktif olarak yer aldı"

Siyonist işgal güçleri tarafından dört kere tutuklandı, dünyanın işkencesini gördü, 1992'de Lübnan'a sürüldü, pes etmedi"

Şimdi de, Siyonist işgal güçlerinin "ilk vurulacaklar" listesinin başında yer aldığı halde, düşmana boyun eğmeyi aklının ucundan bile geçirmiyor"

Adam gibi adam işte.

Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi daima üzerine olsun.

Amin.

yenişafak

Bu yazı toplam 1483 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar