ABD'li Kuruluş Bütün Meseleyi Özetledi

ABD'li Kuruluş Bütün Meseleyi Özetledi

Amerikan think-tank kuruluşu: İran ve Hizbullah'ı yok etmek için önce Esad'ı yok etmeliyiz, ön şartı bu!

Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü, Hizbullah’ı ve İranlı milisleri Suriye’den yok etmeyi düşünmeden önce Beşar Esad liderliğindeki mevcut Suriye rejiminin kaldırılması çağrısında bulundu ve birincisinin ikinciye ulaşmak için bir ön şart olduğunu vurguladı.

Enstitü, Hizbullah ve İran’ın Suriye’den uzaklaştırılmasının “Beşar Esad” yönetimini sona erdirmeden mümkün olmadığını belirterek, bu hedefe İsrail’in Suriye topraklarındaki İran sahalarına yaptığı baskınlarla ulaşılamayacağını da sözlerine ekledi.

İsrail’deki “Aba Eban” Uluslararası Diplomasi Enstitüsü’nün kıdemli araştırmacısı Danny Citrinovitch tarafından hazırlanan ve İran ve müttefiklerinin, “Esad” iktidarda olduğu sürece Suriye’ye girme ve Suriye üzerinden silah transferi konusunda mutlak bir yeteneğe sahip olacaklarını onayladığı bir rapora atıfta bulundu.

İsrail’in İran’ın Suriye’deki sahalarına yönelik saldırılarının hedeflerine ulaşamadığını ve diplomatik unsurun yokluğunda Suriye dosyasına kalıcı bir çözüm getirmeyeceğini vurgulayan çalışma, hava saldırılarının yoğunluğunun Tahran’ın Suriye topraklarından Lübnan’a silah gönderme girişimlerinden vazgeçmediğini doğruladığını açıkladı.

Enstitü, İsrail’in Suriye’nin siyasi durumunda bir değişiklik yapmak istiyorsa Suriye’de diplomatik alana girmesi, “Esad” sonrası aşamaya ilişkin Rusya ile derinlemesine görüşmeler yapması ve mümkünse perde arkasındaki “Astana” görüşmelerine katılması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca Tel Aviv’in Ankara ile Suriye konusunda gizli görüşmelerde bulunmasını ve mevcut veya gelecekteki ABD yönetimiyle işbirliği içinde siyasi değişim için bir harita hazırlamasını önerdi.

Kaynak: Türkiye