ABD Savunma Bakanı  İşgal Devleti İsrail'e Gidiyor

ABD Savunma Bakanı İşgal Devleti İsrail'e Gidiyor

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in İran'ın son dönemde nükleer programında kaydettiği ilerlemeyi görüşmek üzere önümüzdeki hafta sonunda İsrail’i ziyaret etmeyi planladığı bildirildi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in İran'ın son dönemde nükleer programında kaydettiği ilerlemeyi görüşmek üzere önümüzdeki hafta sonunda İsrail’i ziyaret etmeyi planladığı bildirildi.
İsrail’in Walla web sitesine konuşan üst düzey İsrailli yetkililer, "Austin'in önümüzdeki hafta İsrail'i ziyaret edeceğini kaydederek, “Öncesinde İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ve İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi'nin Washington'a yapacağı bir ziyaret olacak” ifadelerini kullandı.

Habere göre, karşılıklı ziyaretler İran'ın nükleer programındaki ilerlemesi ve diğer güvenlik konularında istişareler için gerçekleşiyor.


Haberde, ABD Savunma Bakanı Austin'in İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüşmesinin beklendiğini bildirdi

İsrailli yetkililerin ise Washington ziyaretleri sırasında, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve diğer üst düzey ABD'li yetkililerle çeşitli güvenlik konularını görüşmek üzere bir araya geleceği kaydedildi.

Bazı üst düzey ABD yönetimi yetkililerinin, "ABD yönetimi, İran'ı kontrol altına almak için Netanyahu ile çalışmakla ilgileniyor" dediğinin aktarıldığı haberde, Austin’in, ABD’nin Batı Şeria'daki gerilimi azaltma çabalarının bir parçası olarak İsrail'e geleceğine de işaret edildi.

Ziyareti sırasında ABD ve İsrail’in İran'a karşı bölgede yaptığı hazırlıkları da ele alacağı belirtilen Austin’in Biden hükümetin kurulmasından bu yana İsrail'e gelen dördüncü üst düzey ABD’li yetkili olacağı ifade edildi.

Daha önce Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CIA şefi Bill Burns ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken, işgal rejimi İsrail’i ziyaret etmişti.

ABD ve İsrail’in İran nükleer programındaki daha önce benzeri görülmemiş ilerlemeden derin endişe duyduğunun kaydedildiği haberde, Netanyahu ve diğer İsrailli yetkililerin, İran’ı durdurmak için ciddi bir askeri tehdit sunulması gerektiğine vurgu yaptıkları belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı Politikalardan Sorumlu Müsteşarı Colin Kahl, geçen Salı günü "İran 12 günde uranyum oranını yüzde 90'a kadar zenginleştirebilir, bu da nükleer silah elde etmeye yeter" dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, İran'ın şimdiye kadar ulaştığı en yüksek zenginleştirme seviyesi olan yüzde 84'e kadar zenginleştirilmiş uranyum parçacıkları bulmuştu.

Öte yandan Bloomberg, Tahran'ın gelişmiş Rus hava savunma sistemleri S-400'ü elde etme çabaları beklentisiyle İsrail'in Tahran'ın nükleer programına yönelik olası bir saldırı planlarını hızlandırabileceğini bildirdi. Haberde, ABD ve İsrailli kaynakların, İran'ın S-400 sistemlerini satın alma olasılığının, muhtemel bir saldırı kararını hızlandıracağını söylediği belirtildi.

Haberde, ABD ve İsrailli kaynakların, İran'ın S-400 sistemlerini satın alma olasılığının, muhtemel bir saldırı kararını hızlandıracağını söylediği belirtildi.

Rusya, İran'a S-400 tedarik edip etmeyeceğini kamuoyuna açıklamazken, Rusya'nın Ukrayna ile savaşa başlamasından bu yana Moskova ve Tahran’ın askeri açıdan yakınlaştığı görülüyor.

S-400 sistemlerinin faaliyete geçmesi iki yıla yakın bir süreç gerektiriyor. Geçtiğimiz hafta Tel Aviv’de konuşan Netanyahu, “Ne kadar beklersen, o kadar zorlaşır. Çok bekledik. İran'ın nükleer silah edinmesini engellemek için elimden gelen her şeyi yapacağımı söyleyebilirim” demişti.

kudüs haber ajansı