ABD yine işgale Hazırlanıyor: Bahaneleri Şimdiden Hazır

ABD yine işgale Hazırlanıyor: Bahaneleri Şimdiden Hazır

ABD, Karayipler ülkesi Haiti’yi işgal etmeye hazırlanıyor.

Fransa’nın ve ABD’nin eski sömürgesi Haiti’de hükümet otoritesi her geçen gün zayıflıyor.

Çetelerin yönettiği başkent Port-au-Prince’de suç oranları çok yüksek seviyelere çıktı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Haiti’de silahlı çetelere ve liderlerine yönelik yaptırım uygulanmasını görüşecek.

Bu gelişmelerden sonra Amerikan gazetesi Washington Post, “ABD, Haiti’ye asker gönderip demokrasi getirmeli” dedi, ABD düğmeye bastı.

İşgal teklifi BM’ye sunulacak

Amerika’nın BM diplomatları, Güvenlik Konseyi’ne Haiti’ye askeri müdahale teklifinde bulunacak.

Washington Post’un güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberine göre ABD, “Ani Müdahale Kuvveti” gönderilerek Haiti’de otoritenin sağlanmasına yönelik bir BMGK kararı almak istiyor. Haiti’de devlet otoritesinin zayıflaması, çetelerin kuvvetlenmesi, yabancılara yönelik saldırılar ve ekonomik kriz, müdahale talebinin temelini oluşturuyor.

Rusya’nın ve Çin’in tavrı ise belli değil. Karar veto edilirse, ABD’nin uluslararası koalisyon kurulmadan, tek başına Haiti’ye askeri müdahalede bulunmasının da seçenekler arasında olduğu ifade edildi.

Başkan’a suikastın arkasından ABD çıktı

7 Temmuz 2021’de Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moise, 28 kişilik bir suikast ekibi tarafından evinde öldürüldü.

Suikast ekibinde, ABD’nin eğittiği ve donattığı Kolombiyalı paralı askerler ve ABD’nin Federal Uyuşturucu İle Mücadele Dairesi’nin eski muhbirleri ve köstebeklerinin bulunduğu ortaya çıktı.

Haiti Emniyet Müdürlüğü, suikasttan dolayı ABD’yi suçladı.

Sermaye-ABD el ele işgal etti

20. yüzyılın başlarında “Muz Savaşları” olarak bilinen süreçte ABD, bağımsızlığını kazanmış eski sömürgeleri tek tek işgal etti ve askeri darbeleri destekledi. Bu yolla 1930’lara kadar Güney Amerika’da ve Karayipler’de hakimiyet elde ettiler.

“Muz Savaşları” adını, ilk Latin Amerika işgallerini finanse eden ve lobi yaparak işgalleri başlatan Muz şirketlerinden alıyor.

Günümüzde Citibank olarak bilinen New York Şehir Bankası hissedarları, dönemin ABD Başkanı Woodrow Wilson’u ikna etti: “Haiti, sömürülmeye ve para kazanmaya çok müsait bir yer.”

Haiti’nin finans ve para kaynaklarına “el konulmasını” öngören ABD, ilk başta Citibank aracılığı ile Haiti’nin mali sistemini çökertti.

Haiti Merkez Bankası’na para göndermeyi kesen Citibank, aynı zamanda borçların ödenmesini talep etti.

Ülkede karışıklık başlayınca, kargaşa çıkaran gruplara silah ve para gönderildi.

1915 Şubat’ta ABD askerleri, Haiti’ye çıkarma yaptı ve ülkeyi işgal etti.

Talan ettiler

ABD, Haiti devletine yeni anayasayı silah zoruyla kabul ettirdi. Fransız sömürgesinden kurtulduktan sonra Haiti ilk defa, yabancılara toprak ve mülk satışına izin verdi.

1934’te kadar fiilen süren işgal boyunca Haiti talan edildi.

Altın, metal ve mineral rezervleri açısından zengin olan Haiti aynı zamanda mango, kakao ve kahve üretimi ve kereste ile öne çıkıyor. Yeraltı ve üstü kaynakları zengin olan Haiti, Fransız sömürgeciliği ve ABD işgali sebebiyle dünyanın en fakir ülkelerinden biri oldu.

Haiti’yi talan eden ABD sermayesi ve patronları zenginleşti. Citibank, Haiti’den kazandığı paralarla dünyanın en büyük bankalarından birine dönüştü.

Köle yaptılar

1915 ile 1933 arasında devam eden 18 yıllık işgal boyunca ABD askerleri, Haiti halkını köle olarak çalıştırdı.

1994’te bir işgal daha

ABD ve Fransız güçleri, ortak bir operasyon ile 1994’te Haiti’yi işgal etti ve cunta yönetimini devirdi.

Haiti, bir daha devlet otoritesine kavuşamadı.

İlerleyen yıllarda 1991’de cunta rejimi kuran darbeci Jean-Bertrand Aristide’nin, ABD tarafından desteklendiği ortaya çıktı.

ABD’nin 1994 Haiti işgalindeki bahanesi de bu cunta yönetimiydi.

Rusya’yı kınadılar

BM ve ABD, Ukrayna Savaşı sebebiyle Rusya’yı kınadı. ABD gazetesi Washington Post, “Rusya, Ukrayna’yı işgal ediyor” dedi.

Washington Post’un “ABD, Haiti’ye asker göndersin” demesi dikkat çekti.(Odatv)